A Médiatanács szerint nem volt jogsértő a Hirado.hu Budapesten szörnyülködő, hajléktalanok nyomorát is felhasználó sorozata

2021. november 4. – 11:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa nem találta jogsértőnek a közmédia azon sorozatát, amelyben szerencsétlen sorsú embereket mutogatva szörnyülködtek Budapest állapotán.

Arról a Telexen is többször írtunk, hogy a Híradó.hu-n a budapesti köztisztaság és közrend kérdése kiemelt figyelmet kapott az elmúlt hónapokban. A hírszolgáltató cikkeiben arra biztatta olvasóit, hogy küldjenek fotókat a lepusztuló fővárosról, majd szerencsétlen élethelyzetben lévő emberek fényképeit használta fel következő cikkében.

A Médiatanács erről bejelentést is kapott, de közleményében most azt írta, hogy megvizsgálták az esetet, és nem indítanak eljárást.

„A Hirado.hu »Káosz, szenny, dugók – Küldjön fotót a lepusztuló Budapestről!«️ és az »Ellepték a drogosok és a hajléktalanok a buszmegállókat – Küldjön Ön is fotót a lepusztuló Budapestről!«️ című szeptemberi cikkeivel kapcsolatban nem merült fel jogsértés: az írások a fővárosi közterületeken tapasztalható állapotokat mutatták be, a megjelent fotók illusztrációként szolgáltak, az ott látható személyek nem voltak azonosíthatók” – írta indoklásában a Médiatanács.

Burkolt burkolás

A közleményből kiderült még, hogy az NMHH két körzeti televíziót, a Kölcsey TV-t és a Somogy TV-t figyelmeztetett burkolt reklámozás miatt, a Hegyvidék Televízió szolgáltatója ellen pedig eljárást is indított. „Az ÉPI-TECH Magazin egy-egy augusztusi adásában a műsorban bemutatott építőipari vállalkozásokról olyan többletinformációkat tett közzé, melyek a reklámokra jellemző módon segítették a népszerűsítést” – írták az indoklásban. A Hegyvidék Televíziónál pedig a termékmegjelenítési szabályokat is megsérthették.

Újabb frekvenciákat szerzett a Karc FM és a Katolikus Rádió

A tanács nyertest hirdetett a Dunaföldvár 104,1 MHz és a Kalocsa 94,5 MHz helyi frekvencia pályázatain: mindkét esetben a nyertes az egyedül jelentkező Katolikus Rádió Zrt. A frekvenciákat közösségi jelleggel, jövő március 31-étől használhatják a nyertesek.

A testület elvégezte a körzeti Budapest 102,1 MHz és a helyi Kaposvár 97,5 MHz frekvencia felhívásaira benyújtott ajánlatok alaki vizsgálatát: előbbinél hiánypótlásra szólította fel a grémium a Katolikus Rádió Zrt.-t, utóbbinál nyilvántartásba vette a Karc FM Média Kft.-t. A Dunaújváros 99,1 MHz helyi frekvencia esetében hiánypótlást kért a testület a Karc FM Média Kft.-től. Mindegyik esetben egyedül pályáztak a szolgáltatók.

MÚOSZ: A közmédia újra megsértette a médiatörvényt

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége honlapján azt írja, hogy a Kossuth Rádió egyik adásában tényként közöltek egy fikciós filmben, az alkotói fantázia által kreált, hamis vádat egy valós személlyel szemben.

Október 26-án, kedden, a Kossuth Rádió Jó napot, Magyarország! című műsorában a műsorvezető arról beszélt, hogy 65 évvel ezelőtt Apró Antal „fasiszta csőcseléknek” nevezte a forradalmárokat, majd azt mondta, hogy „ugyanezen az elven” döntött Dobrev Klára is 2006-ban az utcán lévő ártatlan emberek szemkilövéséről és megveréséről”. A közmédia műsorvezetője tényként kezelte az előző héten bemutatott Elkxrtuk című film narratíváját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!