Végéhez ért a közmédia sorozata, amelyben szerencsétlen sorsú embereket mutogatva szörnyülködtek Budapest állapotán

2021. október 12. – 12:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A mérföldkövön belül is újabb mérföldkőhöz érkeztünk kedden a magyar sajtóban: lezárul ugyanis a közmédia legendás cikksorozata, amelyben Budapest elviselhetetlen állapotát mutatták be hosszú heteken keresztül, többnyire hajléktalan emberek nyomorát használva illusztrációként.

A sorozat indulásáról már megemlékeztünk a Telexen, hiszen mégiscsak új szintnek tűnt, hogy a közmédia online része is ennyire keményen beszállt a propagandasajtóban fénykorát élő Budapest-szörnyülködésbe. A Hirado.hu fizetett Facebook-hirdetésben (is) tolt egy felhívást, melyben arra kérte az olvasókat, hogy küldjenek nekik képeket a „lepusztuló Budapestről”.

A lepusztulás kezdetektől nagyrészt azt jelentette, hogy szomorú állapotban lévő, otthontalan, szerfüggő, stb. emberek egyáltalán létezni mernek (a közismerten világszínvonalú magyar állami szociális ellátórendszer és humánus szegénypolitika ellenére is), és ezt gyakran közterületen teszik. Az évi több mint 100 milliárd forint költségvetési forrásból fenntartott közmédia tehát arra kérte olvasóit, fotózgassák a nyomor különféle megnyilvánulásait, majd az emberi méltóságot sértő felvételeket cikksorozatban közölték le.

A szeptember eleje óta tartó, számost újabb olvasói felhívást megélt sorozatnak – a legfrissebb cikk szerint legalábbis – most vége, vagy ahogy a névtelen szerző fogalmaz:

„Most sorozatunk utolsó részéhez érkeztünk: a beérkezett anyagok mennyisége és minősége bizonyította felhívásunk jogosságát – igaz, mindezt csak azok vitatták, akik talán csukott szemmel járnak Budapesten.”

Az utolsó rész igazi tűzijátékra sikeredett, köztéri szexuális aktusszerűségtől kezdve van itt minden, a végén pedig egymás alatt a sorozat összes képe, a hossz miatt szinte kihívás végiggörgetni. A cikkből az is kiderül, hogy a Hirado.hu munkatársai komoly áldozatot hoztak nap mint nap az újságírás és a közszolgálat csúcsait ostromló kontent létrehozása érdekében:

„A beérkezett képek és videók sokszor annyira sokkolóak voltak, hogy többet még cenzúrázva sem közöltünk, másokat erősen kitakarva adtunk közre. Talán mondanunk sem kell, hogy gyakran munkatársainknak is erős idegrendszerre volt szüksége, hiszen mi a képeket, videókat a maguk valóságában láttuk.”

Egy perc néma főhajtást szeretnék kérni a cikkírók előtti tisztelgés jeléül, ezt a stresszt azért nem lehetett egyszerű elviselni. Talán könnyebb dolga van azoknak a naiv városszociológiai érdeklődéssel megáldott közmédiásoknak, akik a Budapest állítólagos lepukkanásáról szóló másik sorozatot szerkesztik: ebben azzal riogatják a közönséget, hogy a főváros hamarosan elkezdhet olyan amerikai városokra hasonlítani, amelyek a „liberális vezetésnek köszönhetően bűnözők, a kábítószer-kereskedők és a hajléktalanok foglaltak el”. Az elmúlt hetekben sorra került Seattle, Los Angeles, Philadelphia, San Francisco, majd legutóbb Minneapolis.

A hajléktalanfotós cikksorozat állítólagos vége egyébként különös egybeesést mutat azzal, hogy a múlt hét végén Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely visszalépett a miniszterelnök-jelöltségtől. Nem állítjuk, hogy volna közvetlen összefüggés, de azért azon sem csodálkoznánk, ha a jövő héttől az előválasztás eredménye függvényében hirtelen kiderítené a közmédia, hogy a rózsadombi Apró-villa pincéjében sorozatgyártják a nyálcsorgató drogosokat, vagy hogy Hódmezővásárhely veszélyesebb hely, mint bármelyik mexikói külváros.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!