Novák Katalin népszerűbb volt ablakot pucoló háziasszonyként, mint most, amikor államfőnek jelölték

2021. december 26. – 16:56

Novák Katalin népszerűbb volt ablakot pucoló háziasszonyként, mint most, amikor államfőnek jelölték
Orbán Viktor miniszterelnök és a családokért felelős tárca nélküli miniszterré kinevezett Novák Katalin a Sándor-palota Tükörtermében 2020. szeptember 21-én. Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Másolás

Vágólapra másolva

Eljött az év utolsó vasárnapja, ami most éppen karácsony is egyben, de ez sem változtat a megszokott menetrenden: itt a Telex lájkbajnokságának új fordulója. Politikusok és csatolt részeik viselt dolgai a közösségi médiában, népszerűség, elemzés, szürreális részletek a magyar közélet mindennapjaiból.

A karácsony előtti hétnek az ünnepi készülődésről, az ajándékok beszerzéséről, a 76253. alkalommal is meghallgatott Last Christmasről, és úgy általában a békességről meg a szeretetről kellene szólnia normál esetben. De hát hol vagyunk már attól, hogy a normál eset jöjjön be bármiből is! Ennek megfelelően a héten a politikai kommunikációban is robbant egy bombahír, Novák Katalin köztársasági elnöki jelölése (majdnem azt írtam, hogy kinevezése, de hát lássuk be, a gyakorlatban tényleg inkább azm hiszen a majdani parlamenti szavazás formaság). Ez, illetve az erre reagálások abszolút uralták a közbeszédet a héten, és mivel a témából fakadóan a Fidesznél volt a kezdeményezés, ez már előrevetíti azt is, hogy ki jött ki legjobban belőle a lájkbajnokság szempontjából. Aki azt gondolná, hogy a főszereplő, Novák Katalin, az valószínűleg nem olvassa rendszeresen a sorozatunkat.

Mielőtt még rátérnénk a heti toplistára, egy gyors szolgálati közlemény: ezúttal rövidített hetet tartottunk a lájkbajnokságban, péntektől csütörtökig tartott a forduló, a jövő heti csütörtöktől csütörtökig tart majd, és utána térünk vissza a szokásos, pénteken záródó tartó mederbe. Így a karácsonyi, és a szilveszteri-újévi tartalmak is egy-egy hétre koncentrálódnak majd, és nem fogja torzítani az eredményeket, ha valakinek épp átlóg a másik hétre a bejglis/mennybőlazangyalos/pezsgős/újévifogadalmas, de közéletileg mindenképpen extrém releváns posztja.

És akkor lássuk is, mennyi lájkot gyűjtöttek a héten a politikusaink Facebookon:

Heti interakciók
1.Orbán Viktor223 000
2.Varga Judit186 000
3.Dúró Dóra144 000
4.Jakab Péter123 000
5.Szijjártó Péter116 000
6.Márki-Zay Péter98 000
7.Novák Katalin89 000
8.Zsigmond Barna Pál78 000
9.Hadházy Ákos71 000
10.Ujhelyi István61 000
11.Németh Zsolt58 000
12.Karácsony Gergely45 000
13.Jámbor András44 000
14.Gyurcsány Ferenc44 000
15.Szabó Tímea41 000

(Az adatokat a Facebook statisztikaplatformja, a Crowdtangle szolgáltatta, a számok a december 17. és 23., péntek hajnal 0:00-tól csütörtök reggel 8:54-ig tartó időszak eseményeit tükrözik. Interakciókon a politikusok hivatalos oldalain a posztokra érkezett lájkok, kommentek és megosztások összegét értjük, ezresre kerekítve. Ez a szám nem azonos azzal, amit egy Facebook-oldal kezelője az Insights menüpont alatt lát, az a statisztika egy csomó más dolgot is az interakciók közé számol. A kis szimbólumok az előző heti pozícióhoz képest előre- vagy visszalépést, illetve stagnáló helyezést mutatják.)

Ablakpucolástól a köztársasági elnökségig

Orbán besöpörte ezt a hetet is, a negyediket sorozatban, és megint ugyanazzal a taktikával: a hét elején a középmezőnyben alibizik, aztán egyszer csak bedob egy nagy lájkbombát, amivel lekörözi az élvonalat. Ez a héten természetesen Novák Katalin államfői jelölése volt (érdekes módon a kamatstopnak messze nem örült ennyire a Facebook népe). Az egy szál poszttal behúzott 80 ezer lájk önmagában is elég lett volna a toplistás helyezésre, és azért vegyük észre azt is, hogy enélkül viszont a dobogó harmadik foka lett volna csak meg Orbánnak.

De ennél is érdekesebb, milyen hatással volt a dolog Novák Katalin számaira. A 89 ezer lájk személyes rekord, és a hetedik hely is szép eredmény tőle, de nem a legjobb: tavaly ilyenkor az 5. helyen futott be. De vajon akkor mit csinált, ami jobban tetszett a népnek még a köztársasági elnöki címnél is? Idézzük saját magunkat:

„100%-ig átlényegült turbóháziasszonnyá, a tíz legnépszerűbb posztjából tíz szólt arról, hogy áldott békességet, áldott megértést, áldott egészséget és áldott szeretetet kíván, miközben süt-főz-takarít-pulóvert köt.”

És hát talán emlékezhetünk még, hogy ekkorra datálódik az elhíresült ablakpucolós posztja is.

Ne vonjunk le azért ebből komolyabb következtetéseket, de minimum vicces, hogy jobb helyre futott be a népszerűségi listán a háziasszony szerepében, mint az ország leendő első számú közjogi méltóságaként. Vajon mit mond ez a követőtáboráról?

Sűrűsödik a mezőny

Új versenyzők tűntek fel a listán, méghozzá meglepően jó helyeken: két fideszes politikus, Zsigmond Barna Pál és Németh Zsolt. Különösebben nagy varázslatot egyikőjüknél se látni, a legnépszerűbb posztjaik tanúsága szerint mindketten főleg kormányzati sikerpropagandában utaznak, sok Orbán Viktor-fotóval, és úgy általában elég sok poszttal operálva. Valószínűleg nem is frissen törtek be az élvonalba, csak épp most bővítettünk egy nagyobbat az adatbázisunkon, hogy még több politikus hivatalos oldalát mérjük. Ugyanezért jó eséllyel befért volna a múlt heti toplistára Czeglédy Csaba és Aradszky András is, csak akkor még a radarunk alatt repültek.

Az adatbázis bővítése, és új konkurensek megjelenése azzal is jár, hogy még nagyobb lesz a küzdelem a listára bejutásért, és többször csúsznak le róla egy-egy gyengébb hetükön olyanok, akik amúgy stabil szereplőnek számítanak. Most például a lista végére szorult Karácsony Gergely és Szabó Tímea, kiesett Dobrev Klára és Kocsis Máté.

Néhány további érdekesség a hétről

  • Dúró Dóra – kicsit már unjuk is leírni, de azért rögzítsük – továbbra is hasít az oltásellenes tartalommal, óvatosan, de stabilan süllyedve egyre mélyebbre az összeesküvés-elméletek világában. Most épp ott tart, hogy valami rejtélyes háttérhatalmi utasításra covidos halottnak könyvelnek el la kórházak szinte minden halottat. Alighanem lesz még itt 5g meg Bill Gates is.
  • Az egy posztra jutó lájkok átlagos számában Orbán picit elmaradt a nála nagyjából standard 15 ezres szinttől, de így is magasan vezet, Varga Judit 8300-ig, Jakab 7600-ig, Gyurcsány 7500-ig jutott. Az élvonalba a két szorgalmas spammer, Dúró Dóra és Szijjártó Péter 2700-as, illetve 3500-as átlaggal jutott be.
  • A legaktívabb követőtábort Németh Zsoltnál látjuk, a 18%-os interakciós ráta egészen észbontó, mögötte Varga Judit és Jámbor András áll 7% magasságában (ez az arány úgy jön ki, hogy az összes beérkezett lájk osztva a posztok számával, osztva a követők számával).
  • Nagyon érdekes volt látni, ahogy az államfőjelölti bejelentés után az összes fideszes politikus, mintha vezényszóra tenné, nagyjából 10-15 percen belül megosztotta a hírt. Az érintettek után Varga Judit kaszálta le erről a legtöbb lájkot, pedig egy olyan közös fotót sikerült a gratulációhoz választania Novák Katalinnal, ahol a testbeszéd meg az arckifejezése, hát, nem éppen az őszinte örömöt tükrözi.
  • Még ennél is izgalmasabb a top kommenteket végignézni Orbán bejelentős posztja alatt. Ezek szokás szerint fideszes politikusoktól származnak, akik tucatjával tülekednek ott gratulálni – na nem a leendő köztársasági elnöknek, róla alig esik szó, sokkal inkább Orbánt dicséri mindenki, hogy mennyire bölcs döntés volt. Az embernek óhatatlanul is az Ötödik elem klasszikus jelenete ugrik be:
  • Az ellenzék eközben a mostanában szokásos enerváltságát mutatva ledarálja, hogy ez bizony a magyar demokrácia halála, de még mindig jobb, mintha Kövér László lenne. Egyedül Gyurcsánynak sikerült egy kicsit is virális reakciót összehoznia – persze hogy az ő szereplése jó-e összességében az ellenzéknek, vagy sem, az mindig kérdéses.
  • Novák Katalinnak egyébként szépen sikerült kaszálnia a családminiszteri címtől búcsúzó posztjával is, viszont érdekes módon még nem nagyon indult be a találgatás, hogy ott ki lesz az utódja. Mi nagyon drukkolunk Rákay Philipnek, ő mostanában nagyot megy családügyi kérdésekben.

All the money in the world

A szponzorált posztokra költött pénzek toplistája egészen durván néz ki, és itt érdemes újra megjegyezni, hogy a Megafon központ nagyjából olyan viszonyban áll a közpénzzel, mint anno Ross Rachellel a Jóbarátok valamelyik korai évadában.

Hirdetésre költött pénz
1.Déri Stefi (Megafon)16 000 000
2.Rákay Philip (Megafon)13 300 000
3.Deák Dániel (Megafon)12 300 000
4.Bohár Dániel (Megafon)10 500 000
5.Konverzió (Megafon)8 700 000
6.Orbán Viktor7 400 000
7.Aktuális6 500 000
8.Trombitás Kristóf (Megafon)4 400 000
9.Megafon4 000 000
10.Erősítő.hu3 400 000

(A politikai-közéleti témájú, szponzorált posztokra költött összegek a Facebook Ad Library platformjáról valók, általában pár napos késésben vannak, most a december 15. és 21. közti időszak költéseit mutatják.)

Amint azt nemsokára látni fogjuk, a megafonos pénzcunami meglehetősen felemás eredményt hoz, ha csak a lájkok számát nézzük. De nem is biztos, hogy csak ezt kell nézni, a tízmilliókkal megtolt bejegyzések célja az is lehet, hogy tényleg ez folyjon a csapból is, és egyszerűen akkora zajt csináljon, amiben minden más politikai üzenet elvész.

Ezzel együtt elég látványos, hogy mennyire más eredményeket sikerül kihozniuk a megafonos Facebook-harcosoknak nagyságrendileg hasonló szponzorációból, illetve hogy melyik karakter működik, és melyik nem. Pontosabban: azok az influenszerek működnek, ahol egyáltalán látszik valamiféle karakterépítés (hogy a fideszes véleménybuborékon kívül minek látszanak, az már más kérdés):

  • Deák Dániel → a tanárkedvence eminens jó tanuló archetípusa, Okoska törp a Hupikék törpikékből
  • Bohár Dániel → a szimpatikus csibész figurája, Han Solo, vagy Peter Quill a Marvel-filmekből
  • Rákay Philip → az Amerika Kapitányba oltott Petőfi Sándor, akit a segesvári csata előtt titokban hibernáltak, és ezalatt a költői vénája is átalakult patriotizmussá és forradalmi hevületté

A többiek viszont nemigen mutatnak fel több egyéniséget egy ipari fénymásológépnél, és ez rendszerint meglátszik az eredményeiken is.

Államfő, államfő, állam all the way

A hét legsikeresebb posztjai természetesen leginkább Novák Katalin Orbán Viktor államfői jelölése körül forognak:

  1. Orbán bejelenti a jelölést, 80 ezer interakció
  2. Novák Katalin elfogadja, 39 ezer
  3. Varga Judit gratulál, 24 ezer
  4. Gyurcsány azzal reagál, hogy „Megalázzák a hazát. Megalázzák az államfői hivatást. Ismét.”, 21 ezer
  5. Márki-Zay Péter eltöri a karját (ez valószínűleg teljesen független a köztársasági elnök személyétől), 20 ezer

Persze, egymilliós követőtáborból könnyebb lájkokat kicsikarni, mint százezresből, de azért az Orbán és Novák posztja közti különbségen jól látszik, kiről szólt ez az egész, ki volt a főszereplő az előadáson, és ki a statiszta.

Meglepődik, kineveti, feldühödik, elszomorodik, meghatódik

Az eddigiek tükrében érdekes kérdés, hogy a hét központi témája mennyire fogja dominálni az egyes reakciótípusokból legtöbbet kapott posztok listáját. Ez az a szekció lájkbajnokságban, ahol az aktuális sláger mellett azért szoktak hallatszani más hangok is. Na és most?

  • A legtöbb megosztás: Hadházytól egy szokásos, most éppen Bócsán talált egy 474 millió forint EU-támogatásból épült „kutatóállomást”, egy kupac homok, egy fémdoboz, a céget, ami felvette a pénzt, már fel is számolták.
  • A legtöbb komment, legtöbb meglepett emoji és legtöbb nevető emoji: Orbán Novák Katalint javasolja államfőnek
  • A legtöbb mérges és szomorú emoji: Gyurcsány reagál Novák jelölésére
  • A legtöbb szívecske: Novák elfogadja a jelölést

Hát, ilyen se nagyon volt még a lájkbajnokság történetében, ugyanaz a hír volt a héten a legdühítőbb és legjobban szeretett, a legszomorúbb, a legviccesebb és a legmeglepőbb is.

A legtöbb nevetős reakciót kapott posztok toplistáján egyébként alig van olyan poszt, amit tényleg viccesnek szántak az íróik, a top10-ből konkrétan kettő (Ujhelyi és Szabó Tímea). A többi túlnyomórészt a kormány sikerpropagandája (Orbán háromszor, Zsigmond, Varga Mihály), az ellenzék és az EU gyalázása (Hollik, Szijjártó), illetve Donáth Anna ígérete a kormányváltásról.

A legtöbb megosztás

Helyreállt a világ természetes rendje, Hadházy újra első a heti megosztások számában. Orbánt a dobogó közelébe emelte az államfőjelölti bejelentés, de Novák Katalint nem sikerült a top10-be felhúzni ezzel – sőt, csak a 23. lett, alig 2200 megosztással a posztjain. Na ezért van szükség a megafonos százmilliókra, hogy kivigye a híreket és azok megfelelő értelmezését a fideszes buborékokon kívülre, ha már ezt maguktól nem teszik meg a kormánypárti politikusok követői.

Heti megosztások
1.Hadházy Ákos20 800
2.Dúró Dóra14 400
3.Jakab Péter10 000
4.Orbán Viktor7 800
5.Mesterházy Attila6 600
6.Jámbor András6 600
7.Ujhelyi István6 300
8.Z. Kárpát Dániel5 700
9.Márki-Zay Péter5 500
10.Varga-Damm Andrea3 800

Virális a paradicsom, nem sárga

A legvirálisabb posztok közé berobbant a közszolgálati tévé híradóját is megjárt mém az aktuális fideszes kampányszlogennel. Kíváncsiak vagyunk, karácsonyra bevállal-e valamelyik politikus egy mashupot a Csendes éjjel, vagy a Mennyből az angyallal.

  1. Németh Zsolt Orbán kormányinfós videóját posztolja a Piros lesz a paradicsom, nem sárga / Magyarország előre megy, nem hátra szlogennel – 31,9x szorzó
  2. Novák Katalin elfogadja a köztársasági elnöki felkérést – 31x
  3. Novák Katalin lemond a családügyi miniszterségről – 15,8x
  4. Varga-Damm Andrea felszólítja az ellenzéki képviselőket, hogy bontsák le a Színház utcai kordont a Miniszterelnökség épületénél (narrátor: nem bontották le) – 15,5x
  5. Márki-Zay Péter az inflációról: „Ez Orbán Viktor tudatos és gonosz gazdaságpolitikájának a következménye” – 13,2x

(A szorzók azt mutatják, hogy hányszor kapott több interakciót az adott poszt, mint a szerzőjük posztjai átlagban szoktak)

Instagram

Megvolt a 11. hét is zsinórban az Orbán – Márki-Zay duóval az élen, bár az Instagramon hagyományosan jól szereplő Novák Katalinnak majdnem-államfőként majdnem sikerült megtörnie a trendet. Németh Szilárd kajás poszt nélkül futott be a hozzá képest előkelő, 8. helyen, ez jó alap ahhoz, hogy egy komolyabb bejglis-halászleves-kolbászos töltött káposzta kompozícióval karácsonykor akár a dobogó közelébe is elérjen.

Heti interakciók
1.Orbán Viktor45 200
2.Márki-Zay Péter15 300
3.Novák Katalin14 400
4.Varga Judit12 500
5.Szentkirályi Alexandra10 000
6.Jakab Péter7 800
7.Hadházy Ákos4 700
8.Németh Szilárd3 700
9.Dúró Dóra3 400
10.Nagy István2 400

The night is dark and full of terrors

Pár bekezdéssel korábban láttuk, milyen brutális pénzekkel szponzorálta a Megafon a csapatát, lássuk, mire jutottak vele a propagandista-toplistán! Hát, nem sokra, csak a két szokásos versenyző került be a top10-be az istállóból. Érdemes összevetni hirdetésre költött összegeket a begyűjtött interakciók számával a lemaradóknál:

  • Konverzió: 20,2 ezer lájk 8,7 millió forintért – egy lájk ára 430 forint
  • Trombitás Kristóf: 16,2 ezer lájk 4,4 millió forintból – egy lájk ára 270 forint
  • Rákay Philip: 11,4 ezer lájk, 13,3 millió forint – egy lájk ára 1160 forint
  • Déri Stefi: 10,5 ezer lájk, 16 millió forint – egy lájk ára 1520 forint
  • Kötter Tamás: 9,5 ezer lájk, nem volt szponzorált poszt
  • Megafon központi oldala: 2 ezer lájk, 4 millió forint – egy lájk ára 2000 forint
Heti interakciók
1.Deák Dániel (Megafon)172 000
2.Elemi.hu122 000
3.Gond-olkodó104 000
4.Nyugati fény102 000
5.Bohár Dániel (Megafon)102 000
6.Vadhajtások95 000
7.Számok86 000
8.Fidesz KDNP 202178 000
9.Patrióta Európa70 000
10.Pesti Srácok51 000

Néhány további érdekesség, megfigyelés a hétről:

  • A propagandaoldalak eredménye olykor erősebben hullámzik, mint a bitcoin árfolyama: az Elemi a múlt héten a top10-ben sem volt, most felugrott a második helyre; a nemrég még 100 ezer fölötti számokat produkáló Ellenszél most alig 13 ezret tudott felmutatni; a Fidesz KDNP 2021 – valószínűleg utoljára ezen a néven – 100 ezer lájkot bukott egyik hétről a másikra.
  • Bár a listán nem látszik, de megmozdult a szinte kizárólag szponzorált posztokban utazó, Megafon-közeli Aktuális, 26 ezer lájkig jutott. A hasonló stílusú, pénzhajtású, hirdetésen kívül más tartalommal nem is nagyon bajlódó oldalak, mint az Ezalényeg, a Budapest beszél, vagy az Erősítő, 10-15 ezer magasságában járnak.
  • A kormányoldalon a legerősebben sulykolt téma Márki-Zay gyalázása, és Orbán istenítése (most éppen azért, mert hajlandó volt egy sajtótájékoztatón kérdéseket fogadni), az ellenzéknél a szokásos lemez, Orbánnak annyi, kész, összeomlott, az utolsókat rúgja, mehet vissza a balettbe ugrálni.

És egy szolgálati közlemény a végére. Pár órával a heti versenyünk lezárása után Orbán Viktor lecserélte a profilképét, amire természetesen csilliárdnyi lájkot kapott. Na, jó előre szólunk, hogy ezek nem fognak szerepelni a jövő heti összesítésben. Azért nem, mert maga a Facebook hivatalos platformja nem számol a statisztikáiban se velük, se a coverfotókra érkező reakciókra – mivel az ő adataikkal dolgozunk, nálunk is csak a posztokra jött lájkok számítanak a bajnokságban.

(A Lájkbajnokság sorozat eddigi cikkeit itt olvashatja, a sorozat első 21 hetének eseményeit összefoglaló animációt pedig itt lehet megnézni.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!