Az ellenzék Völner Pálról a parlamentben: Bűnügyi helyszínné vált az Igazságügyi Minisztérium

2021. december 13. – 13:21

frissítve

Az ellenzék Völner Pálról a parlamentben: Bűnügyi helyszínné vált az Igazságügyi Minisztérium
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Völner Pál volt a fő téma hétfőn a parlamentben: majdnem minden ellenzéki párt napirend előtti felszólalása és azonnali kérdése is a hivatali vesztegetéssel vádolt államtitkárról szólt. A kérdésekre, felszólalásokra főképp Völner államtitkári utódja, Répássy Róbert válaszolt.

A párbeszédes Szabó Tímea szerint „már egy komplett Kékfény-adást is össze lehetne hozni” abból, ami az elmúlt hetekben történt Orbán Viktor környékén. A Párbeszéd elnöke példaként hozta fel Kövér László kabinetfőnökének villaügyét, Kövér kiszivárgott hangfelvételét, amin azt mondta, az ellenzék jelenti a legnagyobb nemzetbiztonsági veszélyt, a Pegasus-botrányt, Simonka György és Boldog István pereit, Völner Pál hivatali vesztegetés bűncselekményének ügyét. Szabó arról beszélt, Völner lemondott a mentelmi jogáról, de a képviselői mandátumáról nem, valamint a képviselő szerint „normális országban úgy penderítenék ki az igazságügyi minisztert ilyen esetben, hogy a lába nem érné a földet”, hiszen Varga Judit Völner főnökeként biztosan tudott minderről. Szabó szerint Vargának le kéne mondania.

„Orbán Viktor és a Fidesz egy bűnszervezetet működtet az ország házában” – summázta Szabó.

A kormány részéről Dömötör Csaba államtitkár válaszolt, aki szerint Kövér kabinetfőnökének ügye nem kormányzati hatáskör, a Pegasus-ügyben mindent elmondtak már, Völner mentelmi jogát pedig fel fogják függeszteni. Majd hozzátette: a jobboldalon vannak következmények, de a baloldalon nincsenek. Dömötör szerint Márki-Zay Péter sem kér soha bocsánatot, „néha az az érzésünk, ha Márki-Zay Péter meglátna egy kóbor lehulló levelet, még azt is leostobázná”.

Az LMP-s Keresztes László Lóránt Dömötörnek azt mondta, minimum egy kritikát ért volna az, hogy a kormány egyik államtitkárát, Völner Pált súlyos korrupcióval vádolják: „nem szégyelli magát, államtitkár úr?” Keresztes szerint Völner ügye „pontosan szimbolizálja, miről szól a kereszténynek és konzervatívnak hazudott Orbán-kormány”. Keresztes szerint Varga Juditnak le kéne mondania.

A kormány részéről Rétvári Bence úgy reagált Keresztesnek, úgy beszél, hogy az ellenzék közös jelöltje Szombathelyen Czeglédy Csaba, és az elmúlt harminc évben semminek sem volt következménye a baloldalon, mégsem hallani tőle kritikus hangokat.

A DK-s Arató Gergely szintén Völner Pálról beszélt, aki „a miniszter korlátlan bizalmából szemrebbenés nélkül aláírta a mások magánéletének megfigyeléséről szóló dokumentumokat”. Arató szerint az is elképesztő botrány, hogy Áder János köztársasági elnök és családja legközelebbi testőreit is megcélozták a Pegasusszal. Répássy Róbert államtitkár – akit Völner helyére neveztek ki az Igazságügyi Minisztériumnál – a kormány részéről erre úgy reagált, az ügyészség a törvények szerint jár el Völner ügyében, aki egyébként „azonnal vállalta a felelősségét”.

Az MSZP-s Tóth Bertalan arról beszélt, szégyen, hogy Magyarország az egyik legkorruptabb ország lett az unióban, és az Igazságügyi Minisztérium államtitkárát is most korrupcióval vádolták meg. „Szájer József, Borkai Zsolt, Kaleta Gábor, Simonka György, Boldog István, Mengyi Roland és most Völner Pál ügyei. Bort vedelnek, és vizet prédikálnak. Ez szégyen”, mondta Tóth.

Dömötör Csaba államtitkár úgy reagált, most másképp közelítené meg a felszólalásokat, mint eddig, majd a Gyurcsány-kormányról beszélt, és arról, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, „kapitánya” Márki-Zay Péter sem támogatja a minimálbért vagy a rezsicsökkentést, és „lassan nincs olyan csoport, akit nem sértene meg”.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel szintén Völnerről beszélt, amikor azt mondta, „ha nem a hazámról lenne szó, akkor még vicces is lenne az a tipegés, amit a kormány leművel a legnagyobb korrupciós botrányukban”. A képviselő szerint a kormány a kisnyugdíjasokat és minimálbéreseket végigvegzálta a járvány alatt: „egy maffiaszerűen működő rendszerben felül vesztegetnek, lent pedig a legszegényebbeket kifosztják”. A jobbikos politikus szerint „paranoid diktatúrának minden személyiségét felvonultatja” a kormány, hiszen sajátjaikat (Áder) is megfigyelik. A kormány részéről Répássy Róbert államtitkár úgy reagált, hogy elsorolta, a kormány milyen lépéseket hozott a devizahitelesek megsegítésére.

Az azonnali kérdések órájában a jobbikos Nunkovics Tibor szintén Völner Pálról kérdezett – Varga Juditot akarta kérdezni, de az igazságügyi miniszter nem volt a parlamentben. A képviselő előbb a Pegasus-botrányról beszélt, majd Völner korrupciós ügyét hozta fel, és azt kérdezte a kormányól, elfogadható-e, hogy Völner nem mondott le a képviselői mandátumáról. A Völner helyére kinevezett igazságügyi államtitkár, Répássy Róbert minderre úgy reagált, Magyarországon a törvények mindenkire vonatkoznak, és a törvény előtt mindenki egyenlő, az ügyészség pedig függetlenül dolgozik a kormánytól. Nunkovics viszonválaszában azt mondta, sajnálja, hogy a kormány szerint egy ilyen esetben nem jelent problémát a négymilliós végkielégítés, amit Völner kapni fog.

Az MSZP-s Mesterházy Attila szerint „ízléstelen, ahogy Varga Judit menekül a felelősség elől”, mert nincs a parlamentben sem, amikor kérdeznék, majd gratulált Répássynak az államtitkári kinevezéséhez, majd hozzátette, az ügy miatt Vargának is távoznia kell a miniszteri posztból. Répássy itt elismételte a Nunkovicsnak adott válaszát, majd hozzátetette, Varga Judit egyetértett Völner lemondásával, „ezzel kifejezte azt a véleményét, hogy egyetért a lemondással, és az ügyészség független vizsgálatát az Igazságügyi Minisztérium tudomásul veszi, sőt, együttműködik akár az ügyészséggel együtt is”.

A DK-s Varju László szintén a Völner-ügyről beszélt, amikor azt mondta, „bűnügyi helyszínné vált az Igazságügyi Minisztérium”. Répássy Róbert államtitkár erre úgy reagált, Gyurcsány Ferenc is ült már az ügyészség székében kihallgatáson.

A párbeszédes Kocsis-Cake Olivio szintén felemlegette Répássynak, hogy „most nem önnek, hanem Varga Juditnak kéne itt ülnie”, ezzel pedig „folyamatosan áthárítja a felelősséget, ahogy a Pegasus-aláírásoknál is”. A képviselő arról kérdezte Répássyt, indult-e az ügyben az Igazságügyi Minisztériumban vizsgálat, és milyen következményei lesznek a korrupciós ügynek a minisztériumon belül? Répássy úgy válaszolt, láthatja Kocsis-Cake is, hogy az ügynek komoly következményei vannak, és a törvények szerint járnak el.

Ezután a kormányrészről Soltész Miklós mindehhez azt is mondta, annyira kérdezné az ellenzék Varga Juditot Völner Pálról, de miért nem beszélnek Cseh Katalin ügyéről, vagy Karácsony Gergely és a Városháza ügyéről, és ők miért nem mondanak le?

Az MSZP-s Harangozó Tamás Polt Pétert kérdezte arról, hogyan lehet az, hogy súlyos korrupciós bűncselekménnyel vádolt fideszes tisztségviselőknek csak a mentelmi jogát veszik el, de más lépést nem tesznek ellene, és így továbbra is itt ülhetnek a parlamentben, és szavazhatnak. A legfőbb ügyész szerint a mentelmi jognak szabályai vannak, és a büntetőeljárási törvények is szabályozzák, mikor mit lehet tenni. Polt szerint csak akkor lehet büntetőeljárást indítani valakivel szemben, gyanúsítottként kihallgatni, kényszerintézkedés alá vonni, ha a mentelmi jogát megszüntetik, ezután lehet aztán más lépéseket tenni, ha kell. A mentelmi jog felfüggesztése után lesz egy vizsgálat, és akkor a Legfőbb Ügyészség eldönti, mi fog történni, mondta. Harangozó erre úgy reagált, augusztus óta nyomoznak Völner ügyében, november óta pedig előzetesben vannak más gyanúsítottak, majd azt kérdezte, miért vártak egy hónappal azzal, hogy kérjék Völner mentelmi jogának felfüggesztését. Polt úgy reagált, megvannak a nyomozási szabályok, és „az nem olyan”, hogy mindenkivel szemben ugyanakkor kell intézkedni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!