Orbán újra megtiltotta az önkormányzatoknak az adóemelést

2021. november 26. – 08:10

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány 2022-re is megtiltja az önkormányzatoknak, hogy emeljék a helyi adókat, illetve új adót vessenek ki – derül ki a csütörtök este megjelent Magyar Közlönyből, amelyet a Portfolio vett észre elsőként.

Az Orbán Viktor kormányfő által jegyzett rendelet azután jelent meg, hogy – mint megírtuk – már a minap benyújtott 2022-es adócsomagban az a terv is szerepel, hogy

újabb egy évre érvényes lesz a kis- és középvállalkozásoknak szóló iparűzési adófelezés, ami 150 milliárd forintot von el az önkormányzatoktól.

„A koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges helyi adó intézkedésről szóló kormányrendelet” módosítása eközben gyakorlatilag kitolja még egy évvel a tavalyi döntést, amikor már eltiltották az önkormányzatokat adóbevételeik gyarapításától.

Orbán Viktor tavaly decemberben jelentette be, hogy a kormány második gazdaságvédelmi akcióterve részeként az önkormányzatoktól elveszi a bevételük jelentős részét kitevő iparűzési adó bizonyos hányadát – a kis- és középvállalkozások, illetve az egyéni vállalkozók adójának a felét. Ez sok települést nehéz helyzetbe hozott, a döntés ellen hevesen tiltakoztak a – főként ellenzéki vezetésű – nagyobb városok.

A kormány létrehozott egy bevételkiesést kompenzáló alapot, ebből azonban az önkormányzatok szelektíven részesültek: elvileg a rosszabb pénzügyi helyzetben lévők kaphattak belőle, de a mechanizmus kialakításában politikai szempontok is szerepet játszhattak. A főváros csődveszélyről beszélt, és kampányt indított, hogy a vállalkozások, ha tehetik, önkéntes alapon fizessék be az iparűzési adót.

E két intézkedés együtt több önkormányzatot is az ellehetetlenülés szélére sodort már ebben az évben, azzal tehát, hogy jövőre sem emelhetik a helyi adókat, és 2022-ben sem lesz lehetőség új, eddig nem lévő helyi adó vagy települési adó bevezetésére, települések kerülhetnek csődhelyzetbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!