Itt az új adócsomag: tovább csökkennek a munkát terhelő adók, az önkormányzatoknak viszont fájhat a fejük

2021. november 24. – 09:46

Másolás

Vágólapra másolva

A parlament elé került a jövő évi adócsökkentésekről szóló törvényjavaslat – jelentette be kedden este a Pénzügyminisztérium. Tovább csökkennek a vállalkozások adóterhei, nő a babakötvény után járó állami támogatás, és meghosszabbíthatják a kkv-k kedvezményét a helyi iparűzési adóban, amivel főleg az ellenzéki önkormányzatok kerülhetnek nagy bajba.

A Pénzügyminisztérium benyújtotta azt a törvényjavaslatot, amely 2022-ben – a tárca szerint – több mint 750 milliárd forintot hagy az adózóknál. Néhány adócsökkentésről a kormány már korábban megállapodott a munkáltatókkal, amikor egyeztettek a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi emeléséről. Az előbbi 200 ezer forintra, utóbbi 260 ezer forintra emelkedik januártól, ezért cserébe várták el a munkaadók a bérekre rakodó munkáltatói közterhek csökkentését.

Ha az Országgyűlés megszavazza, akkor

2022. január 1-jétől újabb négy százalékponttal csökken a munka közterhe.

A Pénzügyminisztérium közleménye hangsúlyozza, az Orbán-kormányok elmúlt 12 éve alatt jócskán csökkent a vállalkozásokat terhelő adók mértéke. 2009-ben a foglalkoztatottjaik után ugyanis még 33,5 százaléknyi adó terhelte őket, jövőre kevesebb, mint a fele; mindössze 13 százalék.

  • Jövőre ugyanis megszűnik a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás,
  • emellett 2,5 százalékponttal mérséklődik a vállalkozások által fizetendő szociális hozzájárulási adó.

A minisztérium azt reméli, hogy mivel olcsóbbá válik a munkaerő foglalkoztatása, a cégek könnyebben vesznek majd fel alkalmazottakat. A szakképzési hozzájárulás megszűnésével pedig úgy szabadul meg egy bonyolult adminisztratív kötelezettségtől a magyar cégvilág, hogy a szakirányú oktatást, illetve duális képzést végző vállalkozások a szociális hozzájárulási adóból lényegében ugyanúgy érvényesíthetik a kedvezményt, mint eddig – írták.

Meghosszabbítják a kkv-k kedvezményét a helyi iparűzési adóban, Budapest csődtől tart

A tervezet meghosszabbítja a kis- és középvállalkozások kedvezményét a helyi iparűzési adóban, így a településeknek fizetendő iparűzési adó jövőre sem lehet nagyobb 1 százaléknál. Ezzel a lehetőséggel a 4 milliárd forint árbevételt meg nem haladó kkv-k élhetnek.

Ez némi segítséget jelent a kkv-knak, de hatalmas érvágás az önkormányzatoknak. Az iparűzési adó ugyanis sok önkormányzat legnagyobb bevétele, nélküle többüket fizetésképtelenség fenyegeti. Az elvonás hatalmas problémát jelent a nagyobb városok és Budapest számára is, főleg az ellenzéki önkormányzatok kerülhetnek bajba, akiket nem kárpótolt úgy a kormány, mint a fideszes kötődésűeket.

Karácsony Gergely korában arról beszélt, a kormányzat még 2020-ban is növelni tudta a központi adóbevételeket, mégis közel négyszeresére, 10 milliárd forintról 36 milliárd forintra emelte a szolidaritási hozzájárulást, illetve 2020-ban elvonták és jövőre is el fogják vonni a kkv-k iparűzési adójának a felét, ami jelentősen rontja a főváros anyagi helyzetét.

Orbán Viktor tavaly decemberben jelentette be, hogy a kormány második gazdaságvédelmi akcióterve részeként az önkormányzatoktól elveszi a bevételük jelentős részét kitevő iparűzési adó bizonyos hányadát – a kis- és középvállalkozások, illetve az egyéni vállalkozók adójának a felét. Ez sok települést nehéz helyzetbe hozott, a döntés ellen hevesen tiltakoztak a főként ellenzéki vezetésű nagyobb városok.

A kormány létrehozott egy bevételkiesést kompenzáló alapot, ebből azonban az önkormányzatok szelektíven részesültek: elvileg a rosszabb pénzügyi helyzetben lévők kaphattak belőle, de a mechanizmus kialakításában politikai szempontok is szerepet játszhattak. A főváros csődveszélyről beszélt, és kampányt indított, hogy a vállalkozások, ha tehetik, önkéntes alapon fizessék be az iparűzési adót.

Az önkormányzatoknak nehézséget okozhat az is, hogy jövőre sem emelhetik a helyi adókat, és 2022-ben sem lesz lehetőség új, eddig nem lévő helyi adó vagy települési adó bevezetésére. A kormány szerint ez a szabály a vállalkozásokat, a családokat és a lakosság védelmét szolgálja.

Ekho, kiva, babakötvény

  • Január 1-től az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szabályai is kedvezőbbekké válnak. A kifizetőt terhelő ekho ugyanis 15,5 százalékról 13 százalékra csökken.
  • A kisvállalati adó (kiva) kulcsa pedig egy százalékponttal 10 százalékra csökken. A Pénzügyminisztérium becslése szerint a kedvező szabályok miatt jövőre még több vállalkozás választja a kisvállalati adót.
  • A tervezet szerint a babakötvény után járó állami támogatás összege a duplájára – 6 ezer forintról 12 ezer forintra nő.

A Pénzügyminisztérium közleménye hangsúlyozza: a kormány továbbra is kiáll az adócsökkentések politikája mellett, úgy fogalmaztak, amióta csökkennek az adók, nő a gazdaság, nő a foglalkoztatás és nőnek a bérek is. „A baloldal adóemelésekre épülő gazdaságpolitikája megfojtotta a gazdaságot, tönkretette a vállalkozásokat, és alacsonyan tartotta a béreket is” – írták.

Frissítés

A cikk korábbi verziójában azt írtuk, a babakötvény kamata az előző évi infláció plusz három százalék, de ez nem minden szolgáltatóra igaz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!