Orbán Viktor az új Jakab Péter, Jakab Péter az új Orbán Viktor

2021. október 24. – 16:17

frissítve

Orbán Viktor az új Jakab Péter, Jakab Péter az új Orbán Viktor
Illusztráció: szarvas / Telex ; Kép: Orbán Viktor / Facebook, Jakab Péter / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Újra itt a vasárnap, és azzal újra itt a Telex lájkbajnoksága; aktuális megfigyeléseink gyűjteménye a politikusok és utánfutóik közösségi médiás népszerűségéről és aktivitásáról. Fokozódnak az izgalmak, egyre nagyobb a tét, egyre nagyobbak a meglepetések.

Új korszak kezdődött a rendszerváltás utáni magyar politika történelmében. Hogy csak jövő tavaszig, esetleg még addig se tart, vagy tovább, azt majd meglátjuk, de ettől még tény: az előválasztással az ellenzéki összefogás egyetlen jelölt mögé sorakozott fel, kétszereplősre szűkítve a 2022-es választást. Ilyen még nem volt. Ez a pillanat természetesen a politika közösségi médiás vetületében is szuperizgalmas, megmutatja ki honnan vág neki az egyik legfontosabb kommunikációs platformon a következő időszaknak. Ne is húzzuk tovább az időt, jöjjön a heti toplistánk képében ez a pillanatfelvétel – ennyi lájkot gyűjtöttek a héten a politikusaink Facebookon:

Interakciók
1.Orbán Viktor289 000
2.Varga Judit195 000
3.Szijjártó Péter134 000
4.Kocsis Máté130 000
5.Hadházy Ákos115 000
6.Jakab Péter110 000
7.Márki-Zay Péter109 000
8.Dobrev Klára107 000
9.Karácsony Gergely96 000
10.Dúró Dóra72 000
11.Mesterházy Attila62 000
12.Z. Kárpát Dániel61 000
13.Ujhelyi István50 000
14.Németh Szilárd46 000
15.Szabó Tímea46 000

(Az adatokat a Facebook statisztikaplatformja, a Crowdtangle szolgáltatta, a számok a szeptember 15. és 22., péntek 9:36-tól péntek 9:36-ig tartó időszak eseményeit tükrözik. Interakciókon a politikusok hivatalos oldalain a posztokra érkezett lájkok, kommentek és megosztások összegét értjük, ezresre kerekítve. Ez a szám nem azonos azzal, amit egy Facebook-oldal kezelője az Insights menüpont alatt lát, az a statisztika egy csomó más dolgot is az interakciók közé számol. A kis szimbólumok az előző heti pozícióhoz képest előre- vagy visszalépést, illetve stagnáló helyezést mutatják.)

Megvan a kilenc

Orbán megnyerte zsinórban a kilencedik hetét is, ezzel beállította Jakab Péter rekordját tavaszról. Amilyen lendületben van, és amekkora fideszes fölény látszik a listán, akár még újabb kilencet is hozzátehet ehhez, első pillantásra nemigen látni olyan ellenfelet, aki meg tudná szorítani. De tényleg csak első pillantásra, mert ha árnyaljuk kicsit a képet, mindjárt nem annyira egyértelmű Orbán egyeduralma. Nézzük csak, kinél hogyan alakultak az egy posztra jutó átlagos interakciószámok a héten!

  1. Orbán Viktor 16 000
  2. Jakab Péter 15 700
  3. Kocsis Máté 9300
  4. Dobrev Klára 6300
  5. Szabó Tímea 5800

(A további sorrend egyébként Gyurcsány, Varga Judit, Hadházy, Karácsony, Szijjártó.)

Ez azt mutatja, hogy Jakab és Orbán – a héten legalábbis, de múlt héten például Jakabnak magasabb is volt ez a mutatója, mint Orbáné – egy-egy posztjával nagyjából ugyanakkora reakciót váltott ki a követőtáborából, a különbség annyi, hogy Orbán két-háromszor annyit posztol. Ezzel egyébként pont megfordultak a szerepek a tavaszi szezonhoz képest: most Orbán nagyon aktív, és nyeri sorra a heteket, és Jakab az, aki a mezőny legkevesebb bejegyzésével is simán ott van azért a közvetlen élvonal nyomában.

Előválasztás? Milyen előválasztás?

Közvetlenül az ellenzéki előválasztás után vagyunk, logikusnak tűnne, hogy most a Facebook politikai terében is minden az ellenzékről, és a közös miniszterelnök-jelöltről szóljon. A listánk viszont éppen ennek az ellenkezőjét mutatja, sosem látott Fidesz-fölényt. Az első négy helyen kormánypárti politikusok állnak, ilyen még sosem volt. Csupa fideszes dobogó is csak háromszor: tavaly év végén kétszer, és idén a foci Eb alatt egyszer. (Tegyük hozzá: egy alkalommal, március első hetében az ellenzék még nagyobbat tarolt, amikor az első öt helyet mind elvitte egy Jakab-Hadházy-Gyurcsány-Karácsony-Dobrev felállással.)

Vajon minek köszönhető ez a fura helyzet? Egyrészt annak, hogy a Fidesz hatalmas energiákat (és pénzeket) mozgat meg mostanában, hogy az ellenzéki előválasztás alatt is ők uralják a közösségi médiás közbeszédet. Ennek a biztos jele az is, hogy az utóbbi időkben a fideszes politikusok és megmondóemberek úgy kommentelgetnek és lájkolgatnak keresztbe egymás posztjai alatt, mintha parancsba lenne kiadva nekik (jó eséllyel ki is van, ilyesmik nem születnek tucatjával csak úgy véletlenül egyik napról a másikra), hogy ezzel is felturbózzák a posztok elérését.

A másik ok, hogy akinél le kéne csapódnia az előválasztás utáni lájkcunaminak, vagyis Márki-Zay Péternél, neki továbbra sem Facebookon kell keresni az igazi rajongótáborát, hanem Youtube-on és Redditen. Persze Facebookon is berobbant most: a régi önmagához képest 2-3-szoros interakciószámokat hoz az elmúlt hetekben. Ez azonban még mindig kevés a csúcs ostromlásához.

Érdemes azonban vetni egy pillantást a követőtáborok növekedési ütemére is. Márki-Zay a héten 11 ezer új követőt húzott be, ami hatalmas szám, nemigen láttunk még ilyen gyarapodást a lájkbajnokság történetében senkinél. Ha a heti toplistán szereplő öt fideszes új követőit összeadjuk, és az egészet megszorozzuk néggyel, az még mindig nem éri el Márki-Zay mutatóját. Aki ezt az ütemet már harmadik hete tartja, sőt, kicsit gyorsul is.

További érdekességek a hétről

  • A Gyurcsány-show annyira durván pörög, hogy Gyurcsány ki is esett a toplistáról, elsősorban az inaktivitása miatt
  • Visszakerült viszont, az utolsó helyen a szintén nem túl aktív Szabó Tímea, aki a múlt héten hiányzott, azelőtt viszont 33 héten át volt zsinórban toplistás, sokszor 100 ezer feletti eredménnyel
  • Németh Szilárd legutóbb augusztusban volt toplistás, akkor az olimpiai birkózó sikerek repítették magasra, most pedig az, hogy teljesen átadta magát a kajapornónak, öt kajás posztja is volt, fotógalériával, meg ami csak kell – márpedig ezen hagyományosan imád viccelődni a Facebook népe
  • Z. Kárpát Dániel öt heti távollét után került fel újra a toplistára, rögtön olyan eredménnyel, amit legutóbb júniusban tudott produkálni
  • Dúró Dóra a 72 ezer lájkjával megdöntötte a saját rekordját, az eredményét leginkább az turbózta fel, hogy az eddigi slágertéma, a szoft-oltásellenesség mellé behozta a szoft-cigányozást is egy „kössük írni-olvasni tudáshoz a szavazati jogot” kampánnyal

Money talks

A hirdetési költségek szempontjából nagyon fura héten vagyunk túl, az Ad Libraryben ugyanis mindig 2-3-4 nap késésben vannak az adatok, így a mostani listában például benne van az előválasztási kampány pár napja, maga a választási hétvége, és a következő hét eleje, amikor az ellenzék már leállt a hirdetésekkel, a Fidesz pedig azonnal Márki-Zay Péter felé fordította a propaganda-tüzérség „ellenségmenedzselés” feliratú ágyúcsöveit. Az összegek továbbra is eszelősen magasak, bár a múlt heti, 100 millió feletti összköltésből azért visszavett most kicsit a top10.

A két nagy propagandabirodalom nagyjából ugyanannyit tett le az asztalra a héten, a Megafon összes reklámköltése 16,5 millió volt, az Ezalényegé 17 millió. A hivatalos Fidesz-propagandamédia 4 milliós összköltségével szintén helyet követel magának a toplistán. Nem jutott viszont a listára a maga másfél milliós számlájával az a rejtélyes valaki, aki Márki-Zay Péter mellett/ellen adott fel nagyon furcsa hirdetéseket.

Hirdetésre költött pénz
1.Fidesz24 300 000
2.Magyarország kormánya12 700 000
3.Dobrev Klára10 700 000
4.Ezalényeg.hu9 100 000
5.Demokratikus Koalíció7 600 000
6.Trombitás Kristóf (Megafon)6 800 000
7.Deák Dániel (Megafon)6 200 000
8.Erősítő.hu4 800 000
9.Momentum3 500 000
10.Rákay Philip (Megafon)3 400 000

(A politikai-közéleti témájú, szponzorált posztokra költött összegek a Facebook Ad Library platformjáról valók, általában pár napos késésben vannak, most az október 13. és 19. közti időszak költéseit mutatják.)

A hét legsikeresebb posztjai

Múlt héten azt írtuk, Orbán elvesztette a hagyományos csodafegyvereit, mert az unokáiról és a fociról is elég kínos lenne most posztolnia; és arra tippeltünk, hogy most az Elk*rtuk film lesz a tuti lájkbombája. Hát, tévedtünk. Ezek voltak a hét legnépszerűbb posztjai:

  1. Orbán fotója arról, hogy a lányával táncol a szalagavatóján, 70 ezer interakció
  2. Jakab parlamenti felszólalása, „Mi gondolkodó magyarok vagyunk, akik néha vitáznak, aztán kiegyeznek. Mert közös a hazánk. Erről szól az összefogás”, 32 ezer
  3. Orbán posztja arról, hogy indul Brüsszelbe („Góliáthoz” – erőltetve tovább a múlt héten bedobott Dávid-Góliát metaforát), 28 ezer
  4. Dobrev Klára random szelfije („Folytatom a munkát. Otthon és az EP-ben is az Orbán-rendszer ellen küzdök”), 23 ezer
  5. Orbán megkapja a harmadik oltást, 21 ezer

Orbán Flóra szalagavatója lett hát a miniszterelnök heti csodafegyvere, enélkül a poszt nélkül elég szoros lett volna a verseny. Ezek alapján fel is írhatjuk a lájkbajnokság aktuális formuláját: ha Orbán éppen talál egy ilyen lájkbombát, amire jól rezonál a szépkorú rajongótábor (elég csak belepörgetni a kommentekbe), és Jakab olyan inaktív, mint most a héten volt, tuti a fölényes győzelem. Ha ez a kettő hibádzik, akkor van esély a szoros versenyre, vagy akár arra, hogy valaki megelőzze.

Kocsis Máté, és az újra elveszett fideszes humor

Az egyes reakciótípusokból a legtöbbet kapott posztok következnek.

  • A legtöbb megosztás, a legtöbb mérges, és a legtöbb meglepett emoji: Hadházy bemutatja Mosonmagyaróvár 3 milliárd forintos georermikus erőművét, ami teljesen úgy néz ki, mint egy bádogból tákolt sufni
  • A legtöbb komment: Kocsis Máté, és a fideszes Márki-Zay-lejáratókampány startja, „Életbe lép a Gyurcsány – Márki-Zay paktum” felütéssel, alatta a top50 kommentben szinte kizárólag fideszes politikusokkal
  • A legtöbb szomorú emoji: Karácsony Kálmán Györgyöt gyászolja
  • A legtöbb szívecske: Orbán szalagavatós fotója
  • A legtöbb nevető emoji: Kocsis Máté, és a folytatódó Gyurcsány Show (a második szintén Kocsis egy Stop Márki-Zay poszttal, és aztán a top10-ben még két posztja szerepel)

Múlt héten még iróniamentes elismeréssel adóztunk Kocsis Máté humorának, erre most elég súlyosan kiröhögtette magát a Facebook népével a Fidesz gyurcsányozós kampányának új irányba állításával. A 444 témába vágó cikke szerint egyébként Kocsis Máté az egyik legfontosabb parancsközvetítő csatorna Rogán Antal propagandaminiszter és a fideszes politikusok között, rajta keresztül érkeznek az utasítások, hogy hogyan és mit kell kommunikálni például a közösségi médiában. Ezzel eléggé egybevág, hogy most személyesen ő indította el az új inváziót Márki-Zay ellen, és az is, hogy olyan szorgalmasan gyűlnek hozzá kommentelni a kormánypárti politikusok. Ha ennek az az ára, hogy közben a nép meg kiröhögi, hát az az ára.

A legtöbb megosztás

A lassan tiszteletbeli örökös bajnoknak is kinevezhető Hadházy visszavette az első helyet, ami nem nagy meglepetés – az már inkább, hogy a fideszesek az összesített toplista letarolása után itt éppen csak a dobogó közeléig tudtak eljutni. Persze a top10-ben a négy fideszes relatíve nagy siker, elvégre ezen a listán még az is elő szokott fordulni, hogy csupa ellenzéki szerepel.

Megosztás
1.Hadházy Ákos32 500
2.Z. Kárpát Dániel14 300
3.Mesterházy Attila14 000
4.Szijjártó Péter9 000
5.Jakab Péter8 700
6.Dobrev Klára8 500
7.Orbán Viktor8 100
8.Kocsis Máté6 800
9.Varga Judit6 800
10.Jámbor András6 000

Egy kis hekkelés

A szerzőjük átlagát leginkább túlteljesítő posztok toplistája következik, ahol most egy igazi, kiemelkedően virális bejegyzést is sikerült fognunk.

  1. Jámbor András ironikusan köszönti Lázár Jánost a baloldali politikusok között, miután felszólalt „a makói Continental ügyében a dolgozók kizsákmányolása és a nagy cégeknek a semmiért adott támogatások ellen” – 45,7x szorzó (Ez nagyon magas szám, júliusban láttunk utoljára ilyet, amikor Demeter Márta fenyegette börtönnel a kormányt egy virális videóban)
  2. Sneider Tamás az olaszliszkai lincselés 15. évfordulójára emlékszik, váratlanul kevés cigányozással a kommentek között – 24x szorzó
  3. Brenner Koloman az osztrák benzinárakat hasonlítja a magyarokhoz – 18,4x szorzó
  4. Tóth Bertalan Márki-Zaynak gratulál az előválasztási győzelméhez – 16x szorzó
  5. Márki-Zay Péter élő videós közvetítése az előválasztás utáni győzelmi beszédéről – 15,9x szorzó

(A szorzók azt mutatják, hogy hányszor kapott több interakciót az adott poszt, mint a szerzőjük posztjai átlagban szoktak)

És már csak a hagyományok, illetve a tudományos ismeretterjesztés miatt is emlékezzünk meg a hatodik helyen Németh Szilárd egyik kajás posztjáról, amin egy brutális adag balatoni hekkel pózol a rákospalotai Pléh Csárdában. Balatoni hekk egyébként nem létezik; a hekk, avagy tengeri csuka egy tengeri jószág, hozzánk jellemzően Argentínából érkezik fagyasztva, szóval akár migránshalnak is nevezhetnénk, ráadásul az újhullámos gasztronómiában a legrosszabb kádár-kori gasztrohulladék-örökségek között szokás számon tartani.

Instagram

Legyünk őszinték: hónapokon keresztül egészen agyzsibbasztó módon nem történt semmi érdekes a magyar politikai Instagramon, és a legizgalmasabb esemény az volt, amikor a foci-Eb alatt nemzetközi trollsereg rohanta le Szijjártó Péter oldalát szivárványos zászlókat és szívecskéket posztolni a miniszter Dzsudzsák Balázzsal készült szelfijéhez. Na de most!

Márki-Zay Péter az előválasztással párhuzamosan aktivizálta magát Instán, és úgy tör felfelé, hogy az lassan már az Orbán-stábot is aggaszthatja. A 43 ezer heti lájkja alapból is kiemelkedő, de hogy ezt 17 ezer követővel hozta össze, amiből ráadásul közel 5 ezret ezen a héten szerzett, az még inkább. Orbán általában egyeduralkodó a legnépszerűbb instaposztok top10-es listáján, és ugyan most is vezet (nyilván a szalagavatós fotóval), de a legjobb tízbe három poszttal is bejutott Márki-Zay. Az egyik fotón ráadásul akkora jakabpéteringet mutatott be káposztás bablevessel (!), hogy a fal adja a másikat. Ha folytatódnak a trendek, pár hét múlva már szoros lehet az itteni verseny is.

Heti interakciók
1.Orbán Viktor79 300
2.Márki-Zay Péter43 800
3.Varga Judit21 200
4.Karácsony Gergely9 200
5.Jakab Péter7 400
6.Novák Katalin7 000
7.Németh Szilárd6 600
8.Szentkirályi Alexandra6 200
9.Hadházy Ákos6 000
10.Szijjártó Péter4 700

Welcome to the twilight zone

A propagandaoldalak és propagandista influenszerek heti toplistáján a megafonos Deák Dániel visszavette az első helyet: napi átlagban 12-13 poszt, rengeteg kommentelés, videók, plusz médiaszereplések – elég kemény meló lehet ilyen intenzitással egyetérteni a Fidesszel. Deák egyébként kicsit úgy működik, mint egy régi típusú tenisz-adogatógép, ami még nem tudott random helyre szerválni: bekapcsolják, aztán 15 másodpercenként lövi a tök ugyanolyan labdákat ugyanúgy, ugyanoda. Kicsit gyengíti a hasonlatot, hogy még egyetlen adogatógépről sem derült ki, hogy saját maga írta, és szerkesztette volna át harminc alkalommal a saját magáról szóló Wikipedia-szócikket, ahogyan a politikai elemző tette. Jöjjön a heti propaganda-toplista, aztán szokás szerint érdekességek a szürkezónából.

Heti interakciók
1.Deák Dániel (Megafon)186 000
2.Nyugati Fény160 000
3.Gond-olkodó110 000
4.Orbán Viktor támogatói oldal105 000
5.Ellenszél91 000
6.Trombitás Kristóf (Megafon)85 000
7.Bohár Dániel (Megafon)79 000
8.888.hu73 000
9.Elemi.hu70 000
10.Számok63 000
  • Egészen váratlanul és meglepően előkelő helyen debütált a toplistán az Orbán Viktor támogatói oldal, amiről nem igazán mondhatnánk, hogy zsákbamacskát árul a nevével. Egyébként nem egy új projekt, 2017-ben hozták létre, 48 ezer követője van, és minimum 10 fős stáb készíti (ennyi embernek van admin joga). Heti 10-20 ezer lájk magasságában vegetáltak az elmúlt évben, és október elején kezdtek el beindulni, most heti 150 posztot tolnak, fő témájuk a gyurcsányozás.
  • Ha bárki kíváncsi lenne, milyen tartalomra álltak át az előválasztás után az elmúlt hetekben Dobrev Klára mellett kampányoló és Márki-Zayt ekéző baloldali propagandaoldalak, a válasz kissé unalmas: a szokásos Orbán-gyalázásra
  • Nem jutott be a top10-be a szokásos szereplők közül Juszt László (ő látványosan inaktív volt a héten), Rákay Philip, az utóbbi időben gyengélkedő Fidesz KDNP 2021, és a Vadhajtások
  • Bohár Dánielnél viszont úgy tűnik, tökéletesen lezajlott az átmenet, az új oldalával két hét alatt nagyjából arra a szintre jutott el, ahol a régi („betiltott”) volt, ez mindenképpen nagy teljesítmény, ráadásul pénzes rásegítés nélkül. A héten szintén szponzorált posztok nélkül maradt Megafon-harcosok (Konverzió, Déri Stefi, Kötter Tamás) a 10-20 ezer lájkos kategóriába süllyedtek
  • Az Ellenszél továbbra is óriási kilengéseket produkál heti 50 és 100 ezer lájk között, de most éppen tőlük jött a propagandavilág második és harmadik legnépszerűbb posztja is. Az egyikben Joe Biden, a másikban az EU alázta porrá – legalábbis az ő olvasatukban – Orbánt. Ezeket is megelőzve a legnépszerűbb Rákay Philip videója lett, a Márki-Zay-lejáratókampány egyik kézműves ékköve, 3 milliós reklámbüdzsével doppingolva.

(A Lájkbajnokság sorozat eddigi cikkeit itt olvashatja, a sorozat első 21 hetének eseményeit összefoglaló animációt pedig itt lehet megnézni.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!