Valaki milliókat költött furcsa Márki-Zay-hirdetésekre a Facebookon az előválasztás utolsó napjaiban

2021. október 19. – 11:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az előválasztás második fordulója alatt fura hirdetések kezdtek el megjelenni a magyar facebookozók hírfolyamaiban. A „Keresztény-konzervatív miniszterelnököt Magyarországnak” nevű, vadonatúj, nullakövetős (azóta már lett írd és mondd, 61 lájkolója) oldal kampánya első pillantásra Márki-Zay Pétert népszerűsítő reklámhadjáratnak tűnt, nemzeti színű MZP-logóval, szavazásra buzdítással. Második pillantásra az látszott, hogy valami nem stimmel. Az üzenetek olyasmiket sulykoltak, hogy Márki-Zay tulajdonképpen egy új Fideszt épít („csak nem lop”), szlogenné emelték az elhíresült, félreérthető, majd bocsánatkérésben végződő hazaárulós nyilatkozatot („Aki nem Márki-Zayra szavaz, az hazaáruló!”), illetve „nagyon helyes!” kommentárral idézték, szintén eltorzítva és kontextusból kiragadva a gyerekek testi fenyítéséről szóló mondatait. Visszatérő elem volt az is a hirdetésekben, hogy a fideszeseket kérik arra, hogy szavazzanak Márki-Zayra.

A tartalomból elég egyértelmű, hogy a hirdetések inkább ellenszenvet és/vagy zavart próbáltak kelteni a célközönségben. Márki-Zay közösségi médiás stábjából kérdésünkre azt mondták, nem ők állnak a kampány mögött, a hirdetéseket hamisként jelentették a Facebooknak, de egyelőre nem kaptak választ.

A fizetett posztokra a Facebook Ad Library aktuális adatai szerint 1,57 millió forintot költött valaki, de ebben a kampány utolsó napja még nincs benne (az adatok jó pár nap késéssel kerülnek be ebbe az adatbázisba). Az utolsó előtti nap, október 16. számlája 344 ezer forint volt, így a hirdetések teljes árát nagyjából 2 millióra becsülhetjük. Az utolsó napi adat alapján egyébként az oldal a 7. legnagyobb magyar nyelvű politikai hirdető volt aznap a Facebookon, megelőzve többek között az összes fideszes politikust, sőt, a Megafon propagandistáit is.

A publikus adatok szerint a szponzorált posztok többsége több százezres, néhány pedig milliós közönséghez jutott el.

Facebookos politikai hirdetésekhez kötelező megadni egy címet és egy telefonszámot, de ezekből csak az utóbbiról ellenőrzi a rendszer, hogy valós-e. A furcsa Márki-Zay-hirdetéseknél a címnél eredetileg egy budapesti, rákospalotai cím volt megadva, amiről a Google rövid kutakodás után kidobja, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom egyik vezetőjéhez, Vékás Sándorhoz köthető, ide van bejelentve egy cége. Később a nyilvános adatbázisban a cím annyira változott, hogy „Budapest”. A hirdetés mellé megadott telefonszám egy mobilszám, többször próbáltuk hívni, eleinte kicsengett, de nem vették fel, később már ki volt kapcsolva a telefon. Érdekes módon az első próbálkozásunk után nem sokkal megjelent egy új, fizetett poszt az oldalon, ez:

Maguk a hirdetések egyébként technikailag profin vannak megoldva, több különféle verzióban más-más célcsoportokra – nők, férfiak, vidékiek, budapestiek – célozva jelentek meg. A hirdető oldalához van kapcsolva egy weboldal is, a markizaypetertminiszterelnoknek.hu, ez a publikus domainadatok szerint egy frissen regisztrált cím, október 11-én, egy nappal a hirdetések indulása előtt hozták létre, a regisztrálója „természetes személy”.

Az ügy bizarr fordulata volt, amikor Márki-Zay stábja a Reddit közösségéhez fordult, hogy az ottani rajongók segítsenek kideríteni, ki állhat a hirdetés mögött, illetve jelentsék a hirdetést a Facebooknak. A Reddit adminisztrátorai erre pár napra letiltották Márki-Zay reddites felhasználóját, arra hivatkozva, hogy ez doxxing (személyes adatok nyilvánosságra hozatala), amit az oldalon szigorúan tiltanak és büntetnek.

Az eset egyrészt azért érdekes, mert megmutatja, mennyire könnyen kijátszható a Facebook hirdetési rendszerében az ellenőrzés – gyakorlatilag egy darab, egyszer használatos telefonszámra van csak szükség, és azt jelentet meg, annak a nevével visszaélve, ami jólesik neki. Másrészt előre jelzi, hogy a tavaszi választási kampányban – ami minden bizonnyal ezerszer durvább lesz, mint most az előválasztási – milyen trükkökre számíthatunk majd a politikai szürkezónából.

Jó, jó, de ki állt a hirdetési kampány mögött?

Ezt nyilván soha nem fogjuk megtudni, ahogy azt sem, hogy sikerült-e az egész akcióval bármennyire is manipulálni azokat, akiknek a manipulálása a cél volt. De azért vegyük végig az összes lehetőséget, és mindenki döntse el magának, melyiket mennyire tartja valószínűnek.

  • Tényleg a Fideszből kiábrándult keresztény-konzervatív Márki-Zay-rajongók, akik ezzel szerették volna támogatni az előválasztáson. És akiknek valószínűleg több a pénzük, mint az eszük, mert valahogy pont olyan hirdetéseket sikerült összerakniuk, amik inkább ellenszenvessé teszik a jelöltet, mint szimpatikussá.
  • A DK mint Márki-Zay legnagyobb riválisa az előválasztás hetében.
  • Maga Márki-Zay, aki duplacsavaros megoldással azt próbálja így mutatni, hogy a politikai ellenfelei milyen mocskos módszerekkel igyekeznek lejáratni.
  • A Fidesz, aminek ez aprópénz a hirdetési büdzséjében, és ezzel is szítja a káoszt az ellenzéki oldalon, elidegenítve a bizonytalan szavazókat az előválasztástól.
  • Egy ismeretlen troll, akinek volt kétmillió forintja arra, hogy halálra röhögje magát az egészen.
  • A Telex, hogy én ezt a cikket megírhassam.
  • Soros.

(Cikkünk egy korábbi verziójában tévesen az szerepelt, hogy a Redditről a moderátorok tiltották le Márki-Zayt, de valójában az adminisztrátorok voltak. A kettő között nagy különbség, hogy a moderátor a közösség önkéntes tagja, aki egy-egy alfórumot felügyel, míg az adminisztrátor a Reddit alkalmazottja, és a teljes fórumbirodalmat kezeli és felügyeli.)

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!