662 ezer ember voksolt a második fordulóban, az utolsó napon 118 ezren előválasztottak

2021. október 17. – 08:05

frissítve

662 ezer ember voksolt a második fordulóban, az utolsó napon 118 ezren előválasztottak

Másolás

Vágólapra másolva

Gigantikus rekordrészvétellel zárult az első magyar országos előválasztás. Dobrev Klára és Márki-Zay Péter között többen akartak dönteni, mint ahányan az ellenzék közös egyéni képviselőjelöltjeiről voksoltak az első fordulóban.

Összesen 662 016 ember voksolt az előválasztás mindent eldöntő, második fordulójában – közölte az Országos Választási Bizottság (OEVB). Az utolsó, szombati szavazási napon 118 415 ember választott Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció, valamint Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom – Momentum, Karácsony Gergely, valamint az MSZP által támogatott – miniszterelnök-jelöltje között.

Az utolsó, mindent eldöntő napon online több mint 30 ezren (30 ezer 35 fő) voksoltak, a sátrakban pedig 88 ezer 380-an. Összesen végül 219 ezer 991 olyan szavazó vett részt a második fordulóban, aki az elsőben nem, magyarán a rekordrészvétel a két fordulóra együtt is értendő.

Még pénteken részletesen írtunk arról, hogy az Országos Előválasztási Iroda (OEVI) tájékoztatása alapján legálisan, a szavazás titkosságát nem sértő módon tudni lehet, hogy egy választópolgár akár személyesen, sátorban, akár online részt vett-e már az előválasztás első fordulóján is, hiszen a személyi azonosítás során az előválasztási informatikai rendszer képez erre egy, a szavazás titkosságát nem sértő azonosítókódot.

Az új, és új arcként egyes helyszíneken feltűnő előválasztók magas száma egyébként először Márki-Zay Péter stábjában, majd pedig a DK-nál keltettek riadalmat, hiszen mindkét oldal „tartott” az előválasztás végeredményének fideszes befolyásolásától. Ugyanakkor forrásaink egyetértettek abban, hogy érdemi arányban nem kell azzal számolni, hogy a második fordulóban résztvevő, korábban nem ismert választópolgárok valójában fideszes trollok lennének.

Az előválasztás második fordulójában ugyanis az egész ország egy választókerületnek számított, magyarán bárki bárhol leadhatta szavazatát az általa támogatott miniszterelnök-jelöltre, és nem volt szükséges elmennie a lakcíme szerinti választókerületi szavazósátrak valamelyikébe ehhez, ahogyan az egyéni képviselőjelöltek esetében viszont még meg kellett tenni. Magyarán ez is oka lehetett annak, hogy az előzetes várakozásokkal szemben sokan olyanok is részt vesznek a Dobrev és Márki-Zay közötti döntéshozatalban, akik az első fordulóban például nem utaztak haza a fővárosból, vagy más nagyvárosból csak azért, hogy az állandó lakcímük szerinti választókerületi szavazósátorban leadhassák voksukat.

Késő estére kiderül, hogy Dobrev Klára, vagy Márki-Zay Péter lesz Orbán Viktor kihívója 2022-ben – Fotó: Bődey János / Telex
Késő estére kiderül, hogy Dobrev Klára, vagy Márki-Zay Péter lesz Orbán Viktor kihívója 2022-ben – Fotó: Bődey János / Telex

De hogy mit jelent ez a gigantikusnak nevezhető részvétel? Érdemes felidézni, hogy maga Márki-Zay Péter még csütörtökön arról beszélt, az előválasztási részvétel magas aránya a legtöbb elemző és szakértő szerint neki kedvezhet, így

500 ezres részvétel fölött van arra esély, hogy ő győzzön az előválasztáson.

Mindezt arra alapozta Márki-Zay, illetve környezete, hogy a DK mintegy 200-250 ezer választót mozgósítani képes, ám végesnek tekinthető vonzóerejéből, valamint abból, hogy – amint arról Török Gábor politológus is beszélt a Telex első választási műsorában – Dobrev Klára az elemzésekben és a mérésekben hagyományosan a leginkább megosztó, legelutasítottabb jelöltként szerepelt, az erősen kérdéses, tud-e érdemi mennyiségben újabb támogatókat maga mögé állítani a végső győzelemért. Ugyanakkor Dobrev első fordulós kampányának sikerét éppen abban láttuk idevágó elemzésünkben, hogy csak magára koncentrált, végigjárta az országot, így – a 2019-es EP-kampányhoz hasonlóan – bizonyíthatta személyes meggyőző erejét. Ehhez képest az elmúlt napokban a DK és jelöltje sokkal kevésbé Dobrev saját képességeivel, mint inkább Márki-Zay Péter alkalmatlanságával érvelt, és egyre mélyebben állt bele a kampányba.

Az is látszik, hogy miközben Márki-Zay Péter a szerda esti választási vitán történt megállapodást, és kézfogást követően visszavett korábbi, meglehetősen heves Dobrev-kritikáiból, és a tisztelet és megbékélés hangsúlyozásával, kifejezetten Orbán Viktor ellen mozgósított, viszont a DK minden korábbinál erőteljesebben igyekezett, kifejezetten Márki-Zay ellenében elvinni a sátrakba sajátjait, illetve a baloldali érzelmű választókat. Magyarán mindkét fél sokakat mozgathatott meg az utolsó napon is, ez pedig külső beavatkozás gyanúja nélkülis magyarázatként szolgálhat az utolsó napi rekord részvételre.

Szakértők már az első fordulós előválasztás előválasztási részvételt is rekorderejűnek értékelték, hiszen annak ellenére, hogy kétnapos leállással indult, végül összesen 633 811 szavazatot adtak le az egyéni képviselőjelöltekre, ami azt jelentette, hogy a szavazáson nagyjából a választásra jogosultak 8 százaléka vett részt, ami nemzetközi kitekintésben is jó aránynak számít.

A második forduló viszont rövidebb volt, és legtöbb szakértő eleve alacsonyabb érdeklődést várt – már csak Dobrev fölényes első fordulós tarolása, valamint a múlt hét eseményei, elsősorban a Karácsony és Márki-Zay közötti visszalépési csiki-csuki miatt is – annak ellenére, hogy nyilvánvalóan az az előválasztás legfontosabb kérdése, ki lesz Orbán Viktor kihívója 2022-ben.

Az eredményekre vasárnap, már csak a magas részvételből kifolyólag is késő este lehet számítani, ám a szavazatszámlálást, valamint a részeredmények kihirdetésének folyamatát a Telex egész nap percről-percre közvetíti, ahogyan beszámolunk a két miniszterelnök-jelölt eredményváró, illetve eredményértékelő rendezvényeiről is.

Este 20:00-tól élő választási műsorunkban fogjuk értékelni a második forduló eredményeit. Érkezik hozzánk Török Gábor politológus, Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője, Arató Gergely DK-s politikus, Karácsony Gergely főpolgármester és maga Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt s. Az eseményt a YouTube-on és a Facebookon fogjuk közvetíteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!