Márki-Zay Péter: Nem Dobrev Klára az ellenfelünk, hanem Orbán Viktor és a történelem legkorruptabb rendszere

2021. október 14. – 16:26

frissítve

Márki-Zay Péter: Nem Dobrev Klára az ellenfelünk, hanem Orbán Viktor és a történelem legkorruptabb rendszere
Márki-Zay Péter üdvözölte az MSZP csatlakozását a tiszták koalíciójához – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Momentum politikusai, közszereplők és Karácsony Gergely főpolgármester társaságában tartott utcafórumot az MMM miniszterelnök-jelöltje, ahol tapsot kért az MSZP-nek, amiért a szocialisták végül mégis támogatásukról biztosították az előválasztás második fordulójában.

Üdvözölte az MSZP csatlakozását a tiszták koalíciójához Márki-Zay Péter a fővárosi Móricz Zsigmond körtéren, ahol Karácsony Gergely főpolgármesterrel és Orosz Annával, a Momentum ügyvezető elnökével tart utcafórumot. Orosz szerint az, hogy nem hivatalos információk szerint

mintegy százezren vettek már eddig részt a második fordulóban az előválasztáson, akik az első fordulóban nem, azt mutatja, hogy Márki-Zay elhozta a kormányváltás reményét.

Karácsony Gergely is teljes erőbedobással biztosította ismét támogatásáról Márki-Zayt, de azt is mondta, hogy rendszerváltó hangulatot érez az országban, és a nemzet fővárosában is. Karácsony azt is mondta, akkor határozta el, hogy visszalép Márki-Zay Péter javára, amikor megérezte, hogy ő és a hódmezővásárhelyi polgármester is tudja, ez a nemzet érdeke. Ha erőszakosnak, hatalmi helyezkedésnek érezte volna Márki-Zay követelését, akkor versenyben maradt volna. Hisz benne, hogy Márki-Zay Péter képes arra, hogy egyesítse az országot: a vidéket és a fővárost, jobb és baloldalt.

Karácsony Gergely mindenkit előválasztási részvételre biztatott, Márki-Zay Péter mellett voksolva természetesen – Fotó: Bődey János / Telex
Karácsony Gergely mindenkit előválasztási részvételre biztatott, Márki-Zay Péter mellett voksolva természetesen – Fotó: Bődey János / Telex

Karácsony mindenkit arra kért, aki őt támogatta az előválasztás első fordulójában, hogy a másodikban menjen el Márki-Zayra szavazni, és érezze a tétet, illetve azt, hogy az összefogók, vagy akár a főpolgármester saját programjának megvalósulása a részvételén is múlik. Azt is mondta:

a dolog nagyon egyszerű: vagy Márki-Zay Péter, vagy Orbán Viktor lesz a miniszterelnök. És ha Márki-Zay Péter lesz, az milliók életében hoz pozitív változást.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom, valamint több más civil és politikai szervezet által támogatott miniszterelnök-jelölt számos közéleti személyiséget, így Raskó Györgyöt, Ungváry Krisztiánt, Király Júliát és Bogdán János roma politikus is köszöntötte a fórumon.

Márki-Zay üdvözölte Tóth Bertalan MSZP-társelnök, illetve a szocialista párt elnökségének döntését, miszerint a második fordulóban mégis őt támogatja. A tiszták koalíciójának nevezte az őt támogatók szövetségét, és egyértelművé tette:

Nekünk nem Dobrev Klára az ellenfelünk, hanem Orbán Viktor és a történelem legkorruptabb rendszere.

Márki-Zay beszédében a valódi elszámoltatás és a megfélemlítés elleni harc igényét hangsúlyozta, és azt mondta, hogy az orbáni hatalomgyakorlás módszereit végleg száműzni kell a történelem szoborparkjába, és meg kell végre teremteni a valóban szabad, európai, demokratikus Magyarországot. Azt is mondta, hogy nincs más célja, mint a különbségek, a nézeteltérések eltüntetése, és ez a sokszínű koalíció éppen ezt bizonyítja:

mindenkinek van helye benne, és mindenki szabad lehet benne.

Márki-Zay szerint az, hogy az MSZP elnöksége csatlakozott

ahhoz a szövetséghez, amely Hadházy Ákost bízza majd meg az elszámoltatással és a korrupció üldözésével, az tapsot és tiszteletet érdemel.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Persze nem mindenki akarja az elszámoltatást, avagy azt, hogy a lopás tilalma és üldözése mindenkire vonatkozzon. Utalt az MSZP bizonyos elnökségi tagjaira – így vélhetően Tóth Csabára, aki Hadházy ellenfele volt a zuglói választókerületben addig, amíg vissza nem lépett –, de kíméletlen küzdelmet hirdetett a korrupció ellen, és kiemelte, ezt a harcot van esélyük megvívni azzal a hatalommal szemben, amely most megijedt, és turbófokozatra kapcsolta a rablást.

A miniszterelnök-jelölt ismét köszönetet mondott Karácsony Gergelynek, hogy bizonyította, számára az ország a legfontosabb, egyúttal kigolyózta a Fidesz milliárdnyi közpénzből folytatott Stop Gyurcsány, stop Karácsony! kampányát, legalábbis a felét.

Most rajtunk a sor, hogy kigolyózzuk a másik felét, és ezzel hatalmas kihívás elé állítsuk a hatalmat, hogy egy új kampányt találjanak ki, és megpróbálják lejáratni azt, aki régebb óta keresztény, mint ők

– mondta Márki-Zay, aki szerint noha ő maga egy keresztény, konzervatív jobbközép érzelmű családapa, a Fidesz biztosan megpróbálja majd most teljes erővel bemocskolni. És nem nyugodhat meg Karácsony Gergely, vagy éppen Orosz Anna és a Momentum sem, mert a hatalom minden módszert be fog vetni azért, hogy ellehetetlenítse a tiszták koalícióját.

Márki-Zay Péter szerint a sötétség ellen nem lehet sötétséggel küzdeni, a tiszták koalíciójának ereje éppen a szeretetben és a békében összpontosul. A miniszterelnök-jelölt nemcsak az előválasztáson való részvételre biztatott, de azt is mondta:

három napja maradt neki, támogatóinak és a még bizonytalan ellenzéki szavazóknak arra, hogy harminc év adóságát törleszthessék, és esélyt adjanak a valódi változásnak.

A tájékoztatót a Momentum Mozgalom közvetítette élőben:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!