Tordai Bence sejtetve, Szabó Tímea nyíltan beállt Márki-Zay Péter mögé

2021. október 15. – 20:10

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony Gergely után a Párbeszéd másik társelnöke, Szabó Tímea is beállt Márki-Zay Péter mögé – a politikus a Facebookon is posztolt a döntéséről. „A kérdés most az – nem én teszem fel elsőként –, hogy ki tud elvinni több szavazót jövő áprilisban. Engem az elmúlt napok megerősítettek abban, hogy ez a jelölt Péter” – írta Szabó.

„Bármennyire szeretném azt gondolni, a választóknak elég az, hogy Karácsony Gergely vagy a Párbeszéd csak 2010 után kezdett politizálni; hogy más politikai kultúrát képviselünk, mint elődeink; hogy a progresszív zöldpolitika a jövő, ez a bizonytalan vagy a fiatal szavazók egy részének ma már nem elég. Ezekre mind szükség van, de ennél most már több kell egy kormányváltáshoz”

– írta Szabó Tímea, aki arra kérte Márki-Zayt, jelenjenek meg döntéseiben markánsan azok a zöld-baloldali értékek is, amelyeket a Párbeszéd képvisel.

A párt másik országosan ismert politikusa, Tordai Bence ugyan csak sejtetni engedte, de ő is arra utalt Facebook-posztjában péntek délután, hogy Márki-Zayra adta le a voksát az ellenzéki előválasztáson:

„Mivel a jelöltek közül egyedül Karácsony Gergely képviselte hitelesen azokat a zöld-baloldali értékeket, amelyek számomra is fontosak, végül praktikus szempontok alapján döntöttem. Arra voksoltam, akinek nagyobb a politikai hozzáadott értéke, aki a tapasztalatok szerint listavezetőként több új szavazót tudna megmozgatni a közös ellenzéki lista és a kormányváltás ügye mellett”

– írta Tordai, aki a szavazólapjára Karácsony nevéhez egy zöld szívet rajzolt, egy tollat pedig Márki-Zay rubrikájához tett.

Még pénteken kora délután írtunk arról, hogy nagyon úgy tűnik, a Párbeszéd beállt Márki-Zay mögé. Igaz, hivatalosan nem ezt jelentették be, hanem azt, hogy támogatják a hódmezővásárhelyi polgármester zöldpolitikai törekvéseit.

Valószínűleg hivatalosan azért sem állt még ki nyilvánosan a zöldpárt Márki-Zay mellé, mert több politikusuk is Dobrev Klárára szavazott, mint például Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője, Újbuda alpolgármestere vagy Erőss Gábor elnökségi tag, Józsefváros alpolgármestere.

A Párbeszédhez hasonlóan a Jobbik sem állt be egyik talpon maradt ellenzéki miniszterelnök-jelölt mögé sem – ezt Nunkovics Tibor, a párt képviselője is megerősítette péntek este az Egyenes Beszédben. Az előválasztáson résztvevő pártok közül a Momentum és az MSZP állt be eddig Márki-Zay Péter mögé, míg Dobrev Klárát csak pártja, a DK támogatja.

Vasárnap este 20:00-tól élő választási műsorunkban fogjuk értékelni a második forduló eredményeit. Érkezik hozzánk Török Gábor, Cseh Katalin, Arató Gergely, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter is. Az eseményt a YouTube-on és a Facebookon fogjuk közvetíteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!