Kerpel-Fronius: Orosz Anna veszi át a Momentum vezetését ügyvezetőként

2021. október 11. – 11:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A párt vezetését ügyvezetőként Orosz Anna alelnökünk veszi át. Anna szintén nagyon régen tagja a Momentumnak, többszörös elnökségi tag, közel volt az elmúlt időszak eseményeihez, és személyes kvalitásai is predestinálják őt a párt vezetésére” – írta Facebook-bejegyzésében Budapest momentumos főpolgármester-helyettese, néhány órával a hétfőn 14 órára tervezett sajtótájékoztató előtt, amelyen a küldöttgyűlés szavazása után lemondott Fekete-Győr András és Orosz várhatóan erről tesz bejelentést.

„Ezzel véget ért egy korszak. Egy olyan korszak, amelynek András meghatározó szereplője volt – személyisége lenyomatát a párt magán viseli. De úgy zárul le ez a korszak, hogy András velünk marad és ahogy eddig, csak más pozícióban, folytatja a munkát a közösségért” – írta Kerpel-Fronius Gábor, nagyra értékelve mindazt, amit Fekete-Győr a párt kezdeti szakaszában a Momentum létrehozásáért és a 2018-as választási eredmény után a megerősítéséért tett.

Fekete-Győr felajánlott lemondása és annak elfogadása a küldöttgyűlésen egyértelműen annak tudható be, hogy az eddigi elnök az ellenzéki miniszterelnök-jelölti versenyben a várakozásokon alul teljesített, úgy, hogy eközben a Momentum a többi jelölt eredményével elégedett lehet. Fekete-Győr 3,5 százalékkal – 20 ezer szavazattal – messze lemaradt a miniszterelnök-jelölti versenyben – a szintén csalódást keltő Jakab Péter negyedikként ennek több mint négyszeresét szerezte a Jobbik élén.

A pártelnök az eredmények első kiértékelésekor a Telexnek nyilatkozva még nem gondolkodott a lemondáson. Két nappal később is inkább azt emelte ki, hogy a párt összeredménye jó volt, ha az ő személyes szereplése nem is sikerült megfelelően. Fekete-Győrhöz hasonlóan nyilatkozott az előválasztás záróestjén Hajnal Miklós is – a párt elnökségi tagja sok választót megmozgató, szoros versenyben nyerte meg saját körzetében az összellenzéki jelöltséget –, ennél kicsit óvatosabban fogalmazott Orosz Anna, időt kérve az eredmények kiértékelésére. Orosz is elégedett lehetett saját eredményével: a DK jelöltjét, Gy. Németh Erzsébetet győzte le fölényesen, 8445 szavazatot szerezve, a főpolgármester-helyettes 3801 szavazatával szemben.

Orosz Anna a Momentum eredményváró rendezvényén 2021. szeptember 29-én – Fotó: Huszti István / Telex
Orosz Anna a Momentum eredményváró rendezvényén 2021. szeptember 29-én – Fotó: Huszti István / Telex

Orosz a Momentum kezdeti szakaszában is részt vett, 2017-8-ban a párt elnökségi tagja is volt, ám miután a párt 2018-ban nem került be a parlamentbe, posztjáról lemondott, és a Political Capital elemzője lett. 2019 nyarán azonban visszatért, az önkormányzati választáson Újbudán mandátumot nyert, majd a testület alpolgármesterré is választotta, ezután tavaly nyáron a Momentum ismét beválasztotta az országos elnökségébe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!