A Momentumban nem számítanak Fekete-Győr lemondására az ötödik hely után

2021. szeptember 29. – 20:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Végleges eredmények még nincsenek, de az eddigiek alapján a legvalószínűbb, hogy a Momentum Mozgalom elnöke ötödikként végez az ellenzéki előválasztáson a miniszterelnök-jelöltségért folyó versenyben. A pártban azonban ezt nem látják kudarcnak, szerintük a csoda az lett volna, ha Fekete-Győr András bejut a második fordulóba. (Szerdán este nyolckor – alacsony feldolgozottság mellett – úgy tűnik, hogy az első fordulót a DK jelöltje, Dobrev Klára nyeri, mögötte az MSZP–Párbeszéd támogatását élvező Karácsony Gergely főpolgármester és a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője, Márki-Zay Péter, hódmezővásárhelyi polgármester fut be. A harmadik jelölt akkor jut a második fordulóba, ha legalább 15 százalékot szerez.)

„Az elmúlt hónapokban éreztük, hogy elindult egy taktikai gondolkodás a választók részéről. Ez normális, a választók azt nézték, ki tudja leginkább megnyerni az második fordulót, és végül legyőzni Orbánt. Ebből a szerepből nem jöttünk ki jól, ezt látja András is” – mondta Hajnal Miklós a párt eredményváróján. A párt elnökségének tagja szerint „az ellenzéki választók sem egy 30 éves jelöltet akarnak”. Hajnal szerint az igazi meglepetés inkább az, hogy a Jobbik elnöke, Jakab Péter lehet, hogy nem jut be a második fordulóba.

„Nem kormányfőjelölt adására szólt igazából a mandátumunk. Örültünk volna, de nem fogják tálcán kívánni a fejünket” – jellemezte Hajnal a Momentumon belüli hangulatot.

Hajnal Miklós a Momentum eredményváró rendezvényén 2021. szeptember 29-én – Fotó: Huszti István / Telex
Hajnal Miklós a Momentum eredményváró rendezvényén 2021. szeptember 29-én – Fotó: Huszti István / Telex

Ennélfogva szerinte fel sem merül, hogy Fekete-Győrnek le kellene mondania. A parlamenten kívüli pártnak több körzetben jó esélye van, hogy jelöltjei elindulhassanak áprilisban a Fidesz jelöltjeivel szemben.

Az igazi siker Hajnal szerint maga a választás, amely 633 ezer embert megmozgatott, ráadásul 20 százalékuk online szavazhatott le, ami önmagában is mérföldkő, és nagy lépés „a 21. századi Magyarország felé”.

Az online szavazásra külön büszke a Momentum

„Az ötödik hely nem jó, de világos volt, hogy a miniszterelnök-jelölti verseny nem a legfiatalabb pártnak kedvez” – mondta Orosz Anna. A párt alelnöke szerint azonban meg kell várni a végeredményeket, reményei szerint Fekete-Győr András eredményei is javulhatnak az online leadott szavazatok összeszámlálásával.

Az online voksolás egyébként is kiemelt a Momentum számára: az előválasztás elektronikus hátterét a momentum munkatársa stabilizálta – azután, hogy a rendszer az első hétvégén egy napra leállt. „Nem tudni, hogy enélkül mi lett volna az előválasztással, így erre nagyon büszke vagyok” – mondta Orosz, aki szerint a párt és Fekete-Győr elsődleges érdeme, hogy sok fiatalt vonzott be az előválasztásba és általában az aktív politizálásba.

Orosz Anna a Momentum eredményváró rendezvényén 2021. szeptember 29-én – Fotó: Huszti István / Telex
Orosz Anna a Momentum eredményváró rendezvényén 2021. szeptember 29-én – Fotó: Huszti István / Telex

Kit támogat innentől a Momentum?

A párt alelnöke szerint még nincs döntés arról, hogy ki mögé állna be a párt a második fordulóban, de ettől függetlenül egyértelműnek látszik, hogy az nem Dobrev Klára lenne, hanem Karácsony vagy Márki-Zay – attól függően, hogy melyikük jut be vagy, hogy egyikük visszalép-e a másik javára, ahogyan ezt Márki-Zay – a kölcsönösség alapján – nem zárta ki.

„Karácsony és Márki-Zay közelebb áll, de várjuk meg a szavazás végeredményét” – mondta Hajnal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!