Jakab: Legyőztem az egómat a nemzetért

2021. október 5. – 10:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jakab Péter, a Jobbik elnöke a Facebook-oldalán közölte, hogy szerinte 2018-ban a pártok nem tudták legyőzni az egójukat, ezért nem tudták legyőzni a Fideszt. Szerinte azért szervezték meg az előválasztást, hogy ezt a hibát soha többé ne kövessék el: „döntsön a nép, ki legyen Orbán kihívója, a többiek pedig vegyék ezt tudomásul, és lépjenek egyet hátra”.

„Én is ezt tettem, amikor azt mondták a választók, nem juttatnak tovább az előválasztás második fordulójába. Nem kértem, hogy írjuk át a szabályt, hogy még a negyedik is tovább mehessen. Legyőztem az egómat a nemzetért.”

Jakab szerint most Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter úgy döntött, hogy a célegyenesben kellene átírni a szabályt azért, hogy ők együtt indulhassanak párban, mert mindketten nagyon szeretnének miniszterelnökök lenni. A Jobbik elnöke úgy véli, „itt kell, hogy bekapcsoljon a vészvillogó. Az összefogás ugyanis nem két ember, hanem hat párt, és a mögöttük álló szavazók közös kormányzását jelenti. Az előválasztás pedig azt, hogy a választók döntik el, ki legyen az az EGY, aki kihívhatja Orbánt”. Jakab szerint a szabályokat nem átírni kell, hanem betartani.

Jakab ezzel arra reagált, hogy hétfőn az előválasztáson második és harmadik helyen végzett Karácsony és Márki-Zay megállapodtak arról, hogy együtt indulnak a második fordulóban. Azt szeretnék, hogy neveik egymás mellett jelenjenek meg a szavazólapokon, közös kampányt akarnak folytatni, aztán pedig győzelem esetén közös kormányzást. Keddre kiderült, hogy már a nyomdában vannak a szavazólapok, amik három, egymás alatt szereplő nevet tartalmaznak Dobrev, Márki-Zay és Karácsony sorrendben, tehát a két szövetségesnek nem maradt más lehetősége – legalábbis nem hivatalos – a közös indulásra, mint hogy valamelyikük visszalép a másik javára. Ha ez megtörténik, akkor a szavazólapokról kézzel fogják egyikük nevét lehúzni.

A Jobbik frakciója kiállt Jakab mellett, és akárki nyer a második fordulóban, támogatni fogják

A Jobbik frakciója egyhangúlag támogatta az elnökség döntését, amely „tartja magát az előválasztás és az összefogás szellemiségéhez”, közölte a párt.

Emlékeztettek arra, hogy hétfőn a Jobbik elnöksége úgy határozott, hogy a választókra bízza annak eldöntését, ki legyen az ellenzéki összefogás közös miniszterelnök-jelöltje. „Bárki is nyeri el majd az előválasztás második fordulója során a választópolgárok bizalmát, teljes mértékben élvezi majd a Jobbik elnökségének a támogatását.”

Arra kérik a miniszterelnök-jelölteket, valamint az őket támogató pártokat és szervezeteket, hogy „hagyja mindenki maga mögött a széthúzást és az üzengetéseket, hiszen mindannyiunk közös célja az Orbán-rezsim elleni győzelem, a jövő évi kormány- és rendszerváltás”.

Az előválasztáson induló öt miniszterelnök-jelölt közül Jakab Péter 14,2 százalékos támogatottsággal a negyedik helyen ért célba, és ezzel kiesett a kiválasztási folyamatból.

A Jobbik elnöke korábban nyilvánosan is kijelentette, hogy ha nem saját magát, akkor Karácsony Gergelyt látná szívesen Orbán kihívójaként, az előválasztás eredményeinek ismeretében azonban egyáltalán nem jelölt meg preferált jelöltet, csak azt mondta, hogy szerinte vidékről lehet választást nyerni, nem a fővárosból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!