Szabó Bálint kilépett a szegedi közgyűlésből, országgyűlési képviselőnek készül

2021. október 4. – 14:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sajtótájékoztatón jelentette be Szabó Bálint szegedi képviselő, hogy távozik a szegedi közgyűlésből, mert 2022-ben országgyűlési képviselőként szeretné megmérettetni magát.

A tájékoztatón elhangzott, hogy Szabóék civilként kb. három éve, nyáron hozták létre a Mindenki Szegedért Mozgalmat (Márki-Zay kísértetiesen hasonló Mindenki Magyarországa Mozgalma pár hónappal később jött létre), hogy felpezsdítsék a közéletet Szegeden, „de ezt nem szervezeti formában tettük” – fogalmazott Szabó, majd folytatta. „És annak is napra pontosan szinte kettő éve, hogy a Független Városi Szövetség, mint egyesület és jelölőszervezet vállalásával és jogi hátterével egy lelkes civil csapat munkájának köszönhetően (…) független önkormányzati képviselőként bekerültem Szeged város közgyűlésébe.”

Szabó szerint független képviselői pályafutásának csak első fél éve telt nyugalomban („volt egy kegyelmi időszak”, fogalmazott), azután kb. háborús körülmények között zajlik minden a járvány időszakától kezdve. „Onnantól kezdve a polgármester nagyrészt egy személyben döntött a város ügyeiben” – mondta, a képviselők meg szerinte nem nagyon tudtak mit tenni, mindenki visszahúzódott.

Ezután bejelentette, hogy

tervei szerint távozik a szegedi közgyűlésből, „megszűnök önkormányzati képviselő lenni”, „mert abban bízom, hogy 2022 áprilisában a szegedi választók nem csupán engem, hanem egy másik független társamat is országgyűlési képviselővé fognak választani”.

Egyúttal elmondta, hogy a Mindenki Szegedért Mozgalom úgy döntött, hogy a Botka-rendszer legkritikusabb ellenzékeként mindkét szegedi választókörzetben országgyűlési képviselőjelöltet állítanak, és ez ügyben egyeztetéseket kezdenek a Független Városi Szövetséggel és más civilekkel. A kormánypártokkal való együttműködés lehetőségét Szabó még a kérdések érkezése előtt elvetette.

Később Szeged-Felsővárosból jelentkezett be a Facebookon, és a mögötte zajló munkálatokkal ábrázolva mutatta be, mit is szeretnének elérni Szegeden: „Azt szeretnénk, hogy nem csip-csup, ráncfelvarró kisberuházások, állagmegóvó karbantartások, hanem nagyszabású, az egész város életét és jövőjét meghatározó (…) nagyberuházásokat tudjunk megvalósítani” – jegyezte meg, és hozzátette, a Botka-rendszer alatt szerinte ilyen alig volt.

Szabó Bálint elrablásos ügye

A helyi botrányhősként ismert képviselő idén február közepén eltűnt egy napra, majd a kormánypárti Karc FM-nek számolt be arról, hogy „a makói tanyavilágban egy égő szalmabálára” kötözték ki a cipőfűzőjénél fogva. Később azt közölte, hogy a Békés megyei rendőrnyomozók rátaláltak arra a fémkonténerre, ahol állítása szerint február 15-én másfél órán keresztül fogva tartották.

Április végén viszont a Békés megyei rendőrség megszüntette a nyomozást, ugyanis nem tudták megállapítani sem a személyi szabadság megsértésének, sem más bűncselekménynek a gyanúját. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság hamis tanúzás gyanúja miatt tett feljelentést az ügy lezárultát követően.

Szabót 2017-ben bilincsben vitték el a városházáról akkor még a Szeviép-ügy károsultjainak védőügyvédjeként, mert megzavarta a rendet, és egy petíciót akart átadni a karzatról. 2019-ben pedig jogerősen pert vesztett Botka László ellen, miután a kormánypárti Echo TV-ben egy interjúban azt állította, hogy a „Szeviép-ügy szálai az önkormányzatig nyúlnak”. A képviselő állításait átvevő Fidesz-közeli Szegedma.hu-t a bíróság szintén elmarasztalta a perben. Nemrég rágalmazás miatt adott ki körözést az önkormányzati képviselőre a rendőrség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!