Még nem tudni, pontosan mikor indul a második forduló, de az már biztos, hogy kik versenyeznek

2021. október 1. – 01:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az első forduló győztese Dobrev Klára, a DK jelöltje, őt követi Karácsony Gergely főpolgármester (MSZP-Párbeszéd), harmadiknak pedig némi meglepetést okozva Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester (Mindenki Magyarországa Mozgalom) futott be a miniszterelnök-jelöltek első előválasztási fordulójában. Ők lesznek tehát ott a másodikban, miközben Jakab Péter (Jobbik) kicsúszott a top 3-ból, így sem vele, sem Fekete-Győr Andrással (Momentum) nem találkozunk a következő körben.

A második forduló eredetileg október 4. és 10. között lett volna, de várhatóan legalább két napot, ha nem egy hetet csúsztatják a pártok az oda bejutó három miniszterelnök-jelölt végső megmérettetését.

Két nappal ugyanis eleve hosszabb volt az első forduló, miután az előválasztási informatikai háttér a voksolás első napján összeomlott, aminek hátterében kibertámadás és kapacitáshiány állt. Az előválasztás első fordulója során történtekről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

A várható halasztásnak azonban ennél prózaibb oka van: nincs ugyanis elég idő a szavazólapok nyomtatására, valamint az informatikai rendszer áthangolására is elegendő időt kell hagyni, főként miután az eredményhirdetés, pontosabban a szavazatok megszámlálása is csaknem háromszor annyi idő alatt sikerült, mint azt eredetileg tervezték a szervezők.

Karácsony Gergely és az őt támogató MSZP–Párbeszéd–LMP, valamint a Momentum is azt szeretné, hogy október 9. és 16. között tartsák meg a második fordulót, mert így két hétvége is beleesne, de azt is javasolják a többi pártnak, hogy a második fordulóban az egész ország egyetlen választókerület legyen, azaz bárki bárhol szavazhasson a miniszterelnök-jelöltre. Karácsony azt is felvetette, hogy az előválasztás első fordulójában online voksolóknak ne kelljen újból végigmennie a regisztrációs folyamaton, hanem automatikusan szavazhassanak az internetes felületen.

A Demokratikus Koalíció információink szerint nem támogatja ezeket a javaslatokat, de végső döntés legelőbb pénteken születhet a második fordulóégető részletkérdéseiről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!