Változtatna az előválasztás szabályain az MSZP-Párbeszéd-LMP, hogy bárhol lehessen szavazni az országban

2021. szeptember 28. – 15:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Három technikai módosítást szeretnének Karácsony Gergely támogató pártjai az előválasztás második fordulójára, ezeket Kunhalmi Ágnes (MSZP), Csárdi Antal (LMP) és Tordai Bence (Párbeszéd) ismertette kedd délután a Széll Kálmán téren.

Pár óra múlva véget ér az ellenzéki előválasztás első fordulója, a pártok már a – jelenlegi állás szerint – vasárnap kezdődő második fordulót készítik elő. Karácsony Gergely jelölőpártjai nyilvánosan tettek javaslatot a szövetséges pártoknak, hogy szerintük miben kellene változtatni a szabályokon, hogy még több ember vehessen részt.

Azt szeretnék, hogy a második fordulóban ne kelljen sorban állnia az internetes szavazás előtt azoknak, akik már az első forduló előtt regisztráltak és az online azonosítási folyamaton is túl vannak.

Így Kunhalmi szerint még több ember számára könnyítenék meg az internetes szavazást, és akár meg is lehetne duplázni az online választók számát.

Későbbre tolnák a második forduló kezdetét, október 9 és 16. között tartanák meg. Ez azért lenne praktikus Csárdi Antal szerint, mert így két hétvége is beleesne a szavazási időszakba, amikor jobban ráérnek az emberek.

Arról már lehetett hallani, hogy napokat vagy akár egy hetet is csúszhat a második forduló kezdete, mert a tervezettnél több időt vesz igénybe a szavazólapok és az urnák eljuttatása a szavazókörökbe, és az informatikai rendszert is át kell még hangolni. A választási rendszer összeomlása miatt az előválasztás első fordulóját két nappal meg kellett hosszabbítani, így az csak kedd este 20 órakor zárul.

Az eredeti tervek szerint már vasárnap, október 4-én reggel elkezdődne a második forduló és október 10-ig tartana. Ide már csak az első fordulóban legtöbb három szavazatot begyűjtő miniszterelnök-jelölt jut, kivéve, ha valamelyik jelölt már most 50 százalék felett végez, hiszen akkor nincs szükség még egy fordulóra. Az is előfordulhat, hogy csak két miniszterelnök-jelölt jut tovább, mert a harmadik 15 százalék alatt végez a mostani fordulóban.

Azt is szeretné a fenti három párt, hogy a második fordulóban az egész ország egyetlen választókerület legyen, azaz bárki bárhol szavazhasson.

Az első fordulóban mindenki csak a lakóhelye szerinti választókerületben adhatta le a voksát, és a miniszterelnök-jelöltre se lehetett máshol szavazni. Tordai Bence szerint főleg a vidéki állandó lakcímmel rendelkező, de a fővárosban élő fiataloknak okozott ez nehézséget az első fordulóban. Technikai akadálya ennek nem is lenne, hiszen a második fordulóban már minden sátorba ugyanazt a szavazólapot kell szállítani.

Az első forduló szavazatait szerda reggel kezdik összeszámolni. Este 20 órától Török Gábor elemzővel, illetve a két egymás ellen versenyző szombathelyi jelölttel, Czeglédy Csabával (DK) és Ungár Péterrel (LMP) fogjuk átbeszélni az eredményeket a Telex élő politikai műsorában.

Tordai: Orbán Viktor vonja vissza a csahosait

Tordai Bence a sajtótájékoztatón reagált párttársa, Szabó Tímea nemrég közzétett bejegyzésére is.

A Párbeszéd társelnökét állítása szerint megütötte egy nő a Széll Kálmán téren.

„Ide vezet az Orbán-féle gyűlölködés, az aljas hergelés. Ez a nő most még csak megütött, holnap lehet, hogy durvábbat is tenne velünk” – fogalmazott Szabó. Később aztán hozzátette, hogy nem tesz feljelentést.

„Szeretném üzenni Orbán Viktornak, hogy vonja vissza a csahosait, csavarja le a gyűlölet-botmétert, állítsa le a Bayer Zsoltokat, meg a Kocsis Mátékat, mert egész Magyarországhoz méltatlan, hogy idős embereket felhergelnek, addig uszítanak a revlovermédiájukkal, amíg ilyen fizikai atrocitásra vetemednek” – mondta Tordai. Szerinte a Fideszé a felelősség, ha tettlegesség lesz a vége a hergelésnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!