Lehet, hogy valamivel később indul majd a második forduló

2021. szeptember 29. – 12:53

Másolás

Vágólapra másolva

Noha a választókerületek nagy többségében még ma eldől, ki lesz az ellenzék közös jelöltje jövő áprilisban, az országgyűlési választáson, a második forduló eredetileg október 4. és 10. között lett volna, de várhatóan legalább két napot, ha nem egy hetet csúsztatják a pártok az oda bejutó, legfeljebb három miniszterelnök-jelölt végső megmérettetését.

Két nappal ugyanis eleve hosszabb volt az első forduló, miután az előválasztási informatikai háttér a voksolás első napján összeomlott, aminek hátterében kibertámadás és kapacitáshiány állt. A Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya nyomozást indított a szeptember 18-án történt, az előválasztás informatikai rendszerét ért támadás körülményeinek felderítésére. Az előválasztás első fordulója során történtekről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

A halasztásnak ennél prózaibb oka van, nincs ugyanis elég idő a szavazólapok nyomtatására, valamint az informatikai rendszer áthangolására is elegendő időt kell hagyni. A Karácsony Gergelyt támogató MSZP–Párbeszéd–LMP azt szeretné, hogy október 9. és 16. között tartsák meg a második fordulót, mert így két hétvége is beleesne, de azt is javasolják a többi pártnak, hogy a második fordulóban az egész ország egyetlen választókerület legyen, azaz bárki bárhol szavazhasson a miniszterelnök-jelöltre. A Demokratikus Koalíció információink szerint nem támogatja ezt a javaslatot, de végső döntés csak a szerdai első fordulós eredményhirdetést követően születhet.

Második fordulót persze csak akkor kell tartani, ha az elsőben egyik miniszterelnök-jelölt sem szerez 50 százalékos többséget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!