Karácsony Gergely Tóth Csaba visszalépésére: Nem védünk valakit csak azért, mert a mi kutyánk kölyke

2021. szeptember 27. – 14:13

frissítve

Karácsony Gergely Tóth Csaba visszalépésére: Nem védünk valakit csak azért, mert a mi kutyánk kölyke
Tóth Csaba bejelentése a visszalépésről – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„A saját etikai normáim világossá tétele Tóth Csaba esetében már hozzájárult a helyes döntés meghozatalához. Hátha más esetben is segít, ezért megismétlem: számomra nem elfogadható az offshorozás és nincs mentség a náci karlendítésre. Nincs kettős mérce, nem védünk valakit csak azért, mert a mi kutyánk kölyke” – így reagált Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a Facebookon a zuglói Tóth Csaba visszalépésére az előválasztástól.

Tóth hétfő délutáni nyilatkozatában jelentette be: visszalép, mert Karácsony Gergely és a többi ellenzéki párt kihátrált mögüle, nem védték meg a támadásoktól, miközben a náci karlendítés miatt támadott jobbikos vagy az offshorozással gyanúsított DK-s képviselőjelölt szerinte védelmet kapott. Jakab Péter, a Jobbik elnöke nem vonta meg támogatását a karlendítési ügy miatt Farkas Péter Barnabás ózdi jelölttől. A DK is kitart Ráczné Földi Judit mellett, aki aláírta az ellenzéki jelöltek feddhetetlenségi nyilatkozatát, és ugyan ő tagadja, de vannak arra utaló bizonyítékok, hogy egy offshore cég aláírási joggal rendelkező képviselője.

A Magyar Szocialista Párt a Telex kérdésére azt közölte: tudomásul veszi Tóth Csaba döntését, és a továbbiakban is azért dolgozik, hogy 2022-ben megvalósuljon a változást akaró emberek és az ellenzéki pártok közös célja. „Hisszük, hogy kormányváltásra van szükség, ami a jelenleg is zajló előválasztással kezdődik el. Álláspontunk változatlan, az előválasztáson sikeresen szereplő jelölteket támogatjuk a 2022-es országgyűlési választáson.”

„Én azt gondolom, hogy amikor elindultam, akkor azt szerettem volna üzenni mind az ellenzéki, mind a kormánypárti szavazónak, hogy egy kormányváltás esetén lesz következménye a dolgoknak, akkor is, ha azt a saját oldalon követi el valaki” – mondta a Telex megkeresésére Hadházy Ákos zuglói jelölt.

„Ezt a fontos sikert már elértük, ezt az üzenetet megküldtük. A pártok vonakodva, de visszavonták a támogatásukat, és ezt az üzenetet ez a visszalépés pecsételte meg. De arra kértem a zuglóiakat, hogy aki még nem jött el az előválasztásra, az jöjjön, mert az ő üzenetük fontos, és annál határozottabb, minél többen jönnek el. Számoljuk meg a szavazatokat” – tette hozzá. Azt mondta, nyolc éve tette le az első bizonyítékokat, és ez az első, amikor következménye is lett.

Több forrásból úgy tudjuk, hogy Tóth visszalépése mögött nem csupán Karácsony Gergely, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP közös miniszterelnök-jelöltjének, majd több, korábban mögötte álló párt támogatásának megvonása áll, hanem az is, hogy az előválasztási részvételi, valamint a lebonyolító pártok által ismert adatok fényében Hadházy Ákos, a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt által támogatott jelölt áll nyerésre a Budapest 8. választókerületében.

Reagált a visszalépésre a Facebookon Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje is – az ő színeikben indult Hadházy a választáson. „A szocialista Tóth Csaba az imént – nyilván a részeredmények ismeretében – visszalépett az előválasztási jelöltségtől, így a korrupcióellenes harc ikonikus figurája, a Momentum Mozgalom által indított Hadházy Ákos szállhat szembe a Fidesszel Zuglóban. Ezzel egy komoly lépést tettünk az ellenzék megtisztítása érdekében, és így nemcsak a kormányváltás, de a korszakváltás is közelebb került!” – írta, és szavazásra buzdított bejegyzésében.

Az Magyar Kétfarkú Kutya Párt annyit írt: „Végül maga Tóth Csaba is kihátrált Tóth Csaba mögül.”

Tóth Csaba Facebook-oldaláról a bejelentés előtt eltűnt a politikus profilképe és az a borítókép, amelyen Karácsony Gergellyel közösen szerepel.

Zuglóban gyakorlatilag nyílt politikai háború zajlik, mióta Fekete-Győr Andrásék bejelentették, hogy a korrupció elleni küzdelem élharcosának nevezett Hadházy Ákost indítják az elmúlt két választáson győztes szocialista Tóth Csaba ellen Budapest 8. választókerületében az előválasztáson, mert szerintük változásra van szükség az ellenzékben és Zuglóban.

Hadházy mögé a Momentum mellett csak a Mindenki Magyarországa Mozgalom állt be, az MSZP–Párbeszéd jelöltjét támogatta a DK és Jobbik is. Ezt többször is kritizálta Fekete-Győr András, többek közt az első miniszterelnök-jelölti vitán, ahol számonkérte ellenfeleit, hogy miért Tóthot támogatják Hadházyval szemben, miközben rendszerváltásról és elszámoltatásról beszélnek.

Tóth Csaba szocialista jelölt személye körül hónapok, de inkább évek óta visszatérnek olyan állítások, amelyek szerint köze lehet korrupciógyanús ügyekhez. Ebben a cikkben részletesen is bemutattuk, ki az a Tóth Csaba, aki az ellenzéki előválasztás legnagyobb balhéját okozza.

A Telex Magyarázóban pedig elmagyaráztuk, miről szól az előválasztás legforróbb összecsapása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!