Jakab nem vonja meg a támogatását a karlendítésgyanúba keveredett ózdi jelölttől

2021. szeptember 27. – 13:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Akárcsak a DK, úgy a Jobbik is kitart az ózdi jelölt, Farkas Péter Barnabás mellett, aki egyébként a Jobbik saját jelöltje – erről Jakab Péter, a párt miniszterelnök-jelöltje írt a Facebookon. Karácsony Gergely és a mögötte álló Párbeszéd szombaton szólította fel a Jobbikot és a DK-t, hogy vegyenek részt az ún. tisztulási folyamatban, és vonják meg támogatásaikat azoktól a politikusoktól, akik erkölcsileg megróhatóak viselkedésük okán.

„Bízunk abban, hogy döntésünk katalizálja a tisztulási folyamatot, és más pártok is – elfogadva a választópolgárok akaratát – hasonló elhatározásra jutnak. Nem szabad sem Tóth Csaba, sem a jobbikos Farkas Péter Barnabás, sem a DK-s Ráczné Földi Judit ügyét relativizálni. A náci karlendítés náci karlendítés, az offshore céges érintettség offshore céges érintettség”

– fogalmaztak. Erre reagált Jakab, amikor azt írta, hogy márpedig nem vonja meg a támogatást, mert Farkas Péter Barnabás esélyes jelölt.

„Aki képes legyőzni a Fideszt, azt minden erőmmel támogatom! Amíg mások képeket nézegetnek és elemezgetnek, mi a kormányváltásért küzdünk. Hajrá Ózd, hajrá Farkas Péter Barnabás!” – írta.

Frissítés 16:10-kor: „Ha ma lennének a választások, Farkas Péter Barnabás, a Jobbik képviselőjelöltje Ózdon és környékén 6 százalékkal verné meg a Fidesz jelöltjét” – írta Jakab Péter. Rákérdeztünk, milyen kutatás alapján jelentette ezt ki a Jobbik elnöke. Mint megtudtuk, a felmérést a Jobbikhoz közeli Iránytű Intézet készítette 800 ember telefonos megkérdezésével. A kutatás szerint a biztos pártválasztók körében a Jobbik 26 százalékon, míg az MSZP 6 százalékon áll. Ha Farkas Péter Barnabás lesz az ellenzék közös jelöltje, akkor 6 százalékkal megveri a Fidesz jelöltjét. Ha pedig Farkas ellenfele, a szocialista Kiss Sándor nyer az előválasztáson, a felmérés szerint 8 százalékkal kikapna a Fidesz jelöltjétől jövő áprilisban.

Farkas Péter Barnabásról pár napja került elő egy korábban készült kép, amelyen a politikus lendíti a jobb karját. Először azt állította, csak integetett társainak, de aztán elismerte, hogy mozdulata félreértésre adhat okot, és könnyen lehet náci karlendítésnek is tekinteni. A politikus mögül először a Momentum hátrált ki, már csütörtökön bejelentették, hogy nem támogatják őt tovább az előválasztáson Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3. választókerületében. „A Momentum az antiszemitizmus semmilyen formáját nem tolerálja, így nem tudunk olyan személlyel értékközösséget vállalni, aki ilyen jelképeket használ” – írták közleményükben.

Szombaton délelőttre aztán az LMP is kilépett mögüle. A Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke, Márki-Zay Péter megkeresésünkre azt mondta, mindenfajta rasszizmust elítél, de azt pozitívnak látja, hogy a Jobbik megtisztulása folyamatos, és megdicsérte Farkas Péter Barnabást is, amiért elfogadta a Mazsihisz meghívását. Az MMM miniszterelnök-jelöltje lapunknak arról beszélt, azért kezdeményezték ők elsőként, hogy az ország mind a 106 választókerületében legyen előválasztás, mert így a választók dönthetnek a jelöltekről, jelen esetben pedig arról, hogy elegendőnek tartják-e Farkas P. Barnabás nyilatkozatát. „Ma Magyarországon egyetlen rasszista párt van, a Fidesz” – állította Márki-Zay, és a Jobbik szerinte már elhatárolódott a korábbi szélsőséges nézeteitől.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!