Ma kezdődik az előválasztás, mutatjuk, hol és hogyan tud szavazni

2021. szeptember 18. – 06:56

frissítve

Ma kezdődik az előválasztás, mutatjuk, hol és hogyan tud szavazni
Aláírásgyűjtés az Örs vezér terén 2021. augusztus 23-án – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Indul az ellenzéki előválasztás, mostantól kilenc napon át lehet szavazni arra, hogy ki legyen az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, és kiket indítson az ország 106 választókerületében jövő áprilisban. A Telex gyorstalpalójában kérdés-válasz formában összeszedtük a legfontosabb technikai tudnivalókat a szavazásról.

Mi az az előválasztás?

Az öt parlamenti frakcióval rendelkező párt (DK, Jobbik, LMP, MSZP, Párbeszéd) és a Momentum tavaly augusztusban megállapodott, hogy 2022-ben közös miniszterelnök-jelölttel, és 106 közös egyéni jelölttel indulnak el a Fidesz ellen, mert a jelenlegi választási törvény alapján lényegében csak így lehet érdemi esélyük a győzelemre.

Arról csak hónapokkal később egyeztek meg, hogy az ország mind a 106 választókerületében előválasztáson döntsenek a közös jelöltekről. Ez az első alkalom Magyarországon, hogy a választók dönthetik el egy előválasztáson, kik legyenek egy párt vagy pártszövetség jelöltjei az országgyűlési választáson.

Az idei előválasztáshoz vezető hosszú utat ebben a cikkben és ebben a videóban mutattuk be részletesebben.

Kik szervezik?

A hat ellenzéki párt (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) delegáltjaiból hónapokkal korábban megalakult az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB), ez a legfontosabb döntéshozó szerve az előválasztás folyamatának. Van emellett Országos Előválasztási Iroda is, amely a lebonyolítás technikai részleteit szervezi.

Továbbá civil szervezeteket is bevontak az előválasztás előkészítésébe és megvalósításába. Több civil szervezet összefogásából született meg a Civil Választási Bizottság (CVB), amely tagja az aHang is. Ez az a civil szervezet, amely a szavazás technikai részleteit kidolgozta, és az online szavazás felületét fejlesztette, üzemelteti.

Kikre lehet szavazni?

Az előválasztáson minden választó két szavazólapot tölthet ki:

  • az egyiken a miniszterelnök-jelöltek közül választhat,
  • a másikon pedig a lakóhelyén induló egyéni jelöltről dönthet.

Öt miniszterelnök-jelölt indul. Ábécésorrendben: Dobrev Klára (DK), Fekete-Győr András (Momentum), Jakab Péter (Jobbik), Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd-LMP) és Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom).

Rajtuk kívül összesen 253 egyéni jelölt vesz részt az előválasztáson az országban. Tizenegy körzetben csak egy név lesz a szavazólapon, ezeken a helyeken a pártalkukkal már eldőlt, hogy ki lesz az ellenzék közös jelöltje jövő áprilisban. Van azonban olyan körzet is van, ahol az egyéni jelölteknél öt név közül lehet majd választani.

Választási térképünkön rá tud keresni, hogy melyik körzetben kik indulnak, és azt is megtalálja, hogy a jelöltek mellett melyik pártok logói lesznek ott a szavazólapon.

Mikor van az előválasztás?

Az első forduló szeptember 18., szombaton 9 órakor indul, és szeptember 26., vasárnap, 20 órakor zárul. Ekkor az egyéni országgyűlési képviselőjelöltekre és a miniszterelnök-jelöltre lehet szavazni.

A második fordulóban már csak a miniszterelnök-jelölt személye lesz a kérdés. Az első fordulóban három legtöbb szavazatot begyűjtő jelölt jut ide tovább. A második forduló is egy hetes: október 4., hétfőn 9 órakor kezdődik, és október 10. vasárnap 20 órakor lesz vége.

Kik szavazhatnak?

Míg az országgyűlési választásokon csak a nagykorú (18 évet betöltött) magyar állampolgárok vehetnek részt, az előválasztást megnyitották azoknak a fiataloknak is, akik most 17 évesek, de jövő áprilisra betöltik a tizennyolcat. Azok a magyar állampolgárok vehetnek tehát részt az előválasztáson, akik 2004. március 31-én, vagy azt megelőzően születtek. Fontos tudnivaló, hogy a 18 év alattiak online és személyes formában is csak írásos szülői hozzájárulással tudnak szavazni, a nyilatkozatot itt lehet letölteni.

A szavazáshoz mindenkinek szüksége lesz:

  • érvényes személyi igazolványra / jogosítványra / útlevélre, és
  • lakcímkártyára.

Kizárólag azok a magyar állampolgárok szavazhatna tehát az előválasztáson, akik rendelkeznek bejelentett magyarországi lakcímmel.

Akkor külföldről nem is lehet szavazni?

De, pont ugyanazok a szabályok vonatkoznak a külföldön élő magyar állampolgárokra is. A részvételhez szükség van magyarországi állandó lakcímre és érvényes személyi igazolványra / jogosítványra / útlevélre. Amennyiben bármelyik is hiányzik ezek közül, nem tud regisztrálni az online felületen.

Hogyan lehet szavazni?

Személyesen és online is van erre lehetőség.

Hol lehet személyesen szavazni?

Az ország mind a 106 választókerületében, összesen 775 településen lesznek felállítva sátrak. Van olyan település, ahol csak pár óráig lesz nyitva a szavazóhelyiség, így érdemes előre tájékozódni. A sátorhelyszíneket és a nyitvartási idejüket ezen az oldalon tudja megnézni.

Fontos tudnivaló, hogy csak a választókerületéhez tartozó sátrakban adhatja le a szavazatát. Így például egy tizenegyedik kerületi lakos nem voksolhat a Széll Kálmán téren.

A személyes szavazás részletes menetét az aHang videóban foglalta össze:

Kell-e előre regisztrálni a személyes szavazáshoz?

Nem kell, és nincs is erre lehetőség. Ha peche van, sorban kell állni a szavazásnál.

Hogy működik az online szavazás?

Az online szavazás az elovalasztas.hu oldalon történik, ahol minden szükséges információt megtalál.

A lakcímkártya és a személyi igazolvány / jogosítvány / útlevél mellett az online szavazáshoz egy email címre, stabil internetkapcsolatra, valamint számítógépre vagy okostelefonra és videókamerára is szükség van. Utóbbi azért kell, mert a regisztráció után videóhíváson keresztül azonosítják a szavazókat.

Az azonosításra hétfő óta lehet időpontot foglalni, de az előválasztás végéig lesz erre lehetőség. Az adatok kitöltése, és a videós azonosítás után kapja meg a szavazáshoz szükséges linket. Ezen keresztül tudja leadni a voksát szeptember 18. és 26. között.

Az online szavazást lépésről lépésre megismerheti ebben a videóban:

Mikor lesz meg az előválasztás eredménye?

Bár szeptember 26-án este 20 órakor zárják az urnákat, csak másnap reggel kezdik összeszámolni a szavazatokat. Az eredmények így várhatóan szeptember 27-én kora délutántól érkeznek. Ezután még három napjuk van a jelölteknek fellebbezni, úgyhogy a hivatalos eredmény csak napokkal később lesz meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!