Elindult, és péntekig tart az online előválasztás előregisztrációja

2021. szeptember 13. – 12:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn elindult az előregisztráció az elovalasztas.hu weboldalon azok számára, akik online akarnak részt venni az ellenzéki előválasztáson – írja a hat ellenzéki párt: a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZ és a Párbeszéd közös közleménye.

Az online szavazási rendszert az aHang készítette el az előválasztás lebonyolításáért felelős Országos Előválasztási Bizottsággal együttműködve. Az online szavazási rendszer a személyes szavazás digitális változata, a szavazás során a választónak ugyanazokra a dokumentumokra van szüksége, mint a személyes szavazás során: lakcímkártyára és egy fényképes, hivatalos igazolványra.

A szavazókat egy véletlenszerűen kiválasztott szavazóbiztos azonosítja a szavazás előtt. Az azonosítás nem személyesen, hanem digitális videókapcsolaton keresztül történik, ezért az online szavazáshoz szükséges webkamera vagy mobiltelefon, esetleg tablet kamerája, valamint megfelelő internetkapcsolat.

Mivel a szavazóbiztosok kapacitása korlátozott, ezért online szavazás esetén előregisztráció segíti a gördülékeny lebonyolítást. Az előregisztrációra délelőtt 10 és este 19 óra között van lehetőség, de az igények függvényében ez az idősáv a hét folyamán még tovább bővülhet.

Regisztráció menete:

  • A választóknak az azonosításukhoz szükséges személyes adataikat meg kell adniuk. Ezt megtehetik úgy, hogy begépelik a szükséges adatokat az igazolványokról, de Ügyfélkapun keresztül, az AVDH-val is.
  • Ezután a választónak idősávot kell foglalnia a videós azonosításra, amelyet akár azonnal, de egy tetszőlegesen választott időpontban is elvégezhet az online szavazóbiztosok segítségével.
  • Ha a választót az online szavazóbiztos sikeresen beazonosította, akkor a rendszer megmutatja a szavazási linket, amit kimásolhat, vagy emailben el is küldheti magának.
  • A választó a linkre kattintva tudja majd elérni a szavazólapját szeptember 18. és 26. között, amin biztonságosan és titkosan adhatja le a voksát.
  • Aki nem az előregisztráció időszakában (szeptember 13–17.), hanem már az első forduló alatt (szeptember 18–26.) kezdeményez online regisztrációt, nem kap szavazói linket, hanem a videóazonosítás után azonnal szavazhat.

A leadott szavazatot sem a szavazóbiztos, sem más nem látja, azt a rendszer titkosítja, és összesítve tárolja a szavazatszámlálásig. A digitális szavazat nem tartalmaz a választóra vonatkozó adatot, vagyis a szavazás titkos. Az online szavazatokat a szavazatszámlálási szakaszban adják majd hozzá a személyesen leadott, urnákban tárolt szavazatokhoz.

Az előválasztás technikai részleteit ebben a cikkben szedtük össze. Az ország mintegy 775 településén lehetőség van személyesen szavazni, a szavazópontok listáját szombaton hozták nyilvánosságra. A sátorhelyszíneket ezen az oldalon lehet megnézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!