Még az újbudai előválasztási vita is Hadházy Ákos esetleges főügyészi kinevezésén éleződött ki

2021. szeptember 17. – 20:19

frissítve

Még az újbudai előválasztási vita is Hadházy Ákos esetleges főügyészi kinevezésén éleződött ki
Gy Németh Erzsébet a DK és a Jobbik, valamint Orosz Anna, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP jelöltje Gulyás Márton moderálásával csapott össze Fotó: Partizán

Másolás

Vágólapra másolva

Ez a kerület megtelt, több lakóházra, lakóterületi beépítésre itt nem szabad engedélyt adni – hangzott el a Partizán előválasztási vitájában, amelyen két, a budapesti 2-es számú választókerületben esélyes ellenzéki jelölt: Orosz Anna újbudai momentumos alpolgármester, valamint Gy. Németh Erzsébet DK-s főpolgármester-helyettes csapott össze.

Zöldfelületekről, konkrét beépítési tervekről, vitatott, folyamatban lévő fejlesztésekről, valamint az önkormányzati, városvezetői cselekvési képességről vitatkoztak az ellenzéki jelöltek úgy, hogy a konkrét újbudai ügyeket a fővárosi, valamint a kormányzati politikához viszonyítva is igyekeztek saját erényeiket erősítve bemutatni. Orosz Anna saját városfejlesztési alpolgármesteri teljesítményét több konkrét ügyben is kiemelte, Gy. Németh Erzsébet pedig a jelenlegi fővárosi, valamint az évtizedes politikai tapasztalatából fakadó, esetleges parlamenti befolyását vetette latba a vita során.

Szó esett az Isztambuli Egyezményről, valamint annak kormányzati elutasításával járó, a nőket érintő, avagy a családon belüli – bármely nemet érintő – erőszak ügyében elmaradt intézkedésekről, amelyekkel kapcsolatban Orosz Anna úgy vélte, az egyezmény ratifikálása és végrehajtása csak egy első, szimbolikus, ám elengedhetetlen lépés ahhoz, hogy senkit biológiai neme miatt ne érhesse hátrány, avagy erőszakos fenyegetés Magyarországon. Gy. Németh Erzsébet nem csupán az egyezmény ratifikációját sürgette, hanem a női kvóták bevezetését is, sőt a nők társadalmi részvételét érintő egyéb lépéseket is halaszthatatlannak nevezett.

Szó esett az úgynevezett „sugar daddyket” érintő intézkedésekről, pontosabban arról, hogy májusban harcot indított a főváros a sugar daddyket fiatal nőknek ajánló társkereső oldal ellen, miután a szolgáltatást Budapesten több helyen, egyebek mellett tömegközlekedési megállókban is hirdette egy cég. A két ellenzéki képviselőjelölt nemcsak Gy. Németh eddigi, főpolgármester-helyettesi intézkedéseivel értett egyet, hanem a társadalmi nőkép nagyobb megbecsülését érintő közös gondolkodásra, intézkedésre is egyaránt szándékot mutattak.

Szó volt továbbá a Vígszínházban történt hatalmi visszaélésekről, amelyekkel kapcsolatban Gy. Németh Erzsébet azt mondta, nagyon reméli, hogy ez az ügy hamarosan nyugvópontra kerül, de semmi sem akadályozza azt, hogy nyilvánosságra kerüljenek a korábban vitát kiváltó jegyzőkönyvek – anonimizálva. Orosz Anna ebben az ügyben azonban azt mondta, fontosnak érzi, hogy bármely nemet éri szexuális visszaélés, egyaránt megnyugtató válasszal szolgáljanak az illetékesek, és amennyiben egy ilyen vizsgalóbizottság nem tesz eleget annak, hogy azoknak az érintetteknek, akik vállalták a beszámolót, megnyugtató eredménnyel szolgáljon, az elbizonytalaníthatja azokat, akiket hasonló visszaélés ér. Gy. Németh erre reagálva azt mondta, hogy illetékes főpolgármester-helyettesként – noha nem ő, hanem a főpolgármester az adatgazda – a vonatkozó jogszabályok betartása a kötelessége, ahogyan minden felelős döntéshozónak.

Én azt gondolom, hogy Magyarország ma nem jogállam

– jelentette ki Gy. Németh Erzsébet az e kérdést érintő vitablokk elején, amiben egyetértését fejezte ki pártjával abban, hogy az Alaptörvényt meg kell változtatni, mert azt – ahogy a DK és miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Kára sem – nem tartja legitimnek. Gy. Németh szerint az előválasztást követően az embereket is meg kell arról győzni, hogy kétharmadtól, avagy a 2022-ben kialakuló parlamenti erőviszonyoktól függetlenül, egy kormányváltás esetén hogyan lehet majd érdemben kormányozni az Orbán-rendszer ellenében.

Orosz Anna hangsúlyozta, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni a választókat, ragaszkodni kell ahhoz, hogy egy új kormány minden döntése jogállami alapokon nyugodjon. Kifejezte ugyanakkor, hogy rengeteg döntést lehet hozni feles többséggel is, amelyek értelemszerűen segíthetik majd a mostani jogállami deficitek helyreállítását.

Én azt gondolom, hogy Hadházy Ákos már bőven bizonyította eddigi tevékenységével, hogy alkalmas lenne egy ilyen intézmény élére

– válaszolta Orosz Anna a ma független képviselő, zuglói momentumos képviselőjelölt esetleges főügyészi kievezését érintő kérdésre. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez egy magyar, nem pedig uniós korrupcióellenes hatóság lenne. Erre reagálva Gy. Németh Erzsébet kérdésként vetette fel, miért akar a Momentum egy politikust bármiféle vádhatóság élére helyezni. Orosz Anna szerint Hadházy Ákos pártatlanságához és elfogulatlanságához kétség sem férhet, az elszámoltatást ugyanakkor – ismételte meg – csakis jogállami alapokon lehet lefolytatni.

Gy. Németh Erzsébet szerint azonban Hadházy állatorvos, nem pedig jogász, mint például – amit Orosz Anna a DK-n számon is kért rajta – Czeglédy Csaba, így utóbbi önkormányzati ügyvédi megbízásához kétség nem férhet, míg Hadházy esetleges elszámoltatási tevékenysége politikai megbízás lenne, ami semmiképpen sem lehetne jogállami eljárás.

Orosz Anna Czeglédy Csaba újbudai, valamint más önkormányzati ügyvédi megbízásait kifogásolta ezen az alapon, hiszen Czeglédy jelenleg is a DK jelöltje az előválasztáson. A két politikus legélesebb szóváltása ebben az ügyben látszott kirajzolódni, de Gy. Németh gyorsan lehűtve a kedélyeket az újbudai momentumos alpolgármester támogatását kérte a korábbi fideszes kerületvezetés elszámoltatásához.

Orosz Anna végül arról beszélt önmaga mellett korteskedve, hogy ő valójában újbudai: ott él, ott született, ott tölti mindennapjait, és valóban ezért a városrészért kíván dolgozni majd az Országgyűlésben. Gy. Németh Erzsébet fővárosi, városvezetési tapasztalatait, valamint a kerületet érintő konkrét elképzeléseit és ígéreteit állította ezzel szemben, és azt mondta, leginkább az különbözteti meg Orosz Annától, hogy ő érti az önkormányzatiságot.

Orosz Anna végül erre reagálva annyit mondott: Gy. Németh önkormányzati rutinjára 2022 után is szükség lehet, de Újbudának a parlamentben egy olyan aktív képviselőre van szüksége, aki aktívan dolgozik, és zöldebb, európaibb esélyeket teremt a kerületben élők számára.

A választókerületben egyébként három országosan ismert jelölt neve merült fel:

  • A Momentum Orosz Annát, a párt alelnökét, Újbuda alpolgármesterét indítja,
  • a DK Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettest jelöli, és mögé állt be most a Jobbik.
  • Az MSZP–Párbeszéd pedig Barabás Richárdot, a Párbeszéd szóvivőjét, Újbuda alpolgármesterét nevezte be az előválasztásra, ám ő visszalépett Orosz Anna javára.

Budapest II. számú választókerületében 2018-ban Simicskó István, KDNP-s politikus nyert, de Gy. Németh Erzsébet kevesebb mint ezer szavazattal maradt el tőle. Akkor azonban még itt se állt össze a hat ellenzéki párt, az LMP, a Jobbik és a Momentum is saját jelöltet indított, ráadásul maga Orosz Anna még kevéssé ismert politikusnak számított-

Most azonban a momentumos jelöltet több ellenzéki párt támogatja, a Jobbik ellenben a DK-s jelölt mögé sorakozott fel.

A Medián április végén készített egy felmérést a választókerületben, amely szerint hármuk közül Orosz Anna volt a legesélyesebb jelölt. A felmérésben részt vevők 45 százaléka szavazott volna rá, 21 százalékuk Gy. Németh Erzsébetre, 15 százalékuk pedig Barabás Richárd mellett voksolt volna. A válaszolók mintegy 18 százaléka nem tudott, vagy nem akart választani közülük. A biztos előválasztási résztvevőknél a DK-s főpolgármester-helyettes jobban állt valamivel (25 százalék), de Orosz Anna (47 százalék) még így is nagyobb támogatottságot tudhatott maga mögött, mint két riválisa együttvéve (40 százalék).

Az előválasztás első fordulóját szeptember 18–26. között tartják, a második forduló pedig október 4. és 10. között lesz. A pártok azt ígérik, hogy október 23-án már közös miniszterelnök-jelölttel és 106 közös egyéni jelölttel állnak ki a választók elé. Az előválasztásig hosszú stratégiai harcok, tárgyalások vezettek, és nem egyszer láthattunk kívülről furcsának tűnő politikai döntéseket is. Ebben a cikkben utánajártunk, hogy mi zajlott a háttérben, hol várhatók nagy küzdelmek, és mi a tétje az előválasztásnak a jelöltek személyén kívül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!