Leszedette a helyi könyvtár polcáról a Meseország mindenkiét a nagymarosi polgármester, miután valaki feljelentést tett

2021. szeptember 17. – 19:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elérte a Dunakanyart: LMBTQ propaganda egy könyvtár gyermekpolcán

Ez a címe a Vác Online cikkének, amiben arról írnak, hogy a Dunakanyar egyik meg nem nevezett településének könyvtárában elérhető a Meseország mindenkié című mesekönyv. Pontosabban csak elérhető volt: az érintett település polgármestere leszedette a könyvet a polcról, miután valaki feljelentést tett a kormányhivatalnál miatta.

A 444.hu szerint mindez Nagymaroson történt, és Heinczinger Balázs független polgármester intézkedett. A polgármester azt mondta a Vác Online-nak, hogy azért kellett eltüntetni a könyvet, mert a könyvtár az iskola közelében van, és törvény tiltja, hogy LMBTQ-tematikájú könyvek a szabadpolcon lehessenek. Egyúttal köszönetet mondott az „élesszemű olvasóknak”, hogy feljelentést tettek. Heinczinger neve onnan lehet ismerős, hogy március 15-i ünnepi beszédében arról értekezett, hogy csak két nem létezik.

A Vác Online szerint a könyvtár gyerekrészlegén „Nem tudod, hogyan mondd el? Segítünk!” felirattal van egy olyan polc, ahol mentálhigiénés témájú felvilágosító könyvek találhatóak, ide került a Meseország mindenkié is.

A 444.hu-nak Jele Viktória, a könyvtáros nyilatkozott. Nem ért egyet a polgármester döntésével, aki arra kérte, hogy a kormányhivatal vizsgálatának idejére mindenképpen vegye le a könyvet. Nem tud arról, hogy lenne olyan törvény, ami megtiltaná, hogy kitegye a Meseország mindenkiét a polcokra.

„Nincs ilyen törvény, ami alapján nekem ezt le kellene szedni, más könyvtárakban, akár a budapesti Szabó Ervin Könyvtárban is a gyerekkönyvek között ott van ez a könyv, ezért tettem én is a gyerekkönyvtári könyvek közé.”

Jele nem tudja, hogy ki tett feljelentést, most várja a hivatal döntését.

Az ügyben kerestük a kormányhivatalt és Heinczinger Balázs polgármestert, de cikkünk megjelenéséig nem kaptuk választ tőlük. A polgármester kérte, hogy írásban küldjük el kérdéseinket, de azokra már nem válaszolt.

Rédai Dorottya a könyvet kiadó Labrisz Egyesülettől szomorúnak nevezte, hogy a pedagógusok autonómiája után a könyvtárak és könyvtárosok autonómiáját is próbálják letörni, egyelőre még csak helyi szinten. „Ahogy a pedagógusokra is rá lehet bízni, hogy mit tanítanak, úgy a könyvtárosokra is rá lehet bízni a munkájukat. Ha egy helyi politikus beleszól, hogy milyen könyv lehet a könyvtárban, az a rendőrállam működésmódja” – mondta a Telexnek.

A Meseország mindenkié számos könyvtárban megtalálható, a Labrisz részéről örültek neki, hogy a hírek szerint egy olyan részen volt kitéve a nagymarosi helyi könyvtárban, ahol a felirat arra biztatta a gyerekeket, hogy, hogy „nem tudod, hogyan mondd el? Segítünk.” „Az egy dolog, hogy egy olvasót zavart a könyv, de akit zavart, annak nem kell elolvasnia, nem kell kivennie, és egy politikusnak nem kell ez alapján levetetnie” – tette hozzá Rédai, akit a Time magazin nemrég beválogatott a 100 legbefolyásosabb ember közé.

A Meseország mindenkié című mesekönyv azután került a figyelem központjába, hogy Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa ledarálta a könyv egy példányát, de fideszes politikusok is felszólaltak ellene, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint felmerülhet kiskorú veszélyeztetése az óvodákban, ahol bevezetik a mesekönyvet. Nagykátán és Csepelen be is tiltották a helyi óvodákban a mesekönyvet. A botrányok hatására a könyv a sikerlisták élére került.

A júliusban elfogadott, melegellenessé eltérített pedofiltörvény tiltja a homoszexualitás népszerűsítését és megjelenítését, de azt nem definiálja, hogy ez pontosan mit jelent. A törvényben nem találtunk utalást arra, amire a nagymarosi polgármester hivatkozik. A Médiatanács a napokban adott ki egy ajánlást, amiben meghatározzák, hogy mikor kell 18-as karika a homoszexualitást ábrázoló tartalmakra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!