Március 15-ről is az jutott eszébe a nagymarosi polgármesternek, hogy csak két nem létezik

2021. március 18. – 14:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyik olvasónk hívta fel a figyelmet Heinczinger Balázs, Nagymaros polgármesterének március 15-én elmondott ünnepi beszédére, amit itt lehet meghallgatni. A beszéd központi gondolata, hogy történelmünk az ellenünk vívott háborúk sorából és a megszállók elleni küzdelemből áll. Most sincs ez másképp, ugyanúgy a szabadságért folyik a harc, csak a módszerek változtak, figyelmeztet a polgármester. Korunk hódítói azonban már a lelkünkért küzdenek, mondta.

Mit kell ezalatt érteni? Heinczinger szerint például azt, hogy családnak állítják be a legfurcsább dolgokat és értelmetlen nyűgnek a gyerekvállalást.

„Fel sem lehet sorolni, hányféle nemet találtak már ki, pedig olyanból csak kettő van: a férfi meg a nő” – zárja rövidre a kérdést.

Értelmezésében március 15. azt üzeni, hogy foglalkozzunk többet gyerekeinkkel, meséljünk nekik történelmünkről, nézzünk velük régi filmeket. De vigyázni kell, mert nem lehet akármilyen az a film: a polgármester szerint csak olyat lehet

„amiben még nem afrikaiak az európai királyok, és nem választanak minduntalan saját nemükből párt maguknak a főhősök sem.”

A polgármester beszédéből az is kiderül, hogy miközben más európai országok „távoli kontinensek népeit irtják ki és ölik halomra”, mi ugyanúgy elnyomóink és kirablóink ellen küzdünk. Azt is megemlíti, hogy a magyarok soha senkit nem hurcoltak el hazájukból rabszolgának, ezért:

„nem vagyunk hajlandók mások bűnei miatt bűntudatot érezni, és a bőre színe miatt jónak vagy rossznak gondolni bárkit. Mindenkit a tettei és érdemi alapján ítélünk meg, nem kitalált elvek vagy izmusok mentén.”

Heinczinger szerint sorsdöntő időket élünk, napjainkban dől el az is, hogy „a jövőben városaink harangjait vagy idegen vallások papjainak énekét fogjuk hallgatni.” Akárcsak a szabadságharc idején, most is vannak olyanok, akik idegenek érdekeket szolgálnak ki. Nekik ma parlamenti pártjaik is vannak, és „világvállalatoknak és nagyhatalmaknak adnák oda az ország javait saját gyermekeik helyett.”

Heinczingert hivatalosan független jelöltként választották meg 2019-ben Nagymaros polgármesterének, előtte 13 évig a szintén független Petrovics László vezette a 4800 fős települést. Honlapja szerint nős, négy gyereke van, családja hosszú generációk óta Nagymaroson él, nagyapját onnan hurcolták el a gulágra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!