A dugóhelyzet miatt átmenetileg megszüntetné a körúti bringasávokat Fürjes

2021. szeptember 16. – 13:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomerációfejlesztéséért felelős államtitkár csütörtöki Facebook-bejegyzésében a Nagykörúton kialakított biciklisávok átmeneti felszámolását, a villamosbarát jelzőlámpaprogram visszaállítását és a Blaha Lujza térnél lévő jelzőlámpa átprogramozását kéri Karácsony Gergelytől, Budapest főpolgármesterétől a dugók csökkentése érdekében.

Fürjes azzal érvel, hogy amúgyis közeledik a hideg idő, kevesebben fognak biciklizni a körúton, a szerinte veszélyesen, a forgalmat akadályozó módon kialakított sávok átmeneti felszámolása viszont sokaknak jelentene segítséget. Az őszi, téli és a kora tavaszi hónapokra szüntetné meg a sávokat, amíg lemennek az egyidejűleg megkezdett felújítások a fővárosban.

A körúti lámpaprogramról azt írta Fürjes, hogy a bringasávok felszámolásával egyébként is feleslegessé válna az autósközlekedést segítő lámpaprogram, amit még augusztus végén jelentett be Karácsony. Az intézkedést Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ igazgatója is kritizálta akkor, Fürjes is erre hivatkozik most.

Fürjes harmadik javaslata a Rákóczi út és a Nagykörút kereszteződésénél lévő lámpára vonatkozik, szerinte nem elég hosszú a zöld jelzés a kereszteződésben, ezért az autósok nem tudnak kikanyarodni a Népszínház utcából, ami még nagyobb torlódáshoz vezet a Blaha környékén. Korábban azért érte kritika a szóban forgó lámpát, mert a buszok nem tudnak kikanyarodni a körútra, Balogh Samu, a főpolgármester közlekedéspolitikáért felelős kabinetfőnöke viszont a megnövekedett forgalommal magyarázta a fennakadásokat.

„Tisztelettel kérem a Főpolgármestert, ne csináljon ebből presztízskérdést, és a budapestiek érdekében fontolja meg a segítő szándékú javaslatokat! Budapestnek főállású főpolgármesterre van szüksége! Most legyen a budapestiek élete, munkája, nyugalma az első, legyen a dugóhelyzet megoldása a legfontosabb!” – zárja bejegyzését Fürjes, aki a XII. kerületi választókerületben lesz a Fidesz jelöltje a 2022-es választásokon.

Ahogy arról többször is írtunk, a jövő évi választások fővárosi kampányának fő csapásiránya lett a budapesti dugók kérdése, a Fidesz-közeli sajtó is folyamatosan napirenden tartja a témát. A Fidesz szerint mindez Karácsony Gergely alkalmatlanságát bizonyítja, Karácsony szerint a kormány és az előző városvezetés is nyakig benne van a dologban. Az augusztusban bejelentett intézkedések elvileg a dugók megoldását célozták. Ezek között szerepelt még az alternatív útvonalak nyitása a Belvárosban, a felújítások felgyorsítása a Blahán, és a 14 éven aluliak ingyenes közlekedése.

A Medián augusztus végi felmérése szerint a budapestieket nem is zavarják annyira a dugók, mint ahogyan azt a Fidesz és a kormányközeli sajtó beállítja, igaz, még az iskolakezdés előtt kérdezték meg erről az embereket. Egy másik felmérés szerint viszont még a Fidesz-szavazók nagy része is támogatja a Karácsony-féle, dugómentesítést szolgáló intézkedéseket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!