Vitézy Dávid szerint a 4-es 6-osok megbízhatósága sérül Karácsony új, autósoknak kedvező lámpaprogramjával

2021. augusztus 26. – 19:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ igazgatója Karácsony Gergely lámpaprogramját kritizálta Facebook-oldalán. A főváros főpolgármestere csütörtökön jelentette be, hogy többek között módosítani fogják a lámpaprogramot az autósközlekedés javára Budapesten. Vitézy szerint ez

„utasok százezreit érinti hátrányosan, ezért súlyos közlekedéspolitikai aránytévesztés a főpolgármester mai intézkedése a nagykörúti villamosok lassítására a BKK által még 2012-ben bevezetett villamosbarát lámpaprogram felszámolásával”.

Hozzátette, a Nagykörúton „háromszor annyian járnak villamossal, mint autóval, és legalább 15-ször annyian, mint biciklivel”. Az autósok javára és a villamos haladási idejének rovására módosított lámpaprogram Vitézy szerint hibás döntés közlekedéspolitikai és klímavédelmi szempontból is. Hozzátette, a módosítással a járatkövetés 1,5 és 3 perc között váltakozik, így a 3 perces követésben haladó villamos túlzsúfolódik, amely így még jobban lemarad, a járatkövetés hézagos lesz, kiváltképp a „4-es 6-osok megbízhatósága sérül”.

„A közúti forgalom nem szenvedett jelentős kárt, a körúti kerékpársávok autós kapacitáscsökkentő hatásához képest jelentéktelen a villamosok előnyben részesítésének hatása, hisz a Körúton jellemzően nem autóznak végig az emberek, a lámpaprogram hatása csak rövid szakaszokon érinti őket”

– fogalmazott.

Ahogy arról több helyen írtunk, a jövő évi választások fővárosi kampányának fő csapásiránya lett a budapesti dugók kérdése. A Fidesz szerint mindez Karácsony Gergely alkalmatlanságát bizonyítja, Karácsony szerint a kormány és az előző városvezetés is nyakig benne van a dologban. Mindenesetre úgy tűnik, a csütörtökön bejelentett pontok egy része a dugók kérdésének megoldását célozza. Karácsony az alábbi pontokat jelentette be:

  • ingyenes közösségi közlekedés a 14 éven alattiaknak;
  • felújítások gyorsítása a Blahán, összehangolt építkezés a rakparton;
  • alternatív útvonalak nyitása a belvárosban;
  • módosítások a Nagykörúton az autósforgalom érdekében;
  • lámpaprogram az autósközlekedés javítására.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!