A Fidesz szerint Karácsony, a főpolgármester szerint inkább a kormány tehet a budapesti dugókról

2021. június 18. – 11:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A jövő évi választások fővárosi kampányának fő csapásiránya lett a budapesti dugók kérdése. A Fidesz szerint mindez Karácsony Gergely alkalmatlanságát bizonyítja, és cinizmusát, miszerint azt üzeni az autósoknak, hogy menjenek gyalog.

A főpolgármester pénteken Facebook-posztban reagált a kormányzat képviselőinek felvetésére, elsősorban Hollik István, a Fidesz–KDNP szóvivője posztjaira és Fürjes Balázséra, aki jelenleg Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár – és akitől elvették a Diákváros felügyeletét, a Fudan Egyetem megvalósítását kezelő Palkovics László miniszternek adva oda –, és aki a XII. kerületi választókerületben lesz a Fidesz jelöltje.

„Most, hogy a Fidesz és csatolt részei elköltenek pár tízmillió forintot a fővárosi közlekedési helyzet félremagyarázására és konkrét hazugságok terjesztésére, ideje számba venni a tényeket. Az igazságot” – írta Karácsony.

Eszerint a dugókat részben valóban a fővárosi fejlesztések okozzák, amelyek javát azonban már a Tarlós-érában meg kellett volna csinálni, de nem történtek meg. Ilyen a Lánchíd felújítása, a rakpart megújítása, amelyek után a Blaha Lujza tér átalakítása következik.

Hollik kifogásolta az időzítést is, mondván, a pandémia alatt is végig lehetett volna vinni a Lánchíd felújítását. „Azért most, mert nemcsak a nagy beruházások előkészítéséhez kell némi idő, de a pandémia, az építőipar megtorpanása is befolyásolta az előkészítést, a munkálatokat pedig nyárra, az iskolai szünetre időzítettük”, hogy minél kisebb kényelmetlenséget jelentsenek – válaszolta Karácsony.

Térkép a forgalomról Karácsony posztjában, jelezve, hogy a nagyobb fennakadás az M0-s déli szakaszán van és nem a fővárosban Forrás: https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/4414101115289367
Térkép a forgalomról Karácsony posztjában, jelezve, hogy a nagyobb fennakadás az M0-s déli szakaszán van és nem a fővárosban Forrás: https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/4414101115289367

Jelentős dugót okoz azonban szerinte az is, hogy az M0-son átalakítási munka zajlik az egyébként tavaly felújított Deák Ferenc hídnál, amely nem a főváros évek óta húzódó projektje, hanem a a kormányé.

A dugók mértéke nem sokkal nagyobb a megszokottnál, érvelt Karácsony, ugyanakkor türelmet kérve a fővárosiaktól a beruházások miatti kényelmetlenségekért.

Nem javasolt mindenkinek gyaloglást

A csörte előzménye, hogy a KDNP-s Hollik pedig a főpolgármester egy mondatát kontextusából némiképp kiragadva tette közzé: „Nem jutsz időben a munkahelyedre? Nem tudsz elmenni az iskolába gyermekedért? Órákig kell dugóban állnod? A főpolgármester megadta a megoldást: szállj ki, és gyalogolj!”

Karácsony csütörtök reggel replikázott, szintén a Facebookon, eszerint a pár száz méteres távok megtételére gondolt csak a kifogásolt mondattal, a Négyszögletű Kerekerdő egyik szereplőjének jelzőjét aggatva Hollikra:

„A fékezhetetlen agyvelejű Hollik István a minap azon háborgott a Facebookon, hogy a belvárosban, csúcsidőben, pár száz métert gyorsabban lehet megtenni gyalog, mint autóval. Ez valószínűleg a világ összes nagyvárosában így van, leszámítva azokat, ahol a belvárosba egyáltalán nem is lehet autóval behajtani. Egy újságírói kérdésre válaszolva azt javasoltam képviselő úrnak, hogy ilyen esetben esetleg szálljon ki az autóból, és menjen gyalog. Erre a Fidesz elárasztotta a Facebookot azzal a hazugsággal, hogy ezt én a budapesti autósoknak üzenem. Ez természetesen nem igaz” – írta még csütörtökön Karácsony.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!