Medián: A fővárosiak kis részét zavarja csak a budapesti dugóhelyzet

2021. augusztus 25. – 13:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy friss felmérés szerint nem zavarja a fővárosi tömegközlekedőket, de még az autósokat se nagyon a fővárosi közlekedés helyzete. Pedig elég brutális dugók vannak Budapesten, és ezen az iskolakezdés aligha segít.

Meglepő kutatást ismertetett a HVG360. A Budapest Brand megbízásából augusztus első napjaiban (talán ez közlekedési szempontból kedvezőbb időszak lehetett) a Medián és a 21 Kutatóközpont által készített ezerfős reprezentatív felmérés szerint a fővárosi dugókat okozó terelések az autósok harmadát-negyedét, a főleg tömegközlekedést használóknak csak hatodát-hetedét zavarják. A teljes fővárosi népességre vetítve ez mintegy 20 százalék – írja a lap.

A Lánchíd, a Blaha Lujza tér vagy a pesti alsó rakpart felújítása miatt kialakuló erős forgalom megítélésének van politikai aspektusa is, a kormánypártiak mintegy harmadát zavarják ezek a felújítások (leginkább a Blaha Lujza téri), míg az ellenzékieknek csak mintegy tizedét. A többség szerint elsősorban azért van dugó, mert túl sokan közlekednek autóval, de a válaszadók döntő többsége a fővárosi tömegközlekedés és az elővárosi vasút fejlesztésétől is eredményt remélne.

A sok vitát kiváltó új kerékpársávok (Nagykörút, Bartók Béla út, Baross utca) megítélése már vegyesebb volt. Egyfajta módszertani kísérlet alapján, ha a feltett kérdésben benne volt az az információ, hogy

„a kerékpárszámlálók szerint 2019-hez képest másfélszer annyi lett a kerékpárosok száma Budapesten”,

akkor azért többen támogatták a sávokat. Az új kerékpárutakat támogatók aránya így 62 százalékra ugrott, míg azok között, akik nem kapták meg ezt a tájékoztatást, csak 53 százalék volt a pozitív válasz. Ennél a kérdésnél természetesen az autósok sokkal elutasítóbbak voltak, mint a tömegközlekedők.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!