Lemaradhat az előválasztásról Dömsödi Gábor, három jelöltet nem fogadtak még be a pártok

2021. augusztus 18. – 18:48

frissítve

Lemaradhat az előválasztásról Dömsödi Gábor, három jelöltet nem fogadtak még be a pártok
Dömsödi Gábor polgármester beszédet mond egy csarnok átadóján Pásztón 2017-ben – Fotó: Komka Péter / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába adták le időben a jelentkezést, jelenleg úgy tűnik, nem indulhat el az előválasztáson az Új Világ Néppárt három jelöltje. Dömsödi Gábor volt televíziós műsorvezető és pásztói polgármester a salgótarjáni választókerületben, Popovics Judit, az ellenzék 2019-es tatai polgármester-jelöltje Tatabányán, Koczka Tibor, egykori fideszes szombathelyi alpolgármester pedig Szombathelyen mérettetné meg magát ősszel. A mai napig nem kapták azonban meg az induláshoz előírt befogadó nyilatkozatot a szervező pártoktól. Pálinkás nem zárja ki, hogy pártja visszalép az előválasztástól, amennyiben a hat szervező párt nem dönt másként. Ők azt ígérik, komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy minél több jelölt el tudjon indulni.

Amikor februárban eldöntötte az ellenzéki előválasztást szervező hat párt (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd), hogy pártokon kívüli, civilek is benevezhetnek a versenybe, azt is előírták, hogy a jelölteknek már az előválasztás előtt nyilatkoznia kell arról, a hat párt leendő frakciói közül melyikhez kívánnak csatlakozni a parlamenti munka során.

Akkor ezt többen is kritizálták, Márki-Zay Péter a Telexnek úgy fogalmazott, Orbán Viktor leváltását veszélyezteti, ha „összepártozzák a civileket”. A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelölte szerint a kritikus, billegő körzetekben egy pártfüggetlen civilnek nagyobb esélye lehet a Fidesz legyőzésére 2022-ben.

Májusban aztán a hat szervező párt befogadta Pálinkás József volt MTA-elnök ősszel alapított pártját. A megállapodás értelmében az Új Világ Néppárt saját jelöltekkel vehet részt az előválasztásokon, és ha az önálló frakcióalapításához szükséges öt egyéni jelöltjük nyerni tud, a hat szervező párt elnökei napirendre tűzik, hogy hétpártivá alakítsák szövetségüket. Arra az esetre pedig, ha ez nem jönne össze, jelöltjeiknek egy másik pártot is meg kell jelölniük, amelynek a frakciójához csatlakoznának parlamentbe kerülésük esetén.

Így például a debreceni választókerületben egyéni jelöltként induló Pálinkás József a Jobbik frakcióját választotta, míg a csokornyakkendőiről ismert Palotás János az LMP-től kapta meg az induláshoz előírt befogadási nyilatkozatot.

Dömsödi ismét elindulna Salgótarjánban, ha elfogadják jelentkezését

A vasárnapi határidőig az Új Világ Néppárt 22 jelöltje adta le a jelentkezéshez szükséges dokumentumokat, többek nyilvántartásba vétele azonban a mai napig nem történt meg. Van akinél csak apróbb hiánypótlást kért az előválasztást lebonyolító Országos Előválasztási Bizottság (OEVB), amelybe a hat szervező párt delegál tagokat.

Három jelölt pedig amiatt nem tud elindulni jelen állás szerint, mert nem kapnak egyik párttól sem befogadó nyilatkozatot.

Az egyik Dömsödi Gábor, aki korábban televíziós műsorvezetőként lett országosan ismert, majd négy évig Pásztón volt polgármester. A salgótarjáni központú Nógrád megye 1. választókerületében indulna az előválasztáson.

Ez egy billegő körzetnek számít, legutóbb a fideszes Becsó Károly 47,34 százalékkal tudott nyerni. Dömsödi akkor még LMP-s színekben 16,31 százalékkal a harmadik helyen végzett a jobbikos Cseresznyés István (22,22 százalék) mögött. A Jobbik most nem indít saját jelöltet, hanem a DK-s Godó Beatrixot támogatja. A Momentum Horváth Ferencet jelölte, aki mögé az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a Mindenki Magyarországa Mozgalom sorakozott fel.

Ugyancsak kérdéses Koczka Tibor indulása, aki korábban a Szombathelyi Médiaközpont igazgatója volt, majd 2014-ben fideszes színekben került be a szombathelyi közgyűlésbe, ahol alpolgármesternek választották. Később megromlott a kapcsolata a Fidesz helyi szervezetével, a 2017-es tisztújításkor Hende Csaba egy zárt körű rendezvényen kijelentette, hogy nemcsak alpolgármesterként, hanem képviselőként sem számítanak többet Koczka Tiborra.

2019-ben így független polgármester-jelöltként indult el Szombathelyen, de 1200 szavazatával jócskán lemaradt az összellenzéki Nemény Andrástól és a fideszes Balázsy Pétertől. Az Új Világ Néppárt jelöltjeként Vas megye 1. választókerületében indulna. Itt lesz az egyik legszorosabb előválasztási csata: az LMP-s Ungár Péter és a DK-s Czeglédy Csaba a mérések szerint fej fej mellett állnak.

Dr. Popovics Judit 2021. augusztus 6-án, Tatabányán, Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölttel tartott utcafórumán Szűcsné Posztovics Ilona polgármesterrel – Fotó: Dr. Popovics Judit / Facebook
Dr. Popovics Judit 2021. augusztus 6-án, Tatabányán, Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölttel tartott utcafórumán Szűcsné Posztovics Ilona polgármesterrel – Fotó: Dr. Popovics Judit / Facebook

A harmadik hoppon maradt jelölt pedig Popovics Judit, jogász, aki a 2019-es önkormányzati választásokon a DK-MSZP-Jobbik-Momentum közös polgármester-jelöltjeként indult Tatán, de alulmaradt a kormánypárti Michl Józseffel szemben. Popovicsot az Új Világ Néppárt mellett Márki-Zay Péter mozgalma, az MMM is támogatja, és Szücsné Posztovics Ilona tatabányai polgármester is mellette kampányol.

A MSZP–Párbeszéd Gurmai Zitát indítja a tatabányai központú Komárom-Esztergom megye 1. választókerületében, és mögé állt be a Momentum és az LMP is. A DK Konczer Eriket jelölte, akit a Jobbik támogat még.

Pálinkás a kilépés belengetésével helyezi nyomás alá a pártokat

„Elfogadhatatlan számunkra, hogy van olyan a hat párt közül, amely megvétózza, hogy egy másik kiadja a befogadó nyilatkozatot”

– mondta a Telexnek Pálinkás József, az Új Világ Néppárt miniszterelnök-jelöltje szerdán. Mint fogalmazott, azt még megérti, hogy nem fogad be mást egy párt, ha az adott körzetben már van jelöltje, de azt nem tudja akceptálni, ha ez a párt azt is megakadályozza, hogy egy másik párt megadja az induláshoz előírt dokumentumot.

„A versenytársak adminisztratív eszközökkel való akadályozása nem igazán demokratikus eljárás”

– mondta, hozzátéve, a pártokkal kötött megállapodásukban is az szerepelt, hogy egy jelöltet nem lehet adminisztratív eszközökkel kizárni a versenyből.

Miért lenne ez érdeke bármelyik pártnak? Egyszerűen csak azért, hogy jelöltjének minél nagyobb esélye legyen nyerni az előválasztáson.

Az Új Világ Néppárt elnöke szerint ugyanakkor nem tesz jót az előválasztásnak, ha konkrét személyek parlamenti helyeiért megy a versengés, nem pedig azért, hogy ténylegesen olyan parlament jöhessen létre 2022 után, amely képes lesz egy új kormányt támogatni.

Koczka Tibor az ellenzéki előválasztás jelöltjeként kezet fog Dr. Pálinkás Józseffel, az Új Világ Néppárt elnökével, miniszterelnök-jelöltjével a szombathelyi Berzsenyi téren – Fotó: Koczka Tibor / Facebook
Koczka Tibor az ellenzéki előválasztás jelöltjeként kezet fog Dr. Pálinkás Józseffel, az Új Világ Néppárt elnökével, miniszterelnök-jelöltjével a szombathelyi Berzsenyi téren – Fotó: Koczka Tibor / Facebook

Bár pár napon belül lejár a hiánypótlási időszak, Pálinkás még lát némi esély, hogy a pártok megváltoztassák a mostani álláspontjukat, és befogadják a három jelöltet. Amennyiben mégsem így történne, az Új Világ Néppárt elnöksége dönteni fog a folytatásról.

Pálinkás azt sem zárja ki, hogy pártja visszalép az előválasztástól, amennyiben Dömsödiék indulását megakadályozzák.

A helyzet még könnyen változhat az elkövetkező napokban, az Országos Előválasztási Iroda ugyanis azt válaszolta lapunknak, hogy meghosszabbították a hiánypótlási határidőt, így az nem jár le a holnapi napon.

„Az ellenzéki pártok komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy minél több jelölt tudjon elindulni az előválasztáson. Még a hosszú hétvégén is lesznek meghallgatások, ezért várhatóan a jövő hét elején fog csak véglegessé válni a nyilvántartásba vett jelöltek listája”

– fogalmaznak a válaszban.

A vasárnapi határidőig összesen 271 egyéni képviselőjelölt, 7 miniszterelnök-jelölt és 16 jelölő szervezet adott be kérelmet az előválasztást szervező Országos Előválasztási Bizottsághoz (OEVB).

Ahogy azt korábbi cikkünkben írtuk, tizenegy helyen már meg van a győztes, a sorozatos alkuk után ezekben a körzetekben csak egy jelölt maradt talpon. Az előválasztás első fordulóját szeptember 18–26. között tartják, a második forduló pedig október 4-10. között lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!