A rendszerváltás utáni időszak egy ikonikus politikusa is elindul az ellenzéki előválasztáson

2021. június 3. – 06:05

Másolás

Vágólapra másolva

A rendszerváltó parlament tagja volt, 1990-ban függetlenként, de kvázi az MDF támogatásával – nem indítottak ellene jelöltet – került be az országgyűlésbe, később megalapította a Köztársaság Pártot, aminek elnöke is volt, valamint vezette a Vállalkozók Országos Szövetségét. Nagyon sokan emellett a csokornyakkendőiről emlékezhetnek Palotás Jánosra, aki most bejelentette, hogy visszatér a politikába, és 1994 után a parlamentbe is szeretne visszajutni.

Az expolitikus, aki most már nem is ex, a Blikknek adott interjút. Ebből kiderül, hogy a Pálinkás József-féle Új Világ Néppárt jelöltje lesz az ellenzéki előválasztáson a XVI. kerület és Zugló egy része alkotta 13. számú egyéni választókerületben. Annak idején is a XVI. kerületben lett képviselő, most „ugyanúgy a XVI. kerületben lakom, ott is indulok, de már Zugló egy része is beletartozik a választókerületbe” – nyilatkozta.

A helyi esélyeiről azt mondta: „Nem biztos, hogy én fogom megnyerni, de az egészen biztos, hogy ma is van valamilyen képességem, hogy olyan embereket odavonzzak az előválasztásra, majd pedig a választásra, akik egyébként nem mentek volna el szavazni”, illetve azt is, hogy bárki nyeri majd ott az előválasztást, „nekem nem jelent problémát támogatni a győztest”.

Az interjúban kérdezték a rendszerváltó parlament néhány, most is politikus tagjáról. Varga Mihály pénzügyminiszterről azt mondta, „szakember, kultúrlény, aki érti a szakmáját”, Orbán Viktorról viszont nem volt jó véleménnyel:

Nekem 1990-ben is negatív véleményem volt Orbánról és ez a negatív vélemény csak romlott és romlott.

Az Új Világ Néppárt május végén szállt be az ellenzéki előválasztásba. Pálinkás József, aki Palotáshoz hasonlóan már a kilencvenes évek elején felbukkant a magyar politikában – 1991-ben belépett az MDF-be, a párt szakadását követően 1996-1998 között a Magyar Demokrata Néppárt tagja volt, 1999-ben belépett Fideszbe, az első Orbán-kormányban előbb az oktatási tárca politikai államtitkára, majd rövid időre minisztere volt – május 26-án jelentette be, hogy indul miniszterelnök-jelöltként az előválasztáson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!