Pálinkás József miniszterelnök-jelöltként elindul az ellenzéki előválasztáson

2021. május 26. – 19:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miniszterelnök-jelöltként Pálinkás József is megméretteti magát az ellenzéki előválasztáson – jelentette be a politikus az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Az Új Világ Néppárt alapítója a Fideszből kiábrándult szavazókat akarja megszólítani. Szerinte kötelessége megmutatnia a pártját azoknak a választóknak, akik egy pragmatikus, polgári középpártot szeretnének a következő, ellenzéki kormányban.

Pálinkás szerint bár a pártját egyelőre nem nagyon mérik, mert nem kérdeznek rájuk a közvélemény-kutatásokban, de ha felteszik a kérdést, akkor 2-3 százalékon állnak, egyébként pedig az ismertségük és népszerűségük is nőtt, miután bejelentették, hogy több jelöltet is elindítanak az ellenzéki előválasztáson. A politikus szerint nagyon sok ember van, akikben van igény „a normális hangra, nemcsak az ökölrázásra”.

Ha az Új Világ Néppártnak nem lesz frakciója 2022-ben, azaz nem jut be legalább öt képviselőjük, akkor csatlakozni fognak az ellenzéki pártok frakcióihoz. A párt jelöltjeinek szabadságot adnak abban, hogy melyik ellenzéki párt frakciójába ülnek majd be.

Pálinkás nem fél attól, hogy mostantól ő is céltábla lesz a kampányban, a legfontosabb programpontjuk pedig a jogbiztonság helyreállítása lenne.

Pálinkás beszállásával már hat miniszterelnök-jelölt fog versenyezni azért, hogy ki legyen Orbán Viktor kihívója 2022-ben. A bejelentkezések sorrendjében a névsor: Márki-Zay Péter, Jakab Péter, Fekete-Győr András, Dobrev Klára, Karácsony Gergely indul még Pálinkáson kívül.

Pálinkás József a rendszerváltás után kezdett politizálni, 1991-ben belépett az MDF-be, a párt szakadását követően 1996-ban a Magyar Demokrata Néppárt alapítója lett, de 1998-ban távozott a pártból. 1999-ben lépett be Fideszbe. 1998 és 2002 között előbb az Oktatásügyi Minisztérium politikai államtitkára, majd egy rövid időre a tárca vezetője is volt.

2006-tól parlamenti képviselő volt a Fidesz színeiben, a mandátumáról azok után mondott le, hogy megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia elnökének. Hat évig vezette az MTA-t, majd pedig 2015 és 2018 között a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal első elnöke lett. 2020 őszén jelentette be, hogy Új Világ Néppárt néven saját pártot alapít.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!