Pegasus-ügy: Pintér Sándor „ismeretlen szervezet által nemzetközileg gerjesztett botrányról” beszél

2021. július 21. – 19:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Belügyminisztérium egy ismeretlen szervezet által gerjesztett botrányról beszél a Pegasus-ügy kapcsán, melynek középpontjában nem a magyar titkosszolgálatok állnak.

„A BM a jelenleg rendelkezésére álló adatok alapján egy – eddig ismeretlen szervezet által – nemzetközileg gerjesztett botrányt feltételez, amelynek középpontjában nem Magyarország titkosszolgálatai állnak” – válaszolta Pintér Sándor belügyminiszter képviselői kérdésre. Pintérhez az LMP-s Ungár Péter azzal a kérdéssel fordult, hogy kivizsgálják-e, milyen szervezetek kémkednek a magyar politikusok és közéleti szereplők után.

Pintér a kérdésre konkrétan nem válaszolt, írásbeli válaszában megismételte azt az elmúlt napok kormánykommunikációjából már ismert állítást, hogy a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok senki ellen nem folytattak illegális megfigyelést. „Kijelentem, 2010. május 29. óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak és nem folytatnak. A lefolytatott ellenőrzések eredményei alátámasztják állításom” – írta válaszában a miniszter. Pintér azt hangsúlyozta továbbá, hogy Magyarország demokratikus jogállam, és a Belügyminisztérium mindenben a hatályos jogszabályok betartásával jár el, és ezt kormányzati és kormányzattól független intézmények rendszeresen ellenőrzik.

Pintér azt írta, hogy konkrét kérdésekre az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága zárt ülésén hajlandó válaszolni. Pintér ugyanezt mondta hétfőn a Telex kérdésére is, a bizottság fideszes képviselői azonban azt nyilatkozták, hogy az ügyben nem indokolt a bizottság összehívása. A bizottság összehívását éppen Ungár, valamint a jobbikos Stummer János és az MSZP-s Molnár Zsolt kezdeményezte, de ha a kormánypárti képviselők nem jelennek meg az ülésen, az határozatképtelen lesz, és így a zárt ülést sem lehet elrendelni.

Hogy Pintér miért sejt ismeretlen szervezetet a háttérben, nem derült ki a válaszából, ahogy az sem, hogy nem illegális megfigyelést folytattak-e a Pegasus kémprogrammal, egyáltalán valóban megvásárolták-e Izraeltől a programot, ha igen, miért és kik ellen, milyen jóváhagyással és milyen céllal használták azt, és a megfigyelések jártak-e valamilyen eredménnyel. A botrány vasárnap esti kitörése óta a kormányzati nyilatkozatok iránya apránként megváltozott: az óvatosabb visszautasítás után, mely szerint a kormánynak nincs tudomása arról, hogy vett és használt volna ilyen kémszoftvert, inkább a válasz lebegtetése lett meghatározó: nem tagadják, de nem is mondják ki egyértelműen, hogy van-e a szolgálatok valamelyikénél Pegasus. Szijjártó Péter hétfőn még arról beszélt, hogy a kormánynak nincs tudomása ilyen adatgyűjtésről, de azóta a „nem mondjuk, hogy vettünk, de azt sem, hogy nem” stratégia dominál. Szerdán mi is megkérdeztük Pintér Sándortól, hogy „ki tudja-e jelenteni, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal sosem vett a kémszoftverből”, de a belügyminiszter ekkor sem adott egyértelmű választ – ő ebben az ügyben eddig is következetesen így nyilatkozott meg: „Ilyen kijelentésem nem volt, és most sem teszem meg.”

Mi az a Pegasus-botrány?

Vasárnap robbant ki a Pegasus nevű kémprogram körüli botrány, ekkor jelentek meg a nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt első cikkei a témában. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában, a született anyagokat a Telex is publikálja.

Az ügy lényege, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot – amelyet a gyártó állítása szerint kizárólag állami szerveknek bocsátanak rendelkezésére – számos országban nemcsak az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használtak fel, hanem újságírókat, aktivistákat, ügyvédeket, politikusokat figyeltek vagy próbáltak megfigyelni vele. Az oknyomozó csapat Magyarországról 300 telefonszámot talált a célszemélyek listáján, köztük vannak újságírók, ellenzéki politikusok és üzletemberek is, némelyikük telefonjának vizsgálata során bebizonyosodott, hogy valóban feltörték a készüléket.

A botrányt kirobbantó magyar anyagot itt olvashatja, de ha erre most nincs ideje, vázlatosan összeszedtük a legfontosabb pontokat egy külön cikkben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!