Ferenc pápa a Szépművészeti Múzeumban fog találkozni Orbánékkal

2021. július 21. – 14:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Másfél hónappal azután, hogy kiderült, Ferenc pápa mégis találkozni fog Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel, most pedig az is kiderült, hogy a félórás találkozóra a Szépművészeti Múzeumban kerül majd sor – olvasható a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus honlapján.

A pápát szállító repülőgép szeptember 12-én reggel nyolc óra előtt érkezik meg a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, ahonnan a hivatalos köszöntők után a Szépművészeti Múzeumba megy, hogy találkozzon Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel és a püspökökkel. Ezután Ferenc pápa fogadja a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának és a zsidó közösségeknek képviselőit, majd fél 12-kor ő celebrálja a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjét a Hősök terén.

A találkozó ténye azért érdekes, mert korábban az is felmerült, hogy a pápa sem Áderrel, sem Orbánnal nem szeretne találkozni a magyarországi látogatása során – erről először a Blikk írt június elején a National Catholic Register alapján. Lengyel lapok azt is tudni vélték, hogy a pápa a magyar kormány menekültpolitikája miatt nem akar találkozni Orbánékkal, valamint arról is írtak, hogy

a pápa éppen a választások közelsége miatt sem erőltetné a találkozót, mert nem akarja befolyásolni látogatásával a politikai erőviszonyokat Magyarországon.

Erre aztán fideszes hangadók a pápa keresztényellenességéről beszéltek, és ultimátumot adtak, hogy az egyházfő akkor inkább ne is jöjjön, majd az ügy végül a magyar katolikusok szokatlanul éles reakciójával zárult. Ennek hátteréről bővebben ebben a cikkben írtunk, mint akkor kiderült, a kommunikációs manőver mögött forrásaink Rogán Antal stábját sejtették. Arról, hogy miért olyan nagy szó, hogy a pápa Magyarországra látogat, itt olvashatnak bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!