Győzködik Ferenc pápát, hogy találkozzon Orbánnal és Áderrel

2021. június 04. – 12:08

frissítve

Győzködik Ferenc pápát, hogy találkozzon Orbánnal és Áderrel
Ferenc pápa a Vatikáni Kertekben május 31-én – Fotó: Filippo Monteforte/Pool via Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Sem Áder János köztársasági elnökkel, sem Orbán Viktor miniszterelnökkel nem akar találkozni Ferenc pápa, amikor ősszel Budapestre jön, írja a Blikk a National Catholic Register alapján. A tekintélyes amerikai lap úgy értesült, hogy az udvariassági látogatás kihagyása komoly diplomáciai feszültséget okoz a színfalak mögött.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra érkező Ferenc pápa csak három órát tölt majd Magyarországon, ahol részt vesz az esemény zárómiséjén.

„A Vatikán el akar kerülni minden politikai jellegű találkozót, és ez politikai feszültségeket generál”

– mondta a lapnak egy budapesti forrás.

A múlt héten még Erdő Péter bíboros és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is Rómába utazott, hogy egy „elfogadhatóbb menetrendet” próbáljanak meg elfogadtatni.

Márciusban jelentették be, hogy Ferenc pápa Magyarországra jön, ennek hátteréről itt írtunk részletesen>>>

Erdő Péter korábban azt mondta, hogy az Eucharisztikus Kongresszus nem politikai, hanem vallási esemény. Szerinte az esemény lebonyolításához alapvető fontosságú a kormánnyal és a fővárossal való kapcsolat.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass