Erdő Péter: Az Eucharisztikus Kongresszus nem politikai, hanem vallási esemény

2021. április 12. – 14:41

Másolás

Vágólapra másolva

A szeptemberben megrendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus apropóján Erdő Péter interjút adott az olasz Settimananews.it nevű portálnak, a beszélgetés magyar nyelvű fordítása pedig felkerül a kongresszus honlapjára. Az interjú alapvetően egyházi témákat érintett, a végén azonban szóba került a hazai politika is.

„Milyen kapcsolatuk van az államigazgatással, és hogyan értékeli a jelenlegi kormányt érő kemény kritikákat a populizmusra vonatkozóan?” – kérdezték a bíborostól, aki erre elmondta, hogy Magyarország már 1938-ban is rendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, a rendezvény pedig a Vatikán és a Katolikus Egyház részéről is különösen nagy elismerést kapott. Erdő szerint most is valami hasonlóra készülnek, és hozzátette:

„Az akkori feszült légkörben a szervezők különösen nagy figyelmet szenteltek arra, hogy a kongresszus körül ne merüljenek fel politikai kérdések, és ezt a célt sikerrel meg is valósították”.

Szerinte az esemény lebonyolításához alapvető fontosságú a kormánnyal és a fővárossal való kapcsolat, a kongresszus pedig ahogy 1938-ban, úgy 2021-ben sem politikai, hanem vallási esemény.

A bíboros kitért arra is, hogyan került kapcsolatba a kongresszussal a kormány, amelynek nevében Kovács Zoltán koordinációs feladatokat is ellát a rendezvény körül. „A magyar katolikus egyház kérte a Szentszéktől az esemény megrendezését. Miután a pápa elfogadta a kérésünket, kapcsolatba léptünk a kormánnyal, hiszen egy ilyen nagyszabású program megvalósításának sok olyan része van – mint a biztonság kérdése, a helyszínek, az anyagi források biztosítása –, amelynek koordináláshoz elengedhetetlen szükség van a közös munkára” – mondta Erdő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!