Lengyel lapok szerint Orbán menekültpolitikája miatt nem akar vele találkozni Ferenc pápa Budapesten

2021. június 6. – 23:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több lengyel újságban is arról írnak, hogy Ferenc pápa nem azért nem találkozik Orbán Viktorral vagy Áder Jánossal a rövid budapesti látogatása során, mert kevés az ideje, hanem mert nem tetszik neki a magyar miniszterelnök menekültpolitikája.

Ferenc pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra érkezik Budapestre szeptember 12-én. A wPolityce a Vatikánban is problémát okoz Ferenc pápa döntése, amit egyértelműen politikai indíttatásúnak gondolnak. A pápa nem elégedett azzal, ahogy Orbán és a magyar katolikus püspökök a menekültekkel bánnak, miközben Orbán a keresztény értékrend védelmét harsogja mindenhol.

Ferenc pápa nem kedveli a szűklátókörű, extremista, agresszív nacionalizmust.

– legalábbis ezt állítja a lengyel újság Vatikán-szakértője. A cikkben azt is írják, hogy egy hete Semjén Zsolt és Erdő Péter bíboros is a Vatikánba utazott, hogy meggyőzzék a pápát, maradjon hosszabb ideig vagy legalább találkozzon a kormány valamelyik képviselőjével. A cikk szerint a pápa egyébként még nem hozta meg a végső döntést a kérdésben.

A Gazeta arról is ír, hogy a pápa rövid látogatása azért is különösen kellemetlen Orbánnak, mert a „rivális” Szlovákiába utazik tovább Budapestről, ahol nem csak 3 órát, hanem 3 napot fog eltölteni. Ez a lengyel források szerint óriási pofon lenne egy évvel a választások előtt Orbánnak. A lapok arról is írnak, hogy a pápa éppen a választások közelsége miatt sem erőltetné a találkozót, mert nem akarja befolyásolni látogatásával a politikai erőviszonyokat Magyarországon.

Az egyébként mind a három cikkben külön megemlítik, hogy Magyarország „hatalmas pofonként” éli meg, hogy a pápa több időt tölt Szlovákiában, mint Magyarországon.

A Rzeczpospolita azt is megemlíti, hogy a kormánypárt szellemi holdudvara korábban kifejezetten támadta Ferenc pápát a bevándorláspárti politikája miatt. Bayer Zsolt például 2017-ben „argentin libsi”-nek és „derék liberális, gender-ben hívő marhá”-nak hívta az egyházfőt, a hazai katolikus egyház képviselői pedig nem határolódtak el Bayer kijelentésétől.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!