Törvénysértő módon hallgatták ki Fekete-Győr Andrást a #FREENAVALNY felirat felfújása miatt

2021. július 14. – 15:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A külügyminisztérium elé felfújt #FREENAVALNY felirat miatt törvénysértő módon hallgatták ki Fekete-Győr Andrást, az eljárást most megszüntették – közölte a Momentum politikusa.

Miközben Oroszországban 2021. április 21-én ezrek tüntettek azért, hogy a bebörtönzött ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij megfelelő orvosi ellátást kaphasson a börtönben, Szél Bernadett, Fekete-Győr András és Hadházy Ákos ellenzéki politikusok felfújták a #FREENAVALNY-feliratot Budapesten, a Külügyminisztérium épülete elé, amikor ezért igazoltatták is őket a rendőrök.

Szerdai Facebook-bejegyzésében Fekete-Győr András, a Momentum elnöke arról írt, hogy akkor mindhármukat beidézték a rendőrségre, rongálás vádjával. Pár napja viszont megkapta a Budapesti Közérdekvédelmi Ügyészség levelét, amelyből kiderült, hogy a Momentum elnökének az első meghallgatásán elmondott érvelése alapján helyt adtak a panasznak, és kimondták: „az eljárás alá vont személykénti meghallgatásra törvénysértő módon került sor”, a határozat ellen pedig nincs helye jogorvoslatnak.

A jelentés megállapította, hogy a lemosható festékkel készített felirat semmilyen kárt nem okozott a járdában – írta a politikus. Szó szerint így fogalmaznak a levélben: „Jelen ügyben a festék eltávolítható volt, az a dolognak sem az állagára, sem a használhatóságára nem hatott ki, ezáltal annak értékét nem csökkentette. Figyelemmel arra, hogy a járdában állagromlás nem következett be, a ”helyreállítási„ költség jelen ügyben nem értelmezhető. (…) A rongálási kár bekövetkezte jelen eljárásban nem állapítható meg.”

Fekete-Győr szerint azonban „az eljárás megszüntetése a lényegen sajnos nem változtat: Orbán Viktor olyan rendszert épített ki, amelyben Szijjártó jachtozásának, Rogánék földvásárlásának és az Orbán-család gazdagodásának semmilyen következménye nincs – miközben a véleményt nyilvánító ellenzéki képviselőket minden lehetséges eszközzel vegzálják”.

Megkérdeztük a felirat felfújásában szintén részt vevő Szél Bernadettet és Hadházy Ákost, de ők még nem kaptak ilyen tárgyú levelet az ügyészségtől.

Navalnijt augusztusban mérgezték meg az alsónadrágjába rakott novicsokkal az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) munkatársai. Az ellenzéki politikust Berlinben kezelték, majd januárban visszatért Oroszországba, ahol egyből őrizetbe vették, és februárban három és fél év börtönre ítélték.

Március közepén Navalnijt átszállították az általa csak „barátságos koncentrációs tábornak” nevezett pokrovi börtönbe, ahol éhségsztrájkba kezdett – amit orvosai kérésére április végén abbahagyott. Az ellenzéki politikus csontsoványra fogyott a börtönlét alatt, miközben nemrég egy másik ügyben is meg kellett jelennie a bíróság előtt – erről bővebben itt olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!