A parlamentben úgy vitáztak a melegellenessé eltérített pedofilellenes törvénytervezetről, mintha a melegellenes részek nem is lennének benne

Legfontosabb

2021. június 14. – 20:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő este hét óra körül, az ezzel kapcsolatos tüntetéssel egy időben lezajlott a parlamenti vita a múlt hét végén benyújtott meleg- és transzellenes kormánypárti javaslatokról, amelyek a pedofilellenesnek indult törvénytervezetet írnák át, és amelyek beépítésével a szavazás előtt álló törvény összemosná a gyerekek ellen elkövetett pedofil jellegű bűncselekmények elkövetőit az LMBTQ-közösség tagjaival, politikai csapdát állítva az ellenzéknek, az LMBTQ-embereket pedig súlyosan megbélyegezve.

Ahogy korábban itt írtunk róla részletesen, kezdetben, amíg csak a pedofil jellegű bűncselekményeket érintő büntetőjogi szigorításokról, illetve a kereshető pedofil-nyilvántartásról volt szó, szokatlan nagy egyetértés volt a parlamentben a csomagról. Az általános vita után arra lehetett számítani, hogy az összes ellenzéki erő megszavazza azt.

A meleg- és transzellenes módosítási javaslatok benyújtása aztán új helyzetet teremtett. Több ellenzéki politikus – Hadházy Ákos, Szél Bernadett és Szabó Szabolcs független képviselők – jelezte már, hogy bojkottálni fogják a zárószavazást, ami kedden, a tavaszi ülésszak utolsó rendes ülésén lesz. Bojkottra szólított fel a Momentum miniszterelnök-jelöltje, Fekete-Győr András is. Majd a DK, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd is jelezte, hogy nem vesz részt a szavazáson. A Jobbik viszont közölte, hogy megszavazza, és majd a 2022-es győzelem esetén kiveszik a „témaidegen részeket”.

Így érkeztünk tehát el a hétfő esti parlamenti vitára, amely technikailag a „bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslat vitája” volt a keddi zárószavazás előtt.

Ezt a vitát pedig sikerült úgy végigvinni egy szem kormánypárti és egy szem ellenzéki politikusnak a töküres patkóban, hogy egy szó sem esett a nagy vihart kiváltó melegellenes módosításokról, és úgy tettek, mintha csak szigorúan a pedofilokról lenne szó továbbra is.

Nézzük sorban: Dunai Mónika, a törvényalkotási bizottság kijelölt előadója arról beszélt, hogy a gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekmények beláthatatlan törést okozhatnak, így a velük kapcsolatba kerülő személyeknél meg kell lenni a beléjük vetett bizalomnak. Aztán beszélt az adatigénylés amúgy már ismert részleteiről, hogy mikor kezdeményezhető online adatkérés, milyen adatok ismerhetők meg, illetve hogy tilos az adatokat terjeszteni, sokszorosítani, adatbázist építeni.

Dunai Mónika a parlamenti vitán – Fotó: Parlament.hu közvetítése
Dunai Mónika a parlamenti vitán – Fotó: Parlament.hu közvetítése

Rátért aztán a foglalkozástól való eltiltásra, hogy hol nem dolgozhatnak majd jogerősen elítélt pedofilok. A pedofil pornográf felvétel és műsor esetén új minősítések kerülnek majd a törvénybe, mondta, és elsorolta a büntetési tételeket is a felvétel készítéséről, kereskedésről, forgalombahozatalától, elsorolta az elévülés részleteit is. „Mindezekre tekintettel a bizottság javasolja a törvénycsomagot a zárószavazásnál elfogadni” – zárta.

Közvetlenül ezután ugyanő, Dunai Mónika az előterjesztők nevében kapott újra szót, ekkor az Alaptörvényre hivatkozva azt mondta, hogy a gyermekek védelme érdekében született a törvényjavaslat. Elsorolta, hogy hogyan szigorították a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények büntetését.

Azt mondta, a gyermekek születési nemének megfelelő önazonosságához való jogát védik, mert minden létező bűncselekmények közül a kisgyermekek elleni szexuális bűncselekmények a legundorítóbbak. Hogy ez hogy függ össze a születési nemmel, azt nem igazán fejtette ki, de hosszan sorolta, hogyan teszi pokollá az áldozatok további életét egy ilyen támadás. „Hogy miért történik mindez? Egy kiskorúakhoz vonzódó szexuális ragadozó vágyainak kiélése miatt. Na azt már nem” – mondta.

Ezek a szigorú szankciók el fogják gondolkodtatni a gyermekekről fantáziáló embereket, folytatta Dunai Mónika, hozzátéve, hogy a pedofília orvosi diagnózisa nem jelenthet felmentést a büntetés alól.

Ezután a kormány részéről nem volt felszólaló, és az igazságügyi bizottság sem állított felszólalót,

úgyhogy jöttek a képviselői felszólalások, egy darab.

Ander Balázs a Jobbikból azt mondta, „a pedofilellenes törvényt támogatni fogjuk, de mi az áldozatok oldalán állunk, nem a Fidesz oldalán állunk”. Emlékeztetett, hogy az általános vitában konszenzus volt a támogatásban, „ez megzavarta önöket, mert kész stratégiájuk volt, hogyan osztják majd meg az ellenzéket, hogyan építenek fel egy pedofilozós kampányt”. Holott Ander szerint a Jobbik már régóta akart szigorítani. Aztán arról beszélt, hogy a módosításokkal lesz majd olyan, aki kivonul a szavazásról, „látva, önök mit műveltek ezzel a törvényjavaslattal”.

Ander Balázs a parlamenti vitán – Fotó: Parlament.hu közvetítése
Ander Balázs a parlamenti vitán – Fotó: Parlament.hu közvetítése

És hogy mit műveltek? Hát Ander szerint átpolitizálták a törvényjavaslatot, úgy vélte, a megelőzés és az áldozatsegítés hiányzik a tervezetből, pedig ellenzéki oldalon volt ilyen javaslat. Gyermekvédelmi jelzőrendszert kellene például erősíteni, gyermekpszichológusi hálózat is kellene, mondta. Ander a végére egy kicsit kaletázott és szájerezett, utalva a Fidesz által elfeledni kívánt kellemetlen botrányokra, és szerinte a törvénytervezettel ezeket akarja takargatni a kormány, és megosztani az ellenzéket.

„Szégyelljék magukat, hogy ezt az ügyet megpróbálják belekeverni Habony politikai boszorkánykonyhájába, mert minden ilyen Kaleta-történet mögött ártatlan gyermekek szenvedése van.”

A vita lezárása után Völner Pál államtitkár a kormány nevében még azt hozzátette, hogy a törvényjavaslat a gyermekek védelméről is szól. A másik, mondta, hogy a Kaleta név mindig elhangzik, pedig ő a Gyurcsány-kormány idején kezdte a karrierjét. „Önök használják fel politikai célokra ezt a vitát” – mondta az ellenzéknek címezve.

Dunai Mónika zárszóként azt mondta, köszöni az észrevételeket, hozzászólásokat, és egy kicsit még dicsérte a törvénytervezetet. Azt mondta, az áldozatsegítés működik Magyarországon, „de ez egy értelmes vita, lehet erről beszélni”, ő nyitott erre. „Ez a törvény most arról szól, hogy a pedofilokat sokkal szigorúbban büntessék” – zárta a vitát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!