TASZ: A járvány alatt szintet lépett az információk elhallgatása

2021. május 12. – 12:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány idején tovább romlott a magyar független sajtó helyzete a TASZ friss kutatása szerint, amely a 2020. március és 2021. január közötti időszak tapasztalatait vizsgálta.

A jogvédő szervezet korábbi kutatásaiban már évekkel ezelőtt megállapította, hogy a magyar független sajtó munkáját rendszerszinten, változatos eszközökkel akadályozza a közhatalom. A TASZ közleménye emlékeztet arra, hogy már 2018 őszén is mindennapos dolognak számított

  • az újságírói kérdések ignorálása,
  • a források megfélemlítése,
  • az újságírók fizikai távoltartása,
  • és a sajtó munkatársainak hiteltelenítése, megbélyegzése.

A koronavírus-járvány okozta válság kapcsán ugyanakkor szintet lépett az információk sajtótól való elhallgatása.

„A vizsgált időszakban ugyanis még a korábban megszokottnál is nehezebben jutottak releváns információkhoz a független sajtótermékek. Mindez (kiegészülve az egyoldalú kormányzati kommunikációval és a hiányos tájékoztatással) ahhoz vezetett, hogy jelentős információhiány alakult ki a járvánnyal és annak hatásaival, kezelésével kapcsolatban”

– olvasható a TASZ jelentésében.

A Telex legutóbb a sajtószabadság napján számolt be arról, hogyan akadályozzák állami szervek az újságírói munkánkat akkor, amikor a média tájékoztató funkciója különösen fontos lenne, hiszen még mindig sokan hangoztatják, hogy ez a vírus nem is létezik. Korábban hírt adtunk arról is, hogy:

Ha fontosnak tartja a független sajtót kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!