Szél Bernadett: Közpénznyelő alapítvány tulajdonába kerül a budapesti Fudan Egyetem

2021. április 28. – 18:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elolvastam, és döbbenetes dolgokat találtam a kormánynak a Fudan Egyetemmel kötött megállapodásában – írta a Facebookon Szél Bernadett független országgyűlési képviselő. Az angol nyelvű megállapodás szövegét a politikus szerint akkor hozták nyilvánosságra, amikor mindenki arra figyelt, hogyan szervezi ki a kormány magánalapítványokba az egyetemeket.

Mint a Direkt36 nyomán a Telex is megírta: Kínától felveendő hitelből, már előre kiválasztott kínai céggel építteti majd a magyar kormány az egyetem kampuszát Budapesten, 540 milliárd forintból. A Fudan az előkelő 34. helyen áll a világ legjobb egyetemeinek rangsorában, de a kínai kommunista pártközpont irányítása alatt álló intézmény diplomataképzése nemzetbiztonsági aggályokat is felvet, és a projekt miatt a budapesti amerikai nagykövetség is aggódik.

Szél Bernadett a következőket írja a megállapodásról:


Vagyonkezelő alapítványt hoznak létre a Fudan Hungary Egyetem fenntartására. A képviselő szerint a 26 hektáros terület, a kampusz, a kapcsolódó épületek, infrastruktúra, könyvtár, szállások, „mind-mind ennek a közpénznyelő alapítványnak a tulajdonába fog kerülni, méghozzá ingyen.” Szél Bernadett szerint tehát „mi fizethetjük az 550 milliárdos beruházást, de az, ami épül belőle, magántulajdonba kerül”.

Sportcsarnokot és konferencia-központot is építenek a kampusz közelében – vállalja a magyar kormány a megállapodásban. A szerződésben egy modern sportlétesítményről és egy 5 ezer fős (!) konferencia-központról van szó, amit majd ingyen (!) használhat a Fudan Hungary Egyetem.


Tisztázatlan a működési költségek finanszírozása – Szél Bernadett azt írja: a finanszírozási kérdéseket látványosan kerülő megállapodás szerint külön-külön megállapodások lesznek majd a részletekről, többek között a kampusz működési költségeinek finanszírozásáról. Közben azt is írják, hogy az egyetem működésének fedezetére pénzt fognak gyűjteni kormányoktól, cégektől, szervezetektől, magánszemélyektől. A megállapodás tehát egyetlen szóval se mondja ki, hogy az egyetem működését a kínai fél finanszírozná, inkább arra utal, hogy a magyar adófizetőknek is részt kell majd vállalniuk az egyetem fenntartásának költségeiből.

Kínai nagyvállalatok betelepülését is támogatnák – A megállapodás nem titkolt célja az is, hogy kínai nagyvállalatok árasszák el Magyarországot, erősítve Magyarország versenyképességét – írja Szél Bernadett.

Szél szerint a megállapodásból az derült ki, hogy „mi álljuk az egész beruházást, amit aztán egy az egyben egy magánalapítvány tulajdonába adunk ingyen, és még utána is fizethetjük az egyetem működését. Plusz olyan óriásberuházásokat is vállalunk a megállapodásban a Fudan kedvéért, amit megint csak mi fizethetünk.”

Két hete derült ki, hogy Kínától felveendő hitelből, már előre kiválasztott kínai céggel építteti majd a magyar kormány a Budapestre tervezett kínai egyetem kampuszát. Kezdetben a beruházás helyszínéről is komoly vita alakult ki a főváros és a kormány között. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden azt mondta: a Déli Városkapu komplex fejlesztése alkalmas lesz a Diákváros és a Fudan Egyetem befogadására is, vagyis az újonnan létesülő felsőoktatási intézmény nem vesz el területet a Diákvárostól.

Palkovics azt mondta: a világ egyik legjobb egyetemének megjelenése Budapesten jó Magyarországnak, jó Kínának és jó a közösségnek. A Kínával történő felsőoktatási együttműködésről szóló elképzelés nem új, hiszen 2008–2009-ben már a Gyurcsány-kormány is célul tűzte ki a kínai hallgatók számának növelését Magyarországon. A miniszter korábban azt közölte, hogy a kormány szerint öt éven belül megtérülhet az 540 milliárd forintos beruházás. Palkovics korábban azt is mondta, hogy aki szerinte a Fudan a Kínai Kommunista Párt egyik egyeteme, az marhaságokat beszél, és ha egy ország kémkedni akar, ahhoz nem kell egyetemet létrehoznia.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!