Fertőtlenítés, felfestések, szülői igazolások – készülnek a hétfői nyitásra az óvodák és iskolák

2021. április 17. – 09:03

frissítve

Fertőtlenítés, felfestések, szülői igazolások – készülnek a hétfői nyitásra az óvodák és iskolák
Kifertőtlenítettek – Fotó: Balogh Zoltán/ MTI /MTVA
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító
Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A gyerekek többsége valószínűleg ott lesz hétfőn reggel az általános iskolák alsó tagozatos osztályaiban és az óvodákban, de a tanárok és az igazgatók azt is elfogadják, ha a szülők úgy döntenek, otthon maradnak a gyerekek – erről beszéltek a Telex által megkérdezett intézményvezetők.

Április 19-én, tehát jövő hétfőn kinyitnak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) számításai szerint ez 660 ezer gyermeket, 330 ezer óvodást és nagyjából ugyanannyi alsóst érint. És érinti a szüleiket, azaz nagyjából 1.2 millió felnőttet is.

Itt írtunk arról, mit tehet az, aki nem engedné iskolába a gyerekét a járvány miatt. Itt pedig arról olvashat, hogy Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár mit mondott a nyitásról, a lényeg nagyjából az, hogy

  • az intézményvezetők engedélyezhetik a távollétet, erre megvan a felhatalmazásuk;
  • dupla munka nem várható el a tanároktól, nem lesz olyan, hogy a jelenléti oktatás után egy pedagógus megtartja majd online is az órát;
  • a tanárok a tanulmányi rendszerben kiadják majd a feladatokat, amiket a szülők segítségével otthon feldolgozhatnak a távol maradó gyerekek;
  • aki a tanév során 250 óránál többet hiányzik, év végén osztályozó vizsgával zárhatja eredményesen a tanévet;
  • az a szülő, aki nem engedi még iskolába a gyerekét a járvány miatt, a hiányzást igazolt hiányzásként kérje elismertetni, a kormány ebből nem csinál politikai ügyet.

A politikus arról is beszélt, hogy a bölcsődéktől a gimnáziumokig 200 ezer oktatási dolgozót oltottak be eddig. Egy kedden ismertetett felmérés szerint a tanárok nagy része fél a tantermi oktatástól, de nem fog sztrájkolni. A PDSZ pedig aggasztónak tartja, hogy azokat a korosztályokat küldik iskolába, amelyeknél a legkevésbé lehet távolságot tartani. Maruzsa azt mondta, az alsósoknál alacsonyabb volt a fertőzési ráta, mint az idősebbeknél, egyébként pedig a korábbi protokollhoz térnek majd vissza az intézményekben, azaz kötelező lesz a hőmérséklet-mérés, a fertőtlenítés és a távolságtartás.

Az olvasóktól és kollégáktól érkező információk alapján összetett kép rajzolódik ki az intézményvezetők hozzáállását illetően, van például olyan budapesti, XI. kerületi általános iskola, ahol az elsősök osztályfőnöke úgy nyilatkozott, aki nem akarja vinni a gyerekét, mindenképpen orvosi igazolást kell vinnie, és azzal kell az igazgatónál kérvényezni az engedélyt. Csak szülői igazolás nem jó, a tankerület kihirdette az igazgatóknak, hogy a csak ilyet tartalmazó kérvényeket automatikusan el kell utasítani. Itt a tanárok szeretnék ketté osztani az osztályokat, 30 körüli létszámok vannak, és mivel a felső tagozat nem indul, lenne elég üres terem, de ezt is a tankerülettel kell jóváhagyatni, még nem tudni, lesz-e lehetőség erre.

A legtöbb esetben azonban megértőek és engedékenyek az intézmények vezetői, elfogadják a szülői igazolást, de előzetes jelzést várnak, mert az étkezésnél sem mindegy, mennyi gyerekkel kell számolni.

Több mint 70 százalékra számítanak

Óvodások játszanak a sportszobában egy nyíregyházi óvodában 2021. március 10-én – Fotó: Balázs Attila / MTI / MTVA
Óvodások játszanak a sportszobában egy nyíregyházi óvodában 2021. március 10-én – Fotó: Balázs Attila / MTI / MTVA

Mi azoknak is biztosítjuk az étkezést, akik nem fognak bejárni, elvitelre is lehet kérni az ételt – erről beszélt Aissou Erzsébet, a 12 tagóvodát összefogó, józsefvárosi önkormányzat fenntartásában működő Napraforgó Egyesített Óvoda vezetője. A nyitáshoz kapcsolódó részleteket tartalmazó Emmi-rendelet nemrég érkezett meg az intézményekbe, többnyire a zárás előtti szabályokat kell majd most is alkalmazni, tehát például a szülők csak az ajtóig kísérhetik gyerekeiket, és továbbra is minden esetben meg kell mérni az érkező gyerekek testhőmérsékletét.

Az Emmi-rendelet arra is figyelmezteti az intézményvezetőket, hogy tartózkodni kell a csoportösszevonásoktól, és arra is törekedni kell, hogy elkerüljék az olyan helyzeteket, amikor túlságosan sok gyerek gyűlhet össze egy helyen. Ilyen gócpont lehet például a mosdó és az öltöző, de arra is vigyázni kell, hogy az udvarról ne egyszerre menjenek be a gyerekek, hanem fokozatosan, kisebb csoportokban – részletezte Aissou Erzsébet.

Az óvodaigazgató szerint sok szülő jelezte, hogy vinné hétfőn a gyerekét, egyértelműen ők vannak többségben, arra számítanak, hogy azok, akik a március 5. előtti zárásig jártak, azok most is menni fognak, akkor nagyjából a gyerekek 70 százaléka járt.

Engedékenyek

Aissou Erzsébet beszélt arról is, hogy egy internetes felületen eddig is be kellett írni, hogy a rendkívüli ügyeleti időszakban mennyi gyerek járt a hozzájuk tartozó óvodákba, az oktatási hivatal látta, hogyan alakulnak a számok, „húsvét után elkezdett emelkedni a létszám, hétről hétre egyre többen lettek” – mondta.

Az óvodavezető szerint a gyerekek jókora többsége valószínűleg jönni fog hétfőn, de maximálisan toleránsak azokkal, akik nem szeretnék vinni a gyereküket. Elfogadják a szülői igazolást, ezt a jelenlegi előírások szerint május 24-ig nem korlátozzák, az óvodáknál nincs olyan felső határ, mint például az iskoláknál, ott ugyanis aki a tanév során 250 óránál többet hiányzik, év végén osztályozó vizsgát kell tennie.

Nem vezetik, hogy a dolgozók közül eddig mennyien kaptak oltást, de „a pedagógusok átlagéletkora nem alacsony, így a többség már megkapta” – mondta Aissou Erzsébet, aki hozzátette, a józsefvárosi önkormányzat ingyenes tesztelési lehetőséget biztosít számukra, és ezt a 200 emberből nagyjából 30-an kérték, a többiek már be lehetnek oltva.

Nem lesz nyári zárva tartás

A XIII. kerületi önkormányzat fenntartásában működő, 18 tagintézményt összefogó egyesített óvodában a héten felmérték a szülői igényeket. Várhatóan „az óvodákba járó gyermekek 66 százaléka, 1975 gyermek igénybe fogja venni az óvodai szolgáltatást hétfőtől kezdődően, 22 százalékuk (661 gyermek) nem veszi igénybe, 12 százalék pedig úgy nyilatkozott, még nem döntötte el, igénybe veszi-e” – írták a megkeresésünkre.

A nyitás előtt több mint 400 főt tesztelnek, a békeidőhöz képest többször fertőtlenítenek és takarítanak, és „amennyiben az időjárás megengedi, a nap minél nagyobb részét a szabad levegőn töltik majd a gyermekek”. Azokat a szülőket, akik nem veszik igénybe az óvodai szolgáltatásokat, az óvodapedagógusok játékötletekkel és egyéb feladatokkal segítik. És azt is hozzáfűzték, hogy mivel „a veszélyhelyzet alatt a kisgyermekes szülők jelentős része az éves szabadsága terhére oldja/oldotta meg gyermekének napközbeni felügyeletét, a XIII. kerület óvodáiban (és bölcsődéiben) nem lesz nyári zárva tartás. A szülők, akik éves szabadságukat már korábban kivették, nyugodtabban és könnyebben állhatnak vissza a munkába”.

Fotó: Ujvári Sándor / MTI / MTVA
Fotó: Ujvári Sándor / MTI / MTVA

Énekléssel próbálják járványvédelmi fegyelmezettségre ösztönözni a gyerekeket

A gyerekek jelentős része menni fog hétfőtől, több mint kétharmaduk esetében jelezték az ebédigényt – erről beszélt egy névtelenséget kérő budapesti általános iskola vezetője. (Az iskolák vezetői szemben az óvodavezetőkkel csak tankerületi engedéllyel nyilatkozhatnak a sajtónak, előre egyeztetett formában, megszólalónk ezért kért anonimitást.)

Természetesen itt is minden szülő eldöntheti, hogy viszi-e a gyerekét vagy sem, nem kell orvosi igazolás, nem bírálják felül a szülők döntését, és 250 óra hiányzás után sincs tragédia. Ilyenkor a pedagógusok eldönthetik, hogy megvan-e a kellő számú jegye a diáknak, és ha ez nincs meg, akkor egy megbeszélt időpontban egy üres osztályteremben, maszkban felelhet a diák, még az osztályozó vizsga előtt. „De az esetek többségében van elegendő jegyük” – mondta az iskolaigazgató, aki hozzátette: „még ha van is elegendő jegyük, azért a kollégák szeretnék látni a távolmaradó gyerekek tudását is, hogy mire számíthatnak szeptembertől, ez lehet egy szóbeli visszajelzés is, nem feltétlenül kell jegyet kapniuk rá, de valahogy ellenőrizni kell az ő tudásukat is” – mondta.

A kollégái közül többen nagyon kreatívan próbálják a járványvédelmi előírások betartására ösztönözni a gyerekeket,

van, aki úgy bírja rá őket, hogy a folyosón is tartsák a megfelelő távolságot, hogy énekelve, alakzatban mozogva megy a diákokkal, akik élvezik a performanszot, és betartják a kért dolgokat.

„Muszáj megértetni a gyerekekkel, hogy fegyelmezettnek kell lenni” – mondta, ezért a lépcsőházban felfestették a haladási irányokat, és ahol sorok alakulhatnak ki, ott felragasztották a megfelelő távolságokat mutató jelzéseket.

Mint mondta, 3-4 tanár nem kapott még oltást, a többiek igen. Igazgatóként megkapta, hogy az oltások óta nem telt el még elegendő idő a megfelelő védettség kialakulásához, de erre azt szokta mondani, hogy az orvosok is sokáig védettség nélkül dolgoztak. „Akkor a tanárok miért ne látnák el a feladatukat? Persze, hogy félünk a vírustól, mindannyian félünk, de az orvosok is féltek, mégis bementek a Covid-osztályra dolgozni, nekünk is oda kell tennünk magunkat” – mondta, de azt azért hangsúlyozta, hogy a krónikus beteg pedagógusok más elbírálásban részesülnek.

Az óvodások többségét is visszahozzák

A Mosonmagyaróvár és Győr között fekvő kisvárosban, Lébényben az ovisok kétharmadának kértek hétfőre ebédet, a többiek várhatóan az április nagy részét még otthon töltik, de májusra fokozatosan visszatérnek. Kovátsné Uray Tímea óvodavezető szerint eddig 10-15-en vették igénybe az óvodai ügyeletet. „Mindent elkövetünk, hogy a vírus ne jusson be az épületbe, folyamatosan fertőtlenítünk, de az óvodások esetében a testi kontaktus elkerülése lehetetlen. A gyerekeknek orrot kell törölni, segítünk nekik a mosdón vagy az étkezésnél. Sok óvoda már tavaly óta csak az ajtóig engedte a szülőket, hétfőtől ezt mi is szükségesnek látjuk – mondja a vezető. A közelgő anyák napjára a készített ajándékot elküldik majd a gyermekkel az édesanyáknak, s biztatják a kicsiket a vers elmondására, éneklésre. Az évzáróról az adott helyzet fényében döntenek.”

A Győr és Pápa között fekvő Gyömörén három falu 115 óvodását nevelik, Bolla Szilvia óvodavezető szerint hétfőre 95-en kértek ebédet. „A szülők eddig is nagyon fegyelmezettek voltak az ügyeletben, Gyömörén az egyik csoport öltözőjén át kell kelni ahhoz, hogy a másikba jussunk, s egyszerre mindig csak ketten tartózkodnak bent. Maszkot viselnek, előtte kezet fertőtlenítenek, a bejutás körülbelül tíz percet vesz igénybe.”

Vizsgát kell tenni, ha összejön a 250 óra

Az írás, olvasás megtanítása nagyobb kihívás a szülőknek, mint a felsős tananyagé – ezt tapasztalták tavaly is és idén is a győri egyetem Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskolájában – állítja dr. Ruppertné Hutás Kinga igazgató. A tanítók is várják, hogy folytatódjon a rendes oktatás, leterhelő volt a sok online óra és be kell hozni a lemaradást. A nagy többség vissza is jön hétfőn: a 420 diák fele alsós, s az alsósok közül péntek délelőtt csak 10-en jelezték, hogy nem kérik az ebédet. „Akik az igazolt hiányzás mellett döntenek, nehéz helyzetben vannak és mindegyikükkel tartom a kapcsolatot, mert egyénileg kell a továbbiakat egyeztetnünk – mondja az igazgató. – Arra aligha lesz lehetőség, hogy a napi négy-öt órát tanító pedagógusok a nap végeztével online folytassák az oktatást, a másik probléma: ha összejön a 250 igazolt órai hiányzás, akkor év végén vizsgát kell tenni.”

Dr. Ruppertné Hutás Kinga szerint több hétig fogják ismételni az otthon tanultakat, tavaly sem lehetett az anyag végére érni. Akkor is abban bíztak, hogy ősszel pótolni lehet a hiányosságokat, most is lesz, amit átcsúszik.

Egyiket sem engedem

Az elsős Barnabás otthon tanult eddig, ez hétfőtől is így lesz – Fotó: Telex
Az elsős Barnabás otthon tanult eddig, ez hétfőtől is így lesz – Fotó: Telex

A Győr tőszomszédságában fekvő Győrújbaráton élő Zsenák-Kiss Szimóna két kisgyerekét neveli férjével. Barnabás most lett elsős, Szofi pedig óvodás. Emlékezetes lett volna tehát már alapból is ez az év, most így különösen az. „Szofi, szegény, alig volt még oviban, de egyelőre sem ő, sem Barnabás nem megy vissza” – mondja az édesanya. Abban sem kertel, hogy éppúgy félti a gyerekeket, mint saját magukat, hiszen fiatal koruk miatt egyelőre nem kaptak oltást a férjével. „Nálunk az iskolában – bár tudom, hogy ebben kivételes helyzetben vagyunk – tíz napot igazolhat a szülő. Úgy terveztük, hogy ezt kihasználjuk, de aztán kiderült, az iskola május 10-ig elfogadja az otthonmaradást, de ezt emailben jelezni kell. Eddig semmi panaszunk nem lehetett az otthoni tanulásra, olyan tanítója van Barnabásnak, aki felvett online-órákat küld, nekem nem is kellett megtanítanom írni-olvasni a fiamat. Most viszont más lesz a helyzet, sose tanítottam, most fogok.”

Szimóna hozzátette: az elsős osztályukba 23 kisgyerek jár, velük együtt heten mondták, hogy nem küldik hétfőn iskolába a gyermeküket. Hat szülő egyelőre nem döntött.

Gyerekek között a helye

A győri dr. Németh Soma kislánya, Míra negyedikes. Ő viszont megy hétfőn iskolába: „Nem mondom, hogy semmilyen aggodalom nincs bennünk, de a döntéskor mérlegeltük azt is, hogy egy gyereknek mi a jobb. Azt gondolom, az, hogy a kortársai között legyen. Otthon az elküldött tananyag elkészítésén kívül sok izgalom nem várja, teng-leng napközben. A felügyeletét meg tudtuk oldani, hisz a nagyszülők most nálunk vannak, tehát nem ez volt az ok, ami miatt elég egyértelmű döntést hoztunk. A járvány súlyát sem becsüljük alá, igaz, az fontos fegyvertény, hogy a feleségem – a foglalkozása okán – már megkapta az oltást, én pedig várhóan hamarosan megkapom.”

Dr. Németh Soma: A gyerekünk érdekét néztük – Fotó: Telex
Dr. Németh Soma: A gyerekünk érdekét néztük – Fotó: Telex

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!