SZFE-maszkos utas támadója: A nő fordult bele a késbe

2021. március 19. – 12:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Eddig kétszer tett vallomást az a 37 éves férfi, akit azzal gyanúsítanak, hogy azért sebesítette meg február végén egy utas arcát a 151-es buszon, mert a nő a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóival és korábbi oktatóival szolidaritást vállaló Free SZFE maszkot viselte.

Információnk szerint, Ó. Bence gyanúsítotti kihallgatásán azt állította, hogy áldozata fordult bele a késbe. A letartóztatásáról döntő bírónak viszont már azt mondta, „lehet, hogy megvágta a nő arcát”.

A rendőrség a támadás után egyébként nyilvánosságra hozta azt a felvételt, amit a busz belső kamerája rögzített a támadásról. Ezen az látszik, hogy a férfi minden előzmény nélkül odalép a busz ablaka mellett ülő nőhöz, valamit mond neki, majd a késsel felé nyúl. Itt – valószínűleg a sértett és a nyomozás miatt – megvágták a felvételt.

A férfi ezután leszállt a buszról és elmenekült, a rendőrök viszont még aznap elfogták. A bíróság pedig február 27-én végül elrendelte a férfi letartóztatását, amit a Fővárosi Főügyészség újabb három hónappal hosszabbíttatna meg, mivel a szökés-elrejtőzés és a bűnismétlés veszélye továbbra is fennáll.

A főügyészség közleménye szerint a nyomozás már a végéhez közeledik, és a kerületi ügyészség gyorsított eljárásban szeretné bíróság elé állítani a férfit. Erre a jelenlegi járványügyi védekezés miatt előreláthatólag április 5-e után kerülhet sor.

A férfinak egyébként nem ez az első büntetőügye. 2019. április 18-án az MSZP aláírásgyűjtő aktivistáinak támadt rá a Móricz Zsigmond körtéren. Emiatt az ügyészség 2019 nyarán vádat emelt ellene, és indítványozták, hogy a bíróság végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje a férfit. Első fokon viszont pénzbüntetésre és közérdekű munka büntetésre ítélték. A döntés ellen az ügyészség fellebbezett, a másodfokú eljárás pedig még folyamatban van.

Ó. Bence ellen most súlyos testi sértés kísérlete és közösség tagja elleni erőszak gyanúja miatt folyik eljárás.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass