Ugyanaz a férfi sebesítette meg az SZFE-maszkos nőt, aki korábban egy újságírót és egy politikust is megharapott

Legfontosabb

2021. február 26. – 12:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Többször kezdett már érthetetlen tombolásba és harapdálásba az a férfi, aki csütörtökön reggel valószínűleg egy késsel sebesítette meg egy utas arcát a 151-es buszon, mert a nő a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóival és korábbi oktatóival szolidaritást vállaló Free SZFE maszkot viselte. Ó. Bence a tegnapi támadás után elfutott, és ő futott el akkor is, amikor 2018. április 8-án egy újságíróval került komolyabb összetűzésbe.

Az egyik vezető hírportál munkatársa a Corvin-negyednél tudósított az országgyűlési választásról, amikor észrevette, hogy valaki feltűnően nagy hévvel tépkedi le a választási plakátokat a megállóban. A telefonjával készített fotókat, hogy azokat beküldje a szerkesztőségnek.

Percről percre tudósítottunk, gondoltam elküldöm a képeket azzal, hogy «️megy a műsor a Corvinnál». Akkor jött oda hozzám és megpróbálta kicsavarni a kezemből a telefont, aztán bekapta a bal hüvelykujjamat és hosszan ráharapott. Csak azután engedett el, hogy mondtam, kitörlöm a képeket

– nyilatkozta a Telexnek az újságíró, aki a nevét azért nem vállalja, mert már más szakmában dolgozik.

A férfi ezután felszállt a 4-6-os villamosra, Ó. Bence viszont követte, szidni és köpködni kezdte az újságírót, majd azzal gyanúsította meg, hogy a dulakodás közben miatta esett le a napszemüvege, ami össze is tört. Miután azzal fenyegette meg, hogy „hazáig követi és megöli”, az újságíró vészjelzővel megállította a villamost, de mire a rendőrök és mentők kiértek a Mester utcai megállóba, Ó. Bence elfutott.

„A rendőrök kérdezték, hogy akarok-e magánindítványt tenni, de azt is elmondták, hogy plakátrongálás miatt mindenképpen keresni fogják, így nem életem ezzel a lehetőséggel”

– emlékszik vissza a férfi.

Bár a mentők szerint csak nyolc napon beüli sérülést szenvedett, a volt újságíró még hetekig járt kötözés cserére, sebtisztításra és a körme is leesett. Komolyabb ügy ebből végül nem lett, ő úgy tudja, a rendőrök nem is keresték a támadóját. (Frissítés: Megkeresésünkre a BRFK-tól úgy reagáltak, hogy „a sértett magánindítvánnyal nem kívánt élni, plakátrongálás miatt pedig nem indult eljárás”.)

Ó. Bence elfogása 2021. február 25-én – Forrás: Police.hu
Ó. Bence elfogása 2021. február 25-én – Forrás: Police.hu

Egy évvel később is harapott és futott

„Ő egy nyomorult sorsú gyerek, de egyáltalán nem hülye” – mondta a Telexnek Torzsa Sándor, a Societas elnöke (ez az MSZP ifjúsági szervezete). A politikust ugyanis többször is szembesítették Ó. Bencével, miután a férfi 2019. április 18-án az MSZP aláírásgyűjtő aktivistáinak ment neki a Móricz Zsigmond körtéren.

Torzsa akkor úgy nyilatkozott a támadásról, hogy a férfi az egyik szocialista „kolléganőt elkezdte lelocsolni a palackban lévő piros löttyel”, majd hozzávágta a palackot, miközben hangosan szidta az MSZP-t.

Torzsa ekkor lépett oda megvédeni a társát, mire a férfi nekitámadt:

nekem esett, levitt a földre, a kezembe harapott. Ezután eldurvult a dolog: a kabátomat a fejemre tekerte, azzal fojtogatott.

A dulakodás nagyjából két percig tarthatott, végül az ott lévő járókelők és a többi szocialista választotta szét őket. Torzsa kihívta a rendőrséget, és feljelentést tett a támadó ellen, aki elfutott a helyszínről. A rendőrök akkor viszont elfogták a férfit, garázdaság miatt gyanúsítottként hallgatták ki, őrizetbe vették, és előterjesztést tettek a letartóztatására.

Az ügy azóta a bíróságra került, Torzsát háromszor is visszaidézték. A Fővárosi Törvényszéken rákérdeztünk, hol tart most a büntetőügy, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

A 2019-es támadás után az újságíró megkereste Torzsa Sándort. A politikus ekkor felismerte azokon a fényképeken a támadót, amit még az újságíró készített Ó. Bencéről a Corvin-negyednél.

Hosszú priuszlista

Azt, hogy a három támadást ugyanaz a férfi követte el, a Fővárosi Főügyészség közleménye is megerősíti. Ebben ugyanis azt írják, hogy a gyanúsított büntetett előéletű, és a csütörtökihez hasonló bűncselekményt – „egy aláírásgyűjtés helyszínén elkövetett bűncselekményt” – már korábban is követett el. Emiatt az ügyészség 2018 nyarán vádat emelt ellene, és indítványozták, hogy a bíróság végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje a férfit.

„Az első fokon eljáró Budai Központi Kerületi Bíróság 2020 novemberében hozott ítéletet, és az ügyészi indítvánnyal szemben pénzbüntetésre és közérdekű munka büntetésre ítélte”

-írták.

Az ügyész fellebbezett az ítélet ellen, a másodfokú eljárás pedig még folyamatban van.

Ó. Bence három másik ügyében viszont már jogerős ítélet született. 2017 májusában és októberében lopás miatt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, 2017 júniusában pedig felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette miatt közérdekű munka büntetést szabott ki vele szemben a bíróság, válaszolta a Telex kérdésére a Fővárosi Főügyészség sajtóosztálya.

A 24.hu információja szerint a férfi a csütörtöki támadás után ténybeli beismerő vallomást tett a kihallgatásán, elismerte, hogy a maszkon látható SZFE-s felirat miatt rántott kést, és támadt a nőre a csepeli buszon.

Az ügyészség a mostani ügy miatt is kezdeményezi a férfi letartóztatását, amiről szombaton dönthet a bíróság.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!