A saját anyját is kirabolta az a férfi, aki azután a szentendrei HÉV-en napokig lopott telefonokat

2021. március 5. – 08:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A rendőrség elfogta azt a férfit, aki február 23. és 26. között sorozatosan mobiltelefonokat lopott a H5-ös szentendrei HÉV-en, írja a Police.hu.

L. Zoltán a Tímár utcai és a Rómaifürdő HÉV-megállóknál szemelte ki áldozatait, első alkalommal február 23-án egy nő kezéből kapta ki a telefonját, amikor a szerelvény befutott az állomásra. Mire a sértett észrevette, mi történt vele, a tolvaj leugrott a kocsiról, és elmenekült. Az óbudai vonalon a férfi ezzel a módszerrel még kétszer szerzett telefont magának.

A III. kerületi nyomozók a sértettektől szerzett személyleírás alapján rövid időn belül azonosították a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható L. Zoltánt, aki nem volt ismeretlen a rendőrök előtt, egy rablás elkövetésével is gyanúsítják.

A nyomozás adatai szerint a lopásokat megelőző napokban saját édesanyját rabolta ki a férfi.

A nőre otthonában támadt rá, megütötte, majd táskáját letépte a válláról, és abból nyolcezer forintot vitt el.

A BRFK III. Kerületi Rendőrkapitányság nyomozói március 3-án fogták el a 35 éves férfit. Rablás és lopás megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként, és őrizetbe vétele mellett letartóztatását is indítványozták az ügyészségnél.

Aki bajba kerül, húzza meg a vészféket

Az utasok beszámolói alapján az elmúlt években több bűncselekmény is történt a HÉV-vonalakon. A legutóbbi, nagyobb nyilvánosságot kapott eset egy januári reggelen történt. A gödöllői H8-as HÉV-en akartak megerőszakolni egy nőt, aki ennek ellenállt, mire a támadó összeverte őt.

A férfi a Szilasligeti megállónál szállt fel a HÉV-re, „odalépett a nőhöz és felszólította, hogy vegye le a nadrágját mert közösülni akar vele”. Mivel a nő ellenállt, „a férfi ütni-rúgni kezdte, elvette a táskáját, majd amikor a szerelvény megállt Gödöllőn, Erzsébet Park irányába elmenekült”. A sértett a bűncselekmény során orrcsonttörést szenvedett.

A rendőrség tízfős nyomozócsoportot állított fel, hogy megtalálják az elkövetőt.

A MÁV Csoport H5-ös HÉV-vonalán a Batthyány térre, illetve Szentendrére tartó szerelvények a Tímár utcai megállóban – Fotó: Jászai Csaba / MTVA / Bizományosi
A MÁV Csoport H5-ös HÉV-vonalán a Batthyány térre, illetve Szentendrére tartó szerelvények a Tímár utcai megállóban – Fotó: Jászai Csaba / MTVA / Bizományosi

A H8-as gödöllői és H9-es csömöri vonalakon nem ez volt az első ilyen támadás. Egy csömöri férfi, Oláh Benjamin Dávid a közösségi médiában gyűjteni kezdte az ezeken a vonalakon utazók rémtörténeteit. Az RTL Híradónak azt mondta januárban, hogy több mint 200 zaklatásról szóló levelet kapott.

Februárig már több mint 3700-an írták alá a HÉV-kocsikra kamerákat, biztonsági embereket követelő petíciót. A Telex ezek után megkereste a MÁV sajtóosztályát (ahova a MÁV-HÉV is tartozik), hogy pontosan hány erőszakos esetről tudnak, van-e vészhívó vagy kamera a szerelvényekben, ha nincs, tervezik-e a beszerelést, vagy tesznek-e bármit az utasok biztonságának növeléséért.

A MÁV-HÉV válasza szerint az elmúlt egy évben mindössze egy utas ellen történt erőszak. (Igaz, volt még 29 rongálás, és 13 esetben támadtak rá az ellenőrre.) 2020-ban a veszélyhelyzet kihirdetését követően volt egy egy hónapos fokozott ellenőrzés rendőrökkel, polgárőrökkel, ami javulást hozott.

A válaszból megtudtuk még, hogy egyetlenegy darab háromkocsis szerelvényben működik kamerarendszer, az is a szentendrei vonalon közlekedik. A mostani HÉV-kocsikat már nem tervezik felszerelni kamerákkal és segélyhívókkal, de a vásárolni szándékozott új szerelvényeknél ez már az alapfelszerelés része lehet. Addig is a MÁV-HÉV azt javasolja annak, aki bajba kerül: húzza meg a vészféket.

Van segítség! Ha szexuális erőszakot, bántalmazást követtek el önnel szemben, vagy zaklatták, hívja a NANE Egyesület bántalmazott nőknek szóló segélyvonalát a 06-80-505-101-ös telefonszámon. Az anonim módon, ingyenesen hívható szám hétfő, kedd, csütörtök és péntek este 18 és 22 óra között, valamint szerdán 12 és 14 óra között elérhető.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!