Több mint 200 zaklatás történhetett már a gödöllői és csömöri HÉV-vonalakon

2021. január 28. – 20:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miután utazás közben a párját is többször zaklatták, egy csömöri férfi a közösségi médiában gyűjteni kezdte a gödöllői, illetve a csömöri HÉV szakaszán élők rémtörténeteit a vonalon átéltekről. Oláh Benjamin Dávid az RTL Híradónak elmondta: eddig több mint 200 zaklatásról szóló levelet kapott.

„Suliba mentem és a velem szemben ülő, illuminált állapotban lévő idősebb férfi folyamatosan obszcén szavak kíséretében taglalta, hogy mit csinálna velem” – írta egy diáklány. „Már mindegy, hogy reggel vagy este utazik az ember, a zaklatók és az agresszív alkoholisták napi szinten jelen vannak” – összegezte tapasztalatait egy másik utas.

A csömöri férfi elmondta: minden korosztályból érkezik panasz, szerinte egyre rosszabb a helyzet a vonalon. A múlt héten például a gödöllői HÉV-en akartak megerőszakolni egy nőt, aki ellenállt, ezért eltörték az orrcsontját és kirúgták az egyik fogát.

Az esettel kapcsolatban megkerestük ugyan a MÁV sajtóosztályát, a cég azonban nem válaszolt a Telex kérdéseire. Ezekkel a kérdésekkel fordultunk hozzájuk:

  • Az elmúlt egy évben hány erőszakos eset, rongálás, vagy ezeknek kísérlete történt meg a H8-as HÉV-en? Ebből hány jutott el a rendőrségig?
  • Hány esetben tettek biztonsági lépéseket, és milyeneket, hogy a fenti veszélyt csökkentsék?
  • Hány szerelvénynek hány kocsijába van beszerelve vagy terveznek beszerelni vészhívót vagy biztonsági kamerát?

A kérdéseket közérdekű adatigénylés formájában is elküldtük, mert arra a törvény szerint 30 napon belül kötelező válaszolnia a vasúttársaságnak. Noha nekünk nem válaszoltak, a MÁV az RTL Klub megkeresésére legalább reagált, konkrétumok nélkül csupán annyit közöltek, hogy folyamatosan bővítik a HÉV rendészeinek számát, a bajba jutottaknak pedig azt tanácsolják, használják a 112-es segélyhívót.

Közben a környékbeliek aláírásgyűjtést indítottak: azt szeretnék elérni, hogy biztonsági kamerákat szereljenek a kocsikra, a szerelvényeken pedig még több ellenőr és rendész utazzon. Azt RTL Híradó összeállítását itt lehet megnézni.

Van segítség! Ha szexuális erőszakot, bántalmazást követtek el önnel szemben, vagy zaklatták, hívja a NANE Egyesület bántalmazott nőknek szóló segélyvonalát a 06-80-505-101-ös telefonszámon. Az anonim módon, ingyenesen hívható szám hétfő, kedd, csütörtök és péntek este 18 és 22 óra között, valamint szerdán 12 és 14 óra között elérhető.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!