Miniszteri biztos tárgyal a kormány nevében a 25 ezernél több lakosú vidéki településekkel

2021. március 4. – 08:37

Másolás

Vágólapra másolva

A 25 ezernél több lakosú vidéki településekkel folytatott egyeztetésekért felelős miniszteri biztossá nevezték ki szerdától Balla György (Fidesz) országgyűlési képviselőt, Szolnok korábbi alpolgármesterét – közölte a Miniszterelnökség az MTI-vel.

A közleményben azt írták: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter három hónapra nevezte ki Balla Györgyöt, március 3-ától. A koronavírus-járvány miatt szükséges stratégiai egyeztetésekért felelős miniszteri biztosként feladata lesz, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter és 69 településvezető között folytatott egyeztetéseket követően külön-külön tárgyaljon a 25 ezer lakos feletti vidéki városok képviselőivel – írták. A fővárossal és a budapesti kerületek vezetőivel Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára fog egyeztetni.

Orbán Viktor decemberben jelentette be, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv részeként a kis-és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját (amelyről itt írtunk részletesen) január elsejétől a felére csökkentik. A miniszterelnök akkor azt mondta, hogy a 25 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét pedig majd egyenként tekintik át.

Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere szerint a kormány ki akarja végezni az önkormányzatiságot. Szerinte „az iparűzési adó harminc évig volt az önkormányzatok által végzett közszolgáltatások legfontosabb alapja”, és „a megfelezése nem kezeli, hanem mélyíti a válságot”. A főpolgármester szerint ez a lépés másfelől a vállalkozásoknak sem jelent érdemi segítséget, mert az adó mértéke alacsony, és egyébként is bevétel alapján kell fizetni, ami azt jelenti, hogy aki bajban van, kevesebbet fizet.

„Ennek a miniszterelnöki bejelentésnek semmi köze a gazdasági válság kezeléséhez, ennek a cinikus hatalmi politizáláshoz van köze csak” – írta Karácsony, aki szerint a Fővárosi Önkormányzat számára az iparűzési adó megfelezése nagyjából egy Lánchíd árának elvételét jelenti, akkora kiesést, amennyiből a közvilágítást, a köztisztaságot és a zöldfelületek fenntartását fizetik.

„Tudjuk mit akarnak: amelyik városvezető befogja a száját, az talán túlél, de már nem a helyi polgárok akaratát képviselő önkormányzat lesz, csupán a kormány vazallusa. Mi nem leszünk azok!” – mondta a főpolgármester, aki szerint elkerülhetetlen, hogy az önkormányzatok összefogjanak, közösen lépjenek fel, és bevonják a választóikat is ebbe a küzdelembe.

Karácsony szerint teljes körű és automatikus kompenzációt kellene adnia a kormánynak az iparűzési adó kiesése miatt az önkormányzatoknak. Addig is arra kérte a budapesti vállalkozásokat, hogy ha tehetik, fizessék be az iparűzési adó teljes összegét. A főpolgármester később arról is beszélt, hogy a változások miatt Budapest négyszer többet adózik most, mint a Fidesz által támogatott Tarlós István főpolgármestersége alatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!