Karácsony: Budapest négyszer többet adózik most, mint Tarlós alatt

2021. február 15. – 19:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Budapest több adót fizet, mint amennyi támogatást kap a kormánytól. A miniszterelnök azt monda a 2019-es választás után, hogy a kormány ugyanazt a hozzáállást fogja mutatni az új városvezetésnek, amit az előzőnek. Az ábrára tekintve mindenki eldöntheti, hogy tartotta-e a szavát”

– írta hétfői Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely főpolgármester, aki Orbán Viktor miniszterelnök parlamentben elhangzott szavaira reagált. Karácsony azt is írta, hogy „[a]z új városvezetésnek ugyanis közel négyszer annyi önkormányzati adót kell fizetnie, mint Tarlósnak – és mindezt a pusztító válság idején.”

A főpolgármester közzétett egy grafikont is a fővárosi költségvetési kapcsolatokból származó működési források és elvonások egyenlegéről, amely szerint Budapest nettó befizetőjévé válik az államnak. A grafikon szerint 2018-ban ez az egyenleg 17,6 milliárd forint volt, 2019-ben 12,7, 2020-ban mínusz 787 millió és 2021-ben mínusz 6,4 milliárd forint.

Orbán a parlament tavaszi ülésszakának nyitónapján beszélve vitatta, hogy Budapestet kivéreztetné a kormány, mert „a 3000 milliárd forint támogatásra szánt pénz 44 százaléka a fővárosba került, amelynek számláján 127 milliárd forint”.

Karácsony korábban arra kérte a budapesti vállalkozásokat, hogy támogassák az önkormányzatokat, és fizessék be az iparűzési adó teljes összegét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!