Karácsony: Orbán az önkormányzatiság kivégzését jelentette be

2020. december 19. – 15:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Hát akkor ez kész, ennyi volt. Orbán Viktor ma bejelentette a magyar önkormányzatiság kivégzését”

– reagált Karácsony Gergely főpolgármester szombaton a Facebook-oldalán arra, amit Orbán Viktor a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéseként bejelentett szombaton. Az intézkedéscsomag egyik eleme, hogy a kis-és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját (amelyről itt írtunk részletesen) január elsejétől a felére csökkentik.

Karácsony szerint „az iparűzési adó harminc évig volt az önkormányzatok által végzett közszolgáltatások legfontosabb alapja”, és „a megfelezése nem kezeli, hanem mélyíti a válságot”. A főpolgármester szerint ez a lépés másfelől a vállalkozásoknak sem jelent érdemi segítséget, mert az adó mértéke alacsony, és egyébként is bevétel alapján kell fizetni, ami azt jelenti, hogy aki bajban van, kevesebbet fizet.

„Ennek a miniszterelnöki bejelentésnek semmi köze a gazdasági válság kezeléséhez, ennek a cinikus hatalmi politizáláshoz van köze csak” – írta Karácsony, aki szerint

a Fővárosi Önkormányzat számára például az iparűzési adó megfelezése nagyjából egy Lánchíd árának elvételét jelenti, akkora kiesést, amennyiből a közvilágítást, a köztisztaságot és a zöldfelületek fenntartását fizetik.

A miniszterelnök szombaton azt mondta, hogy a 25 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét pedig majd egyenként tekintik át. „Tudjuk mit akarnak: amelyik városvezető befogja a száját, az talán túlél, de már nem a helyi polgárok akaratát képviselő önkormányzat lesz, csupán a kormány vazallusa. Mi nem leszünk azok!” – reagált erre a főpolgármester, aki szerint elkerülhetetlen, hogy az önkormányzatok összefogjanak, közösen lépjenek fel, és bevonják a választóikat is ebbe a küzdelembe.

„A kormány megszünteti a magyar önkormányzatiságot”

Pikó András, Józsefváros polgármestere a Facebookon Karácsonyhoz hasonlóan fogalmazott: „A kormány megszünteti a magyar önkormányzatiságot, visszahozza a tanácsrendszert.” Pikó az iparűzési adó felezése mellett arra is hivatkozott, hogy a kormány egy friss rendelettel megtiltotta az önkormányzatoknak a szolgáltatási díjak emelését.

A miniszterelnöki bejelentésre válaszul közleményt adott ki szombaton az LMP is, azzal a címmel, hogy „Orbán Viktor a nyomor vámszedője”.

A közleményben az áll: „az Orbán-kormány ismételten bebizonyította, hogy nem a járványkezelés és a valódi védekezés a célja, hanem kizárólag a haverok zsebeinek kitömése és a bukott önkormányzati választások után az emberek, a közösségek büntetése”. Az iparűzési adóval kapcsolatban bejelentetteket az LMP is úgy értelmezi, hogy „Az elvesztett IPA bevételek rengeteg önkormányzatot a csőd szélére sodornak, melytől Orbán Viktor személyes kegye adhat csak feloldozást.”

„Leszámol a nem fideszes vezetésű önkormányzatokkal”

„Mérhetetlenül visszataszító”, hogy „a magyarok ezreinek halálát okozó koronavírus-járványt használja ki a miniszterelnök arra, hogy leszámoljon a nem fideszes vezetésű önkormányzatokkal” – írta Facebook-bejegyzésében a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke.

Gémesi György szerint „a magyar önkormányzatiság kivégzését, számos magyar település elkerülhetetlen csődjét eredményezheti Orbán Viktor mindenféle érdemi egyeztetés nélkül tett bejelentése”.

Amennyiben a kormány „továbbra is települések és az önkormányzatok kivéreztetésére használja a járvány okozta súlyos egészségügyi és gazdasági helyzetet, úgy a tiltakozás bármely törvényes formája indokolt és szükségszerű a magyar önkormányzatok és a településeinken élő polgárok számára” – tette hozzá.

Jobbik: „Szépségtapasznak is kevés”

„Új kormányprogram: segíts magadon! Röviden ennyit jelentett ma be Orbán”

– írta le véleményét a Facebookon Jakab Péter, a Jobbik elnöke. Jakab szerint az, hogy a kormány néhány szektorban két hónapra átvállalja a bérköltségek kétharmadát, „szépségtapasznak is kevés”, miközben például „szó nincs a munka nélkül maradtak megsegítéséről, az álláskeresési járadék emeléséről”.

A családoknak nyújtott lakásfelújítási hitelről Jakab azt írta: „Hitelt! Akkor, amikor az ember azt se tudja, mit hoz a holnap, lesz-e munka, lesz-e kenyér az asztalon. A legtöbb család ilyenkor nem lakásfelújításban gondolkodik, meg hitelben, hanem túlélésben”.

MSZP: „Az önkormányzatokat tovább vérezteti”

Az MSZP társelnöke is reagált a mai bejelentésre, Tóth Bertalan úgy fogalmazott: „Szégyen, hogy az ország kőgazdag miniszterelnöke ennyire érzéketlen! (…) Még mindig nem érti, hogy nem az van bajban, aki az otthonának a renoválását tervezi, hanem az, akinek nincs munkája, üres a zsebe és üres a kamrája! A napi megélhetést például az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése segíthetné. Vagy az álláskeresési támogatás emelése. Mondhatta volna azt is, hogy megduplázzák a családi pótlékot, (…) De nem!”

Tóth Bertalan szerint az önkormányzatokat Orbán az iparűzési adó megfelezésével tovább vérezteti, „és ne legyenek kétségeink: a fideszes vezetésű települések majd megkapják az elvont gépjárműadót, sőt még több támogatást is, az ellenzékiek pedig fulladjanak bele pénztelenségbe” – írta.

DK: A miniszterelnök ne az önkormányzatok zsebében turkáljon!

A Demokratikus Koalíció szerint a kormányfő jó mélyen belenyúlt az önkormányzatok zsebébe, kifogásolják továbbá, hogy „Vállalkozásoknak járó közvetlen állami támogatás nem lesz, központi adók elengedéséről szó sincs, az elbocsájtott munkavállalók támogatása fel sem merül. A stadionok épülnek, a fideszes oligarchák gazdagodnak az állam pénzén, a válság meg szép csendben felfalja lassan a jövő évet is” – írják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!