Az önkormányzatok nem emelhetnek a szolgáltatásaik díján a kormány új rendelete szerint

2020. december 19. – 00:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Közlöny pénteki számában megjelent kormányrendelet szerint a helyi önkormányzatok (vagy az általuk fenntartott szervezetek, gazdasági társaságok) a szolgáltatásaik díján a rendelet hatályba lépése után nem emelhetnek, 2021. december 31-ig új díjat nem állapíthatnak meg, és a meglévő díjaikat új kötelezetti körre nem terjeszthetik ki.

Ezt abban az esetben nem kell alkalmazni, ha a felek a rendelet hatálybalépése előtt – legalább kétéves időtartamra vagy határozatlan időre – megkötött szerződésükben számszerűsíthető módon meghatározták a díjemelés mértékét, vagy ha a díjemelés mértékét a díjfizetési kötelezettséget előíró jogszabály 2020. október 31-ig számszerűsíthető módon meghatározta.

A kormány a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvény felhatalmazása alapján rendelte el a módosítást. A rendelet a kihirdetését követő napon lépett hatályba, és 2021. február 8-án veszti hatályát.

A pénteki Közlönyben még sok más rendelet is megjelent. Egy másik az önkormányzati bérleményekre vonatkozik: a lakások, üzlethelyiségek estében is befagyasztották a korábbi árakat február 8-ig. Sőt, a veszélyhelyzet megszűnéséig megtett bérlői kezdeményezés esetén a bérbeadó köteles megvizsgálni a bérleti díj csökkentésének lehetőségét. Bérlői kezdeményezés hiányában az állami tulajdonosi joggyakorló és a helyi önkormányzat maga is kezdeményezheti a bérleti díj csökkentését.

A koronavírus-járvány miatt a diákhitelt felvételének határidejét kitolták 2021. június 30-ig.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!